Brezilya: Yoksul Köylüler Sağlık Savunma Dairesi’ni İşgal Ettiler

Paulo Bento devrimci bölgesi köylüleri, 26 Şubat’ta Mirante da Serra’da bulunan Rondônia Eyaleti, Agrosilvopastoril Sağlık Savunma Dairesi (Idaron) merkezini işgal ettiler.

Rondônia ve Western Amazonia Yoksul Köylüleri Birliği (LCP) tarafından örgütlenen işgal eylemi, devletin Hayvan Taşıma Klavuzu’nu (GTA) yayınlamayı reddetmesiyle harekete geçen köylüler tarafından düzenlendi.

Köylüler, Idaron başkanının topraklarında çiftlik hayvanları yetiştirmek veya bu işten geçimini sağlamak isteyen Paulo Bento devrimci bölgesi köylülerince yapılan başvuruların dikkate alınmasını ve işlemlerin hızlandırılmasını istiyorlar.

Idaron’un, küçük toprak sahiplerinin sığır üretimine engel olurken, büyük toprak sahiplerinin üretimini kolaylaştıracak düzenlemeleri yaptığı biliniyor.  LCP Yoksul Köylü Birliği’nin örgütlediği ve geçen yıl, 7 Ağustos’ta düzenlenen eylemde de, Monte Verde Devrimci bölgesi köylüleri Monte Negro belediyesini işgal etmiş ve söz konusu klavuza erişim sağlamışlardı.

Devrimci Mahalle

Eskiden Fidel Castro 2 kampı olarak bilinen bölge geçen yıl 16 Mayıs’ta Mirante da Serra’daki Askeri Polis Teşkilatı’na bağlı Özel Harekat Timi (GOE) tarafından öldürülen 36 yaşındaki köylü Paulo Sérgio Bento Oliveira’nın adını alarak ismini onurlandırdı. Paulo Oliveira, polis tarafından Fidel Castro 2 kampında gözaltına alındı, işkence gördü ve idam edilerek öldürüldü.

Paulo Oliveira cinayetinden iki gün sonra, yoldaşları Bonanza çiftliğini ele geçirdiler. O zamandan beri köylüler bölgedeki büyük toprak sahiplerinin tehditlerine karşı direniyorlar. Geçen yıl Temmuz ve Ağustos aylarında Halk Mahkemesi kurulmuş, örgütlü mücadele ile işgal edilen çok sayıda toprak köylülerin yaşaması, çalışması ve üretmesi için ailelere dağıtılmıştı.

Paulo Bento Devrimci Bölgesi’nin köylü aileleri hali hazırda mısır, yer fıstığı, manyok, fasulye, karpuz, şeker kamışı, kabak, salatalık, bamya gibi çeşitli sebzeler ile yüzlerce meyve ağacı yetiştirmektedir. Köylülerin ayrıca yumurta, tavuk ve domuz ürünleri gibi hayvansal üretimleri de vardır…

Kaynak: http://www.redspark.nu/en/latin-america/brazil/ro-occupation-demands-the-right-to-raise-livestock/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.