Almanya’da TTIP ve CETA karşıtı kitlesel eylemler

TTIP ve CETA, Almanya’nın 7 büyük kentinde, on binlerce kişinin katıldığı gösterilerle protesto edildi.

17 Eylül Cumartesi günü, Frankfurt, Köln, Stuttgart başta olmak üzere Almanya’nın 7 büyük kentinde, TTIP ve CETA karşıtı, on binlerce kişinin katıldığı kitlesel gösteriler gerçekleştirildi.

AB ile ABD ve Kanada arasında imzalanma aşamasına gelen TTIP ve CETA adlı serbest ticaret anlaşmaları işçi ve emekçiler aleyhine oldukça ciddi maddeler içermekte. Bu anlaşmalar yoluyla halihazırda zaten tüm dünyada at oynatan uluslararası kapitalist tekellerin önündeki son ulusal ve hukuksal engeller de kaldırılacak. Böylece her türlü sömürü ve yağmanın önü sınırsızca açılmış olacak.

Almanya’da söz konusu anlaşmaların yaratacağı ciddi sonuçların farkında olan çeşitli devrimci, demokratik ve ilerici güçler uzunca bir süredir anlaşmalar karşıtı bir faaliyet yürütüyorlar.

Tüketici ve çevre dernekleri, sendikalar, kiliseler, Sol Parti, Attac, Compakt, Yeşiller ile birçok yerli ve göçmen sol gücün oluşturduğu birlik tarafından 17 Eylül Cumartesi günü 7 büyük kentte kitlesel eylemler gerçekleştirildi.

Frankfurt’taki eyleme işçiler, köylüler, memurlar, esnaflar, öğrenciler vb. çok çeşitli toplumsal kesimden insanlar katıldı. Gençlerin yanısıra, orta yaş ve üstü insanların katılımı dikkat çekti.

Köln’de mitinge olduğu gibi, yürüyüşe de büyük ilgi vardı. Katılımcıların tamamına yakınını yerli işçi, emekçi ve gençler oluşturdu. Göçmen işçi ve emekçilerin katılımı çok zayıftı ve bu çok dikkati çekti.

Stuttgart’ta düzenlenen eyleme 40 binden fazla kişi katıldı. Saat 12.00’de başlayan eylem saat 16.00’ya kadar sürdü. Kent merkezinin etrafında yapılan yürüyüş, eylemin başlangıç noktası olan merkez istasyonu önünde yapılan dev mitingle sona erdi. TTIP ve CETA karşıtı eylem Stuttgart’ta yapılan son yılların en büyük eylemlerinden biri oldu. Eylemlere her yaştan geniş bir katılım gerçekleşti.

Faşist AfD (Almanya İçin Alternatif) partisinin ve faşist bireylerin eylemlerde yer alma sahtekarlığı eylem komitesinin reddetmesiyle boşa çıkartıldı. “Bizler dayanışma ve çok renkli bir dünya için buluşuyoruz. Burada ırkçılara yer yoktur” denilerek faşistlerin manevrasının önü kesildi.

Kaynak: http://www.kizilbayrak1.net/ana-sayfa/duenya/haber/almanyada-ttip-ve-ceta-karsiti-kitlesel-eylemler/ sitesinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.