Nepal: Yeni Anayasa Taslağına Karşı Genel Grev

16 Ağustos 2015 tarihinde Katmandu’da Nepal polisi tarafından yeni anayasa taslağını protesto eden bir eylemci gözaltına alınıyor / Fotoğraf: AFP / Prakash Mathema

16 Ağustos 2015 tarihinde Katmandu’da Nepal polisi tarafından yeni anayasa taslağını protesto eden bir eylemci gözaltına alınıyor / Fotoğraf: AFP / Prakash Mathema

Nisan ayındaki yıkıcı depremden sonra ülkenin dört büyük partisi Nepal Kongre, Nepal Komünist Partisi- Birleşik Marksist Leninist, Birleşik Nepal Komünist Partisi(Maoist) ve Madhesi Halkının Hakları Forumu ülkenin yedi eyalete bölüneceği federal sistemi öngören yeni anayasa taslağında anlaştılar.

Birleşik Nepal Komünist Partisi (Maoist) ayrılan NKP-Maoist’in sözcüsü Pampha Bhusal AFP’ye verdiği demeçte “Devletin yeniden yapılandırılması taslağı insanların özlemlerinden oldukça uzak ve  marjinal grupların politikaya katılımını sağlamayacak,” dedi.

Nepal Komünist Partisi( Maoist)’in başını çektiği 30 partiden oluşan ittifakın, ülkenin iç sınırlarının yeniden çizilmesini içeren yeni anayasa taslağıyla tarihsel toplulukların marjinalize edildiğini ve onlara karşı ayrımcılık yapıldığını söyleyerek genel grev çağrısında bulundular.

Bütün eğitim kurumları, büyük pazarlar genel grevde kapalı kaldılar. Yollarda sadece iki yada üç tekerlekli küçük araçlar görüldü.

16 Ağustos Pazar günü genel greve uymayan 16 araç direnişçiler tarafından yakıldı. Nepal polisi, yeni anayasa tasarısına karşı düzenlenen genel greve katıldıkları gerekçesiyle yüzden fazla protestocuyu tutuklandı.

Anlaşmada, yıllardır süren siyasi çekişmelerin kaldırıldığı ve altı ilden oluşan federal bir devletin Nepal’i yeniden yapılandıracağı belirtildi.

Nepal’de uzun zamandır beklenen taslağın çıkması üzerine geçen hafta yüzlerce protesto gösterisi düzenlendi, çıkan şiddetli olaylarda iki kişi öldü.

240 Yaşındaki Hindu monarşisini deviren ve tahminen 16.000 kişinin hayatını kaybettiği on yıl süren Maoist isyan sonrasında, 2008 yılında yeni bir ulusal anayasa üzerinde çalışılmaya başlanmıştı.

Yeni anayasa tartışmaları sırasında maoistler arasında başlayan tartışmalar sonucunda bir çok grup partiden ayrıldılar. Hiçbir anlaşmaya varılmadan silahların teslim edilmesi maoist tabanda hayal kırıklığı yarattı. Nepal Komünist Partisi(Maoist) ayrılan grupların en büyüğü olarak etkili bir muhalefet sürdürmektedir. Taleplerinin karşılanmaması halinde yeniden halk savaşına dönmenin gündemlerinde olduğunu kamuoyuna deklere etmişlerdir.

Haber: isyandan.org
Etiketler: , , ,

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.