Brezilya: Binlerce Topraksız İşçi Suzano Fabrikasını İşgal Etti

Foto: MST sitesinden alınmıştır.

13 Haziran Pazartesi, sabahın erken saatlerinde binlerce topraksız işçi tarım endüstrisinin sosyal, kültürel ve çevresel değerleri hiçe sayan üretim modellerine karşı, toprak reformunu savunmak amacıyla Güney Bahia’da yer alan Mucuri bölgesindeki Suzano Papel e Celulose fabrikasını işgal etti. İşçiler işgal eylemine dair yaptıkları açıklamada şu ifadelere yer verdiler: ‘Şirket bizim topraklarımızı sömürüyor, topraklarımızın zenginliğini çalıyor. Aynı zamanda geçici başkan Michel Temer’in fiili hükümetini meşrulaştırıyor.’

Suzano çok uluslu şirketlerden oluşan grubun bir parçası ve bölgeye gelmesi ile beraber mevcut bitkisel çeşitliliği yok ederek okaliptüs üretimini dayattı. Bu nedenle bir çok ürün bulunamaz oldu ve fiyatlar tavan yaptı.

Bölgede kalan bir kaç küçük üretici de suyu, toprağı ve havayı kirleten zirai ilaçların kullanımı nedeniyle zor durumda. Dahası monokültür okaliptüs dikimi bitkisel üretimdeki çeşitliliği yok ederken bir çok çiftçi ailesinin de toplu olarak göç etmesine sebep oldu.

MST (Topraksız İşçiler Hareketi), transjenik okaliptüs kullanımını ve üretimini üçe katlamayı içeren tesisi büyütme planının; monokültür okaliptüs dikiminin onlarca yıldır bölgede sebep olduğu sosyal ve çevresel sorunları daha da tırmandıracağına dikkat çekiyor. MST sözlerine şöyle devam ediyor: ’80 ve 90’larda bu tesislerin genişletilmesi için yine aynı sebepler ileri sürülmüştü: istihdam, büyüme ve kalkınma. Ancak sosyal ve çevresel sonuçlar çok daha farklı bir gerçekliğe işaret ediyor.’

Foto: MST sitesinden alınmıştır.

Teixeira de Freitas ve Eunápolis kentleri düzensiz büyümenin yarattığı işsizlik, şiddet ve yoksullukla boğuşuyor. Suzano işletmesinin okaliptüs dikimleri su kaynaklarını da öldürüyor. Ayrıca yoğun okaliptüs dikimi bölgede bu bitkiye özgü böceklerin ve buna bağlı hastalıkların çoğalmasına sebep oldu.

Bölgeyi besleyen Mucuri Irmağı tarihinin en düşük seviyesinde. Suzano şirketi sadece su kaynaklarını kurutmakla kalmıyor, aynı zamanda tonlarca kimyasal kullanımı nedeniyle su bitkilerinin ve canlılarının çeşitliliğinin yok olmasına sebep oluyor.

Bu işgal eylemi başa geçtiği birkaç hafta içinde Tarım Bakanlığının iptali de dahil olmak üzere işçi sınıfının kazandığı birçok hakkın kaybına sebep olan Temer hükümetine karşı düzenlenen Ulusal Mücadele Günü hareketinin de bir parçası. İşgal eylemi ile işçiler Tarım Bakanlığının yeniden hayata döndürülmesini talep ediyorlar ve özelleştirmelere ve kamu harcamalarındaki kesintilere karşı durduklarını ifade ediyorlar.

Kaynak: http://globaljusticeecology.org/brazil-occupation-mst-landless-take-over-suzano-and-report-environmental-problems/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.