Honduras: Afro-yerliler Gözaltında Kaybedilenleri Geri İstiyor

Honduras’ın sahil kasabası Triunfo de la Cruz’da 18 Temmuz 2020’de silahlı kişiler tarafından kaçırılan 5 kişiden hala haber alınamıyor.

Uluslararası Zorla Kaybedilenler Günü’nde Honduras’ın Garifunas sakinleri kaçırılan beş kişinin güvenli biçimde eve dönüşlerinin sağlanması taleplerini sürdürüyorlar.

Görgü tanıklarına göre üzerinde kurşun geçirmez yelek ve Honduras Polisi kıyafetleri bulunan bir grup insan tarafından 18 Temmuz’da kaçırılmalarının üzerinden 6 hafta geçti.

Honduras Siyah Kardeşlik Örgütü (Ofraneh) düzenlediği twitter fırtınası ile geleneksel müzik, dans ve diğer protesto biçimlerini içeren bir kampanyanın startını verdi.

Kaçırılanların geri getirilmesi talebi; afro-yerli topluluklar üzerindeki şiddetin sona erdirilmesi, Garifuna topluluklarının tarihsel topraklarından zorla yerinden edilmesinin durdurulması, topraklarında mono-kültür tarım yapılmaması, Juan Orlando Hernandez’in başını çektiği Honduras rejimi tarafından şirketlerin yararına yapılan madencilik ve turizm projelerinden vazgeçilmesini de içermektedir..

Honduras devletinin halkı korumaktaki isteksizliğini gören insanlarda, kaçırılan beş kişiyi bir daha göremeyecekleri hissi uyanmaktadır. Bunun için “Onları canlı aldınız, Canlı geri istiyoruz” sloganını kullanıyorlar.

İnter-Amerikan İnsan Hakları Mahkemesi’nin Honduras devletini haksız bulması ve Garifuna topluluklarına tazminat ödemesi, çalınan topraklarının geri verilmesi ve topluluğa karşı işlenen suçların cezalandırılmasını da içeren kararına rağmen Honduras Devleti kararı uygulamak yerine şiddeti artırmayı sürdürüyor.

Kaynak: https://www.telesurenglish.net/news/day-of-the-disappeared-garifunas-demand-return-of-comrades-20200830-0009.html linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.