Nepal: Ablukaya Karşı Protestolar ve Genel Grev Düzenlendi

Katmandu’da öğrenciler ülke yakıtının çoğunu sağlayan Hindistan ile Nepal arasındaki ana güney sınır kapısının kapatılmasını protesto ettiler. Fotoğraf: Corbis

Nepalli Öğrenciler Hindistan Sınırındaki Ablukaya Karşı Protesto Düzenlediler

Sınırdaki abluka nedeniyle artan yakıt sıkıntısı ve yükselen gıda fiyatlarını protesto etmek için dün Nepal’in başkenti Katmandu’ya gelen binlerce öğrenci, pankartlar açtılar ve slogan attılar.

Nepal’in yeni anayasası ile ilgili yapılan protestoda öğrenciler, Madhesi topluluğu üyeleri tarafından konulan ablukanın kaldırılması talebiyle şehirdeki çevre yolunda sıralandılar.

Madhesiler, sınırların atalarının anavatanını bütünüyle kestiğini, yeni anayasa ile Himalaya ülkesinin haksız olarak yedi eyalete bölündüğünü söylüyorlar. Onlar devletlerinin daha büyük olmasını ve kendilerine daha fazla özerklik verilmesini istiyorlar.

Madhesilerin haftalardır kapalı tuttuğu Hindistan ile ana güney sınır kapısı nedeniyle ülkeye yakıt ve diğer temel maddelerin girişi önlendi. Ağustos ayından bu yana süren protestolarda en az 50 kişi öldürüldü. Anlaşmazlığı çözmek için arada görüşmeler yapılsa da çok az ilerleme kaydedildi.

Hindistan, Madhesilerle yakın kültürel bağları olan Nepal’in ihtiyaç duydugu yakıtı Madhesi bölgesi üzerinden ikmal etmesini yasakladı. Nepal “ilan edilmemiş abluka” nedeniyle Hindistan reddetse de Hindistan dayatmacılığını suçluyor.

Yokluk, Nepalli yetkililerin taksiler ve otobüsler için benzin karnesini çıkartmasına, özel otomobiller için ise yakıt kalmamasına neden oluyor . Yakıt sıkıntısı nedeniyle yakıt sarfiyatını azaltmak için okullarda yarıyıl tatili uzatıldı.

Protestocu öğrencilerden 13 yaşındaki Pramod Basnet “Bizler eğitim hakkımız olduğunu söylemek için buradayız,” dedi.

291120151030242-1000x0

Öte yandan NKP Maoist’in Ablukaya Karşı Düzenlediği Genel Grev Hayatı Felç Etti

Zaten ülke genelinde normal hayat zor geçerken, Hindistan tarafından gayri resmi olarak sınırın kapatılmasına karşı Pazar günü Netra Bikram Chand liderliğindeki NKP Maoist tarafından ülke çapında genel grev ilan edilmesi, ülkede hayatı durma noktasına getirdi.

Chand’ın partisi Nepal üzerindeki Hindistan ablukasına karşı grev ilan ettiklerini söyledi. Başkent yollarında ve ülkenin diğer bölgelerinde çok az araç çalıştı. Nepal üzerindeki Hindistan ablukası nedeniyle ortaya çıkan yakıt krizi sonucu ülkede zaten az olan taşıt sayısı daha da azalmış oldu.

Parti kadroları Dhading ilçesi Kalu Panday yolunun Nalang boyunca devam eden Malekhu-Dhadingbeshi bölümünde bir kamyonu ateşe verdiler. Kamyon sürücüsü Kamal Prasad Bartaula Nalag Sikrakhola’da üç kişi tarafından kamyonun durdurulduğunu ve ateşe verildiğini söyledi.

Nilkantha Belediyesi’nden gelen itfaiye ekibi yangını söndürdü.

Haber: isyandan.org
Kaynaklar:
  1. http://www.theguardian.com/world/2015/nov/27/students-nepal-protest-india-border-blockade
  2. http://kathmandupost.ekantipur.com/news/2015-11-29/cpn-maoist-strike-against-blockade-further-affects-common-life.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.