Afro-Yerlileri Topraklarını Savunuyor: Honduras Siyah Kardeşler Örgütü Gıda Egemenliği Ödülünü Kazandı

0-1-0-h-youth_brigade-2

(Fotoğraf: Garifuna gençlik tugayı üyeleri 2012 yılında toprağın iyileştirilmesi öncesinde araziye narko işgalcileri tarafından dikilen çit direklerini söküyor, Steve Pavey’in izniyle.)

2015 yılında ABD Gıda Egemenliği Ödülü, toprağını, suyunu, tarımını ve kendi yaşam yolunu savunan Honduras Siyah Kardeşler Örgütün’den (ispanyolca kısaltması OFRANEH’dir) Afro-yerli çiftçilere ve balıkçılara layık görüldü. 14 Ekim 2015 tarihinde Des Moines’de verilen ödülü Güney Kooperatifleri Federasyonu ve özellikle Güney’in derinlerindeki 13 eyaletten Afrikalı-Amerikalı çiftçiler aldılar.

ABD Gıda Egemenliği İttifakı tarafından verilen ödül, hak savunucuları, eylemciler, çiftçiler ve diğer gıda üreticilerden oluşan gruplara veriliyor. Gıda egemenliği, insanların her yerde gıda sistemleri üzerindeki kontrolü ele geçirmesi gerektiğini ileri sürüyor. ABD Gıda Egemenliği İttifakı sistemin değişmesi için ulusal ve uluslararası hareketlerin yerele bağlı olduğunu ve gıda hakkının temel bir insan hakkı olduğunu onaylıyor.

Aşağıda OFRANEH’in koordinatörü Miriam Miranda röportajından alıntılar bulacaksınız. OFRANEH kendi ulusunun toprağını, tarımını, balıkçılığını, diğer doğal zenginliklerini, kimliğini ve haklarını savunan 46 Afro-yerli Garifuna topluluğu ile çalışıyor.

Topraklarımız olmadan, bir halk olarak varlığımızı sürdüremeyiz. Toprağımız ve kimliğimiz; hayatımız, suyumuz, ormanımız, kültürümüz, küresel birliğimiz ve memleketimiz için önemlidir. Bizim için memleketimiz, birliğimiz ve doğal kaynaklarımız için mücadele etmek ve bir halk olarak kendimizi korumak birincil öneme sahiptir.

San Vicente adasından 200 yıldan fazla bir zaman önce geldik, Afrika soyundanız ve yerli halkların bir karışımıyız. Honduras’ın Atlantik kıyısında yaşıyoruz. Garifuna’nın çehresi büyük ölçüde tüm Latin Amerika halklarının ve aslında bütün gezegenin çehresine benziyor.

Eğer dışarıdaki çatışmaların haritasını çizerseniz ülkemizi tehdit eden ulusötesi sermayenin yerli halkların kaynaklarını çalmaya çalıştıklarını ve tam olarak neye benzediklerini görürsünüz.

Belki de Başkan Mel Zelaya’nın [2009 yılında] darbe ile devrilmesinin, onun solcu olmasından kaynaklandığına inanıyorsunuz. Hayır. Darbe oldu çünkü [zengin olanlar] toprakları ve kaynakları almak istediler ve başarılı oldular. Memleketimiz, kaynaklarımız ve küresel birliğimiz için bizim üzerimizde her geçen gün daha çok baskı var.

Madenler – petrol çıkarma, mega-barajlar vesaire gibi sözde alternatif araştırmalara bakalım. Bütün bu kaynaklar yerli topraklarından alınıyor. Honduras’ta fasulye ve pirinç yetiştirmek için kullandığımız topraklar, biyo-yakıt için kullanılan palmiyeleri yetiştirsin diye Afrika’ya götürülüyor. İnsanların ihtiyaç duyduğu gıda üretimini durdurmak ve araçlar için yakıt üretmek derdindeler. Gıda kıtlığının daha da artmasıyla mevcut gıdalar daha pahalı olacak. Gıda egemenliği herkesi tehdit ediyor.

Büyük sıkıntılarımızdan bir diğeri ise turizm sektörüdür. Bizler denize yakın, sahil kıyısında yaşarız. Bu kutsallığa son zamanlarda lanet okumaya başladık. Çünkü sahilde bir yere sahip olmayı istemek kesinlikle güçlü olanlara göredir. Honduras hükümeti, kimi turistik mega-projelere başladı. Toplulukların yerinden edilmesi ve kültürlerinin kaybolması turizmin gelişmesiyle [ki giderek artan oranda] birlikte geliyor.

Vallecito Limón gibiler tarafından elimizden alınan atalarımıza ait topraklara sahip çıktık ve işgal ettik. Üstelik topraklarımızı korumak için uluslararası insan hakları hukukunu kullanıyoruz. Washington’da ki İnter-Amerikan İnsan Hakları Mahkemesi’nde [sahildeki Garifuna topluluğuna ait halkın sahip olduğu toprakların alındığı] Triunfo de la Cruz hakkında hükümete karşı dava açtık. Kasım veya Aralık ayında bir karara varılacağını umuyoruz. Bu sadece Garifuna halkı için değil tüm yerli halklar için önemli bir emsal olacaktır. Bu yerli halkların haklarını ve topraklarını korumak için devletin sorumluluğunu tanımlayacaktır. Bu [dördüncü] davanın duyulmasını sağlayarak tabi ki tüm insanlığın ve yerli halkların kaynaklarını ve topraklarını korumak için gerekli mekanizmalar ve politikalar oluşturmaya yardım edecektir.

Triunfo de la Cruz’daki muhteşem kadın yoldaşlar, çoğu yaşlanmış Garifuna kadınları inanılmaz derecede güçlüdürler. Onlar sahilde inşa edilen duvarları yıkıyorlar, eylemlere, toplantılara katılıyorlar. Onlar utanmadan, bilgelikleriyle Garifuna gençliğinin arkasında duruyorlar ve bizim temel gıdamız olan yucca (Güney Amerika’da yetişen ve dal ve yaprakları kurutularak insanlar ve hayvanlar için gıda maddesi olarak kullanılan bir ağaç türü) yetiştiriyorlar.

Kadınlar [her yerde] hayatlarını, kültürlerini ve topraklarını savunarak her çeşit ölüm modeline karşı her geçen gün güçleniyorlar. Cephemize saldırılar çığ gibi büyüyor. Latin Amerika, Afrika ve Asya’nın tamamında olduğu gibi Honduras boyunca her yerde kadınlar var, hayatta kalmamız ve birliğimizi savunmamız için, ırk ayrımcılığına karşı haklarımız için en önde mücadele ediyorlar. Cephede sadece bedenlerimizle değil aynı zamanda önerilerimizle, fikirlerimizle ve kudretimizle varız. Sadece çocuk doğuran olarak değil fikirlerimizle ve ideallerimizle yükseliyoruz.

Küresel sorunlar varsa bizimde küresel tepkilerimiz var. Küresel Kuzey’de insan olan her birimiz için tüketime ve atıklara ilişkin sorumluluğu, kaynakların kullanımına ait sorumluluğu, kadının veya erkeğin sorumluluğunu alma zamanıdır. ABD’de var olan yaşam standartı sürdürülemez ve artık sende düğmeye basmalısın.

Krizlerimiz [diğer uçtaki birinden] diğer bir başkasıyla artıyor. Direnmeye ve çözümler bulmaya çalışırken kendimize soruyoruz: Hımm, her birimiz bu kadar enerji tüketmeli miyiz? Kuzeydekiler bu kadar tüketirken bunu niçin biz Honduras’takiler ödüyoruz? Ne yapmamız gerekiyor? Gelecek nesiller için bir değişiklik yapmalı veya felaketten önce gezegenden ayrılmalıyız. Bunlar toprak veya su veya hava ile olmaz. Bu kötümserlik değil, gerçeğin ta kendisi. Zamanı geldi.

Daha fazla bilgi için, ABD Gıda Egemenliği Ödülü’ne bakabilirsiniz. Ve ayrıca bu siteyi ziyaret ederek ABD Gıda Egemenliği İttifak’ının Topluluk Gücü’nün Ayı hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Yazar: Beverly Bell
Kaynak: http://upsidedownworld.org/main/honduras-archives-46/5484-defending-afro-indigenous-land-black-fraternal-organization-of-honduras-wins-food-sovereignty-prize

4 Yorum

  1. Pingback: İsyandan – Honduras: Afro-yerliler Gözaltında Kaybedilenleri Geri İstiyor

  2. Pingback: Honduras: Garifuna Kadınlar İklim Değişikliği ve Devlet Şiddetine Karşı Mücadele Ediyorlar

  3. Pingback: Direnişin Talepleri – 4: Kadın Özgürlük Mücadelesi

  4. Pingback: Direnişin Talepleri-2: Doğanın Savunulması

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.