Paraguay: Topraksız Kır İşçilerinin Süresiz Grevi Devam Ediyor

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“, Ulusal Banka ile yapılan borçların iptaline ait anlaşma talebi için 12 Temmuz’da Paraguay’ın başkenti Asuncion’da yürüdüler. Paraguay Tarım Bakanı Juan Carlos Baruja, eylem öncesinde grevi organize eden Ulusal Sektörlerarası Koordinasyon (USK) grubunun taleplerinin kabul …”

Binlerce topraksız kır işçisi (Campesino)**Campesino : köylü, Latin Amerika’da büyük toprak sahipleri için çalışan tarım işçilerine verilen isimdir/**, Ulusal Banka ile yapılan borçların iptaline ait anlaşma talebi için 12 Temmuz’da Paraguay’ın başkenti Asuncion’da yürüdüler.

Paraguay Tarım Bakanı Juan Carlos Baruja, eylem öncesinde grevi organize eden Ulusal Sektörlerarası Koordinasyon (USK) grubunun taleplerinin kabul edilemeyeceğini bir basın toplantısı ile kamuoyuna ilan etti.

Topraksız Kır İşçileri, 10 Temmuz’dan itibaren Ulusal Kongre Merkezi önünde kamp kurarak başkentin merkezini kapattılar ve Başkan Horacio Cartes’le yüz yüze görüşene kadar eylemlerini süresiz olarak devam ettireceklerini söylediler.

Protestocular, geçtiğimiz yıl Nisan ayında yapılan 23 günlük eylemden sonra ulusal bankaya olan borçların iptal edilmesi üzerine varılan anlaşmaya hükümetin uymadığını söylediler.

Topraksız Kır işçileri, “sosyal acil durum tasarısı”  üzerinden aile çiftliklerine verilen kamu sübvansiyonlarının artırılması ve tapu sicil transferlerinin yasallaştırılması için daha hızlı bir süreç işletilmesinide talep ettiler.

USK  lideri Luis Aguayo, “Kırsal alandaki yoksulluğun ve aşırı yoksulluk artışının” gösterdiği gibi “Sektör için uygulanan politikaların eksikliğinin giderilmesi” gerektiğine vurgu yaptı.

USK, Tarım İşçileri Örgütlerinin Koordinasyonu, Şeker Kamışı Üreticileri Ulusal Organizasyonu, Nane Mba Yerli Kır İşçileri ile Tarımsal ve Halk Hareketi’ni içermektedir.

Uzun süreden beri devletin, elitlerin çıkarları doğrultusunda hareket ettiği Paraguay’da, toprak mülkiyeti, kanlı ihtilafların temelini oluşturdu: 2008’de yapılan tarım sayımına göre,  % 2,6’lık bir azınlık toprakların % 85,5’ine sahip iken 20 hektardan küçük bir toprağa sahip olan % 91,4’lük kesimin elindeki toprakların oranı sadece % 6.

Eylemde ayrıca soya ihracatı yapan tarımsal işletmeler, ülkenin eşitsiz toprak dağılımının ana faktörü olarak eleştirildi. Soya yetiştiriciliğinin pestisitlerin ve genetiği değiştirilmiş organizmaların çok fazla kullanımını gerektirdiği ve köylüler arasında birçok ölümcül zehirlenmeye neden olduğu söylenmektedir.

Kaynak: https://www.greenleft.org.au/content/paraguay-campesinos-declare-indefinite-strike

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.