Belarus: İşsizlerden Vergi Toplanmasına Yönelik Yasaya Karşı Protesto

Lukashenko yönetimi tarafından aslen 2015’de çıkartılan ancak 2017 başına kadar halk baskısı ile ötelenen yasanın tekrar gündeme getirilmesi üzerine protestolar Şubat ayında ateşlenmişti. Başkent Minsk’in yanısıra Orsha, Babrujsk, Kobrin ve Luninez gibi küçük şehirlerde dahi onlarca yıldır görülmeyen derecede büyük kalabalıklar işsizlerden vergi toplanmasına yönelik yasayı protesto etmek için sokaklara çıktı. Protestocular politik partilerden bağımsız karışık taban hareketlerinden oluşmakla beraber içlerinde etkin bir anarşist blok var ve çoğunlukla polisin hedef aldığı grup da anarşistler.

17 Şubat’ta Minsk’te başlayan gösteriler bir hafta sonra Gomel ve Brest’te devam etmiş, Brest’te anarşistlerin ev baskınları ile tutuklanmalarının ardından küçük kentlere de yayılmıştı. Lukashenko’nun geri adım atıp yasayı 2017 yılı için askıya alması dahi protestoları dindiremedi.

15 Mart Çarşamba günü başkent Minsk ile Mogilev ve Grodno kentlerinde göstericiler sokaklara çıktı. Her bir kentteki eylemcilerin sayısı 1000 civarında olsa da bu gösteriler on yıllardır bölgede gerçekleşen en büyük gösteriler olarak kayda geçti. Gösterilerde yer alan anarşistler “Halk için, asıl sosyal parazitler bürokratlar, politikacılar ve polistir” sloganları attılar. Minsk’teki gösterilerde 35 civarında eylemcinin gözaltına alındığı belirtilirken, son birkaç haftadır devam eden protestolarda ülke çapında gözaltına alınanların sayısının 150’yi aştığı tahmin ediliyor.

Kaynak: Bu haberde https://insurrectionnewsworldwide.com/2017/03/16/belarus-dozens-of-anarchists-arrested-in-minsk-after-anti-government-protests/ ve https://abcdd.org/2017/03/14/groesste-proteste-in-belarus-in-den-letzten-10-jahren/ sitelerinden yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.