ABD Kongre Binası Yerli Çevreciler Tarafından İşgal Edildi

ABD Kongresi’nin 115. yıl açılış törenine çevre protestoları damgasını vurdu. Çarşamba günü kongrenin düzenlendiği Capitol binası önü 200 Yerli çevreci tarafından işgal edildi. 7 Farklı kabileden kadınların öncülük ettiği işgal eyleminde “İklim krizindeyiz! Şimdi harekete geç!” sloganları atıldı.

Eylemciler yeni yapılması planlanan Tacoma Sıvılaştırılmış Doğalgaz Tesisi’ni ve Kinder Morgan Trans Mountain boru hattının genişletilmesini durdurmak için işgal eylemini gerçekleştirdiler.

Yerli Halklar, Amerika Birleşik Devletleri’nin kuzeybatısındaki dokuz Yerli halkın avlanma ve balıkçılık hakkını garanti altına alan 1854 tarihli Medicine Creek Anlaşması’nın ihlal edildiğini belirtiyorlar.

Santee Sioux Kabilesi yerlileri doğalgaz tesislerini veya kömür madenlerini bölgelerinde istemediklerini bu politikalar durdurulmadıkça protestolarına devam edeceklerini söylediler.

Söz konusu tesislerin dışında devam eden ve pek çok çevre örgütünün destek verdiği protestolara katılanlar arasında yer alan 350 Seattle çevre örgütü, fosil yakıtlara yapılan yatırımların derhal durdurulması ve 2028 yılına kadar sadece yenilenebilir enerjide çalışan bir ekonominin kurulması çağrısında bulunuyor.

Protestolara katılanlar arasında Kanada’nın İlk Ulusu Saanich Yerlilerinden oluşan Salish Denizi Koruyucuları da yer alıyor. Salish Denizi, Kanada British Columbia’sı ve Washington’u kapsayan ve halihazırda aşırı avlanma ve petrol sızıntıları nedeniyle çevresel tehdit altında.

Kaynak: Bu haber https://www.telesurtv.net/english/news/Indigenous-Environmental-Protesters-Occupy-US-Congress-20180110-0038.html sitesinden derlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.