ABD: Sendikalar Siyah Hayatlar İçin Greve Çıkıyor

ABD’de de George Floyd’un anısına 20 Temmuz’da Siyah Yaşam için Grev düzenleniyor. 25’ten fazla şehirde fast food zinciri işçileri, havaalanı işçileri, ev hemşireleri, liman işçileri, öğretmenler, sağlık çalışanları ve kamyon şoförleri gibi çok farklı sektörlerden çalışanlar greve katılmaya hazırlanıyor.

Asgari ücretin altında bir ücretle çalışmak zorunda kalan, şirketlerde ve kamu hizmetlerinde sistematik bir ırkçılığa mazur kalan hispanik (Orta ve Güney Amerika kökenli ispanyolca konuşanlara ABD verilen ad) ve siyahi işçilerin çalışma ve yaşama koşullarına dikkat çekmek istiyorlar.

Grev sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılarak örgütlenme özgürlüğünün sağlanması, şirketlerin ve kamu işverenlerinin “Siyah Hayatların Değerli” olduğunu beyan etmelerini, ücretlerinin yükseltilmesini, daha iyi sağlık ve bakım hizmeti almayı talep ediyorlar.

Kanada ve ABD’de yaklaşık 2 milyon işçiyi temsil eden Hizmet Çalışanları Uluslararası Birliği (SEIU) Başkanı Mary Kay Henry  “Ayrı ayrı sürdürülen mücadeleleri yeni ve çok derin bağları olan biçimde birbirine bağlamalıyız” dedi.

Floyd cinayetinden önce bir çok beyaz sendika “Siyah Hayatlar Değerlidir (BLA)” hareketinden uzak duruyor, hatta Trump yönetimine ve polise destek veriyordu. Bunun istisnası 19 Haziran Kurtuluş Günü’nü destek amacıyla limanları kapatan San Francisco merkezli Uluslararası Longshore ve Depo Sendikası (ILWU) idi.

COVİD-19 salgını döneminde New York’ta ve diğer şehirlerde Hispanik, siyah ve beyaz sendika üyesi işçiler yöneticilerine rağmen harekete geçtiler. Kişisel koruyucu ekipman verilmesini vr tehlikeli koşullarda çalışma ödeneği ödenmesini talep ettiler.

Siyah Hayatlar Değerlidir hareketinin yükselişi işçi hareketine de cesaret verdi. 20 Temmuz Grevi ırkçılık karşıtı hareket ile işçi hareketini birleştirme yönünde önemli bir adım olacak.

Bu eylemde SEIU,  Kamyon Sürücüleri  Uluslararası Kardeşliği, Amerikan Öğretmenler Federasyonu, Birleşik Tarım İşçileri ve 15 Dolar Mücadelesi gibi örgütlerle işbirliği yapacak. Greve işçi örgütlerinin dışında Halk Demokrasisi Merkezi, Ulusal Ev İşçileri Sendikası, Siyah Hayatlar Değerlidir hareketi gibi toplumsal hareketlerde olmak üzere 150’ye yakın örgüt katılacak.

Önemli sendikaların ve sosyal örgütlerin Birlik ve dayanışma içinde olması Trump Hükümetinin hareketi geriletemediğini gösteriyor. Ulusal çapta en büyük işçi örgütü olan AFL-CIO, mücadeleye önderlik etmese de engel çıkarmayacak.

BLM’nin mücadelede oynadığı rol, tüm çalışanlara yalnızca kitlesel mücadele ve geniş eylem birliğinin işçileri zafere götüreceğini gösteriyor.

Kaliforniya, Oakland’da 26 yaşındaki McDonald’s çalışanı ve 15 Dolar ve  Mücadele Birliği lideri olan Angely Rodriguez Lambert “Mesajımız hepimiz insanız ve insan gibi davranmamız gerektiğidir. Biz “Siyah ve Latino yaşamları için adalet istiyoruz.” Lambert ve birkaç çalışma arkadaşının COVID-19  testleri çalışanlara başlangıçta uygun Kişisel Koruma Donanımı verilmediği için  pozitif çıktı.

Honduraslı bir göçmen olan Lambert, Siyah topluluğun polis vahşetine karşı acil mücadelesini de anladığını söyleyerek “Harekete geçiyoruz çünkü sözcükler artık ihtiyacımız olan kazanımları  sağlamıyor. Şimdi değişiklikleri görme zamanıdır ” dedi.

Kaynak: https://www.greenleft.org.au/content/united-states-unions-strike-black-lives linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.