Peru: Acuña Ninenin Direnişi Maden Şirketine Darbe Vurdu

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Peru’da faaliyet gösteren yabancı madencilik şirketleri sık sık güvenlik görevlisi olarak polisleri kiralıyorlar. Peru hükümeti herhangi bir muhalefeti ve yerel direnişi ezmek için maden, gaz ve petrol şirketleri adına polis, asker ve istihbarat personelini görevlendiriyor. Acu…”

Çarşamba günü, Peru Yüksek Mahkemesi, Goldman Çevre Ödülü sahibi bir köylü olan Maxima Acuña hakkında ABD merkezli Newmont Maden şirketi tarafından açılan toprak işgali davasından beraat kararı verdi.

Mahkemenin verdiği bu karar Andean eyaletinde 5 milyar dolarlık bir altın madeni inşa etmek isteyen şirkete büyük darbe indirdi.

Acuña nine, duruşmadan sonra gazetecilere verdiği demeçte, “Mutlu ve rahat hissediyorum. Burada devlet (mahkeme) adaleti sağladı,” dedi.

“Şirket yüzünden daha fazla acı çekmek istemiyorum.”

Acuña nine, 2011 yılından bu yana toprakları üzerinde hak iddia eden ve kendisinin ve ailesinin bu topraklardan ayrılmasını isteyen Yanacocha madencilik şirketi (Newmont madenciliğin yan kuruluşu) tarafından yapılan suçlamalara karşı mücadele ediyordu. Evinin madenin inşaatının bir parçası olarak yok edildiğini ve ailesinin evlerini yeniden inşa etme girişimlerinin şirket tarafından engellendiğini tekrar tekrar anlatmak zorunda kalmıştı.

Acuña, Yanacocha şirketinin Güney Amerika’da Minas Conga diye bilinen büyük altın madenciliği projesi nedeniyle, 2011 yılında Cajamarca’nın kuzeyindeki arazisini satmayı reddeden az sayıdaki köylüden biriydi. Dünya Bankası’nın bir kolu olan ve faizle borç veren Uluslararası Finans Kurumu’nun  projede yüzde 5 hissesi bulunuyor.

Aileyi topraklarından tahliye etmek için pek çok girişimde bulunan Yanacocha şirketi daha sonra davayı mahkemeye taşımış ve Acuña nineye, 1.692 dolar para cezası ile iki yıl sekiz ay hapis cezası verilmişti.

Bununla birlikte, Aralık 2014’te, Cajamarca Ceza Temyiz Mahkemesi Acuña’nın lehine karar verdi ve önceki yaptırımları iptal etti. Verilen bu kararda, 4,8 milyar dolarlık açık ocaklı altın ve bakır madenciliği projesinin geliştirilmesi için çabalayan şirket tarafından reddedildi.

Verdiği mücadele sırasında Acuña nine, taciz ve ölüm tehditleri ile karşı karşıya kalırken, Goldman ödülünü almak için evinden ayrıldığında, evine silahlı adamlarca ateş açılmıştı.

Acuña nine, daha öncede kendisinin ve diğer köylülerin topraklarını ve sularını korumak için cesaret gösterdiklerinde, madencilik şirketinin köylüleri nasıl korkutmaya çalıştığını ve korku altında yaşamak zorunda kaldıklarından bahsetmişti. ** https://isyandan.org/haberler/peru-acuna-nine-madencilik-sirketine-karsi-direniyor//**

Peru’da faaliyet gösteren yabancı madencilik şirketleri sık sık güvenlik görevlisi olarak polisleri kiralıyorlar. Peru hükümeti herhangi bir muhalefeti ve yerel direnişi ezmek için maden, gaz ve petrol şirketleri adına polis, asker ve istihbarat personelini görevlendiriyor.

Acuña ninenin direnişi “yakın gelecek” için Minas Conga madencilik projesini başarıyla durdurdu. Sözkonusu maden projesi, açık ocak madenciliğinde kullanılan siyanürle yıkama işleminin yarattığı kirlilik ve doğal lagünleri atık çukuruna çevirmesi nedeniyle yerel ekosistemi tehdit ediyor.

Latin Amerika, çevre eylemcileri için dünyadaki en tehlikeli yer olarak biliniyor. İnsan hakları örgütü Global Witness’a göre Peru’da sadece son 61 yılda 61 eylemci öldürüldü. Böylesi bir coğrafyada ulus ötesi şirketlere karşı zafer kazanan Acuña ninenin mücadelesi, yerli çiftçilere ilham veriyor…

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Victory-for-Perus-Campesino-Activist-Maxima-Acuna-Against-Mining-Giant-20170503-0023.html?utm_content=bufferaeb95&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.