Yemen: Suudi Arabistan ABD Silahlarıyla Sivilleri Vurmaya Devam Ediyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Parça tesirli bombaların yasaklanmasına yönelik anlaşmayı (Convention On Cluster Munitions – CCM) 116 ülkenin imzalamış olmasına rağmen ABD, CBU-105 bombalarını satmaya devam ediyor. Bu silahın en büyük alıcıları ise ABD gibi CCM anlaşmasını imzalamaktan kaçınan Suudi Arab…”

Kuzey Yemen’de Suudi hava saldırısında atılan ABD yapımı CBU-105 parça tesirli bomba kalıntısı, 2015

Suudi Arabistan ABD’den temin ettiği silahlarla Yemen’de sivillere yönelik saldırılarına devam ederken iç savaş gün geçtikçe şiddetleniyor.

Geçen sene İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch) Suudi Arabistan’ın saldırılarda kullandığı silahın Wilmington Textron Systems tarafından üretilen sensör tapalı CBU-105 parça tesirli bomba olduğunu açıklamıştı.**https://www.hrw.org/news/2015/05/03/yemen-saudi-led-airstrikes-used-cluster-munitions/**

Parça tesirli bombaların yasaklanmasına yönelik anlaşmayı (Convention On Cluster Munitions – CCM) 116 ülkenin imzalamış olmasına rağmen ABD, CBU-105 bombalarını satmaya devam ediyor. Bu silahın en büyük alıcıları ise ABD gibi CCM anlaşmasını imzalamaktan kaçınan Suudi Arabistan ile Birleşik Arap Emirliği.

Yemen’in başkenti Sana’yı vuran hava saldırısı sonrası olay yerinden bir görüntü | Foto: Khaled Abdullah/Reuters

Suudi Arabistan milyonlarca dolar harcayarak her biri 360 bin dolar tutarında olan yasaklı bombalardan ciddi bir rezerv oluşturdu ve bunu Yemen’deki siviller üzerinde kullanıyor. Geçtiğimiz Eylül ayında BM İnsan Hakları Koordinasyon Ofisi Yemen’de devam eden iç savaşta ölenlerin %93’ünü sivillerin oluşturduğunu duyurmuştu.**http://www.theguardian.com/global-development-professionals-network/2015/oct/27/yemen-deaths-93-civilian-this-must-change/**

CBU-105 bomba kalıntıları nedeniyle yaralanan Yemenli çocuk, 2015 | Foto: Rasha Mohamed – @RashaMoh2

Saldırılar yeterince kötü değilmiş gibi ABD yapımı CBU-105 bombaları bir yeri vurduğunda tümüyle imha olmuyor. Geçimlerini sağlamak için metal toplayan Yemenli yoksul çocuklar patlamamış bomba parçalarını toplarken ciddi şekilde yaralanıyor ya da hayatlarını kaybediyorlar. ABD, Yemen’deki sorunun çözümünde uluslararası hukuka saygılı davranıldığını iddia etme iki yüzlülüğünü gösterirken bir yandan Suudi Arabistan’a yasaklanmış silahları satarak Yemen halkına karşı işlenen savaş suçlarına ortak oluyor.

Kaynak: https://shadowproof.com/2016/01/28/carnage-continues-in-yemen-with-us-weapons/
Etiketler: ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.