EFF Lideri Malema NUMSA ve COSATU’dan İhraç edilen Vavi’ye Çağrı Yaptı

fddb4ef11d5e43218220d1eb24ad3636

Ekonomik Özgürlük Savaşçıları (EFF) lideri Julius Malema metal işçileri sendikası NUMSA ve COSATU işçi federasyonu Genel Sekreterliğinden ihraç edilen Zwelinzima Vavi’nin yeni bir siyasi parti kurma cesaretlerini kırdı. Eğer bir işçi federasyonu kurarlarsa EFF’li işçilerin kendilerini destekleyeceğini söyledi.

Malema, gelecek yıl yapılacak olan  yerel seçimlerde NUMSA’nın Birleşik Cephe adlı  işçi partisi oluşturma sürecine yönelik olarak Motherwell – Port Elizabeth’deki 1 Mayıs mitinginde yaptığı konuşmada yaklaşık 7000 EFF üyesine seslendi. “Irvin Jim ve Vavi zaman harcıyorlar. Geçmişten beri sadece birbirleriyle konuşuyorlar. Siyasi bir parti oluşmadığı sürece, onların rahatı yerinde” dedi.

Malema, “İşçilerin siyasi partisi EFF buradadır.  Onlar sendika kurmalıdırlar. Biz onlara EFF’li işçileri vereceğiz. EFF’nin sendikalı olmayan işçi üyeleri vardır . Bu kurumlar herhangi bir siyasi partiye kurma işi ile değil sadece işçilerle ilgilenmelidirler.

NUMSA’dan Jim, “Malema tartışmayı açtı ancak Birleşik Cephe ne zaman ne yapacağına ancak kendisi karar verebilir, ama o, bir siyasi partinin oluşumuna hayır demenin EFF’ye bir şey kazandırmayacağını bilmeli, işçi sınıfını etkileyebildiği kadar etkilemeye çalışmalıdır. “dedi. Jim ayrıca “EFF, kesinlikle işçi sınıfına düşmanca olmayan siyasi bir duruş almıştır” diye de ekledi.

Malema ANC çizgisinde ki COSATU’da etkili bir mücadele için federasyon oluşturma sırasında kovulan NUMSA, Vavi, Jim ve AMCU Başkanı Joseph Mathunjwa’ya çağrı yaptı.

Malema , “biz onların işçilere EFF’ye oy verin demelerini istemiyoruz. İşçiler aptal değil, onlar kendi kararlarını kendileri verebilir. EFF’nin işçilerin oyunu kazanması gerekir” dedi.

Malema “EFF’nin bir federasyon oluşturmak için planlaması olmadığını, emek hareketine önderlik eden Vavi ve Jim’e güvenilmesi gerektiğini” söyledi. “Biz Vavi ve Jim’e güveniyoruz. Onların biz işçiler için iyi önderler olduğunu biliyoruz. Biz onlara neden mi inanıyoruz? Vavi kovulmuştur ve o da Malema’nın yaptığı gibi hareket etmelidir.”

Vavi, ANC ve COSATU dışında da bir hayat olduğunu göstermeli, “ANC’nin suçları” için eylemler düzenlemelidir. Malema, kriket sahası içine dikilmiş büyük çadır ile onun yolunu yaptı, özellikle doğaçlama nutuklarıyla, açık yürekliliğiyle kalabalıkları kendisine hayran bırakarak kahraman gibi karşılandı.

Malema “ANC onu, COSATU ile hiçbir bağlantısı olmayan alternatif bir federasyon  kurmaya zorlamıştır” dedi.

EFF Genel sekreteri Godrich Gardee, “EFF’nin amaçlarıyla uyumlu olduğu sürece, herhangi bir siyasi parti ile koalisyona açık olduklarını, Zwelinzima Vavi ve Irvin Jim Julius Malema’yı dinlemeli ve gelecek yıl yapılacak yerel seçimlerde EFF ve diğer partilere karşı kendi partilerini kurmamaları gerektiğini” söyledi.

Yazar: Lubabalo Ngcukana
Kaynak: http://www.news24.com/SouthAfrica/Politics/Malema-outlines-terms-for-working-with-Numsa-and-Vavi-20150502

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.