Hindistan: Kefaletle Serbest Bırakılan Öğrenci Lideri Konuşması İle Kitleleri Ateşledi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Halkı isyana teşvik suçundan tutuklanan öğrenci lideri Kanhaiya Kumar kefaletle salıverilmesinin ardından Yeni Delhi’deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi kampüsünde öğrencilere seslendi. Öğrenci hareketi, dalit öğrenci Rohith Vemula’nın intiharı”

Foto: EPA

SAR Geelani, Umar Khalid ve Anirban Bhattacharya koşulsuz şartsız salıverilmeli
İsyana teşvik suçu yasası kaldırılmalı
Rohith Vemula için adalet mücadelesi devam etmeli
Brahmanical Hindutva Faşizmi Karşısında Birleşik Cephe!

Şunu açıkça ifade edelim… Hindistan’daki emekçi kitleler ve doğal kaynaklar bir grup parazit tarafından sömürüldüğü sürece savaş sürecek… Kapitalist ve emperyalist istismarın günleri sayılı. Aramızdaki savaş başladı ve ömrümüzün sonuna kadar da devam edecek. – Bhagat Singh**Bhagat Singh- Hint sosyalist devrimci. İngiliz polis şefi John Saunders’a düzenlediği suikastın ardından tutuklandı. Hapishanede 116 günlük açlık grevi sırasında ülke çapında halkın desteğini kazandı. 1931’de henüz 23 yaşındayken asılarak idam edildi./**

Halkı isyana teşvik suçundan tutuklanan öğrenci lideri Kanhaiya Kumar kefaletle salıverilmesinin ardından Yeni Delhi’deki Jawaharlal Nehru Üniversitesi kampüsünde öğrencilere seslendi.
Öğrenci hareketi, dalit öğrenci Rohith Vemula’nın intiharı**https://isyandan.org/haberler/hindistan-politik-cinayet-ogrenci-rohith-vemulanin-intihari//**ile birlikte daha da yükselirken Hindu milliyetçisi sağ BJP hükümeti gençlik muhalefeti üzerindeki baskısını arttırmış**https://isyandan.org/haberler/hindistan-universitelerde-yukselen-baskinin-arkasindaki-fasizm-ve-kokleri//**ve üniversitelere yaptığı bir dizi baskının ardından Kanhaiya Kumar’ı tutuklamıştı.


Kefaletle salıverilmesinin ardından Kanhaiya Kumar, 3 Mart Perşembe günü fakülte üyelerinden ve öğrencilerden oluşan kalabalığa ateşli bir konuşma yaptı:

Mücadele uzun. Onlar bizi ne kadar bastırmak isterse biz o kadar güçle karşı çıkacağız…biz Hindistan’dan özgürlük talep etmiyoruz, biz Hindistan için özgürlük talep ediyoruz.

2 Mart Çarşamba günü Delhi Yüksek Mahkemesi, polis dava ile ilgili araştırmasını sürdürürken Kumar’ı 6 aylığına kefaletle serbest bıraktı, yani bu bir beraat kararı değil. Mahkeme kefaletle serbest bırakılma kararında da Kumar’ın dışarıdayken hiç bir ‘milliyetçilik’ karşıtı eyleme karışmamasını şart koştu.
Ülke genelinde protestolara sebep olan isyana teşvik ve devlet düşmanlığı suçlamaları ile tutuklanan Kumar yaklaşık 3 hafta hapishanede kaldı. Delhi Yüksek Mahkemesi bu suçlamalara dayanak olarak Kumar’ın 9 Şubat’taki etkinlik sırasında şu sloganları attığını iddia ediyor:

‘Hindistan yıkılana kadar mücadelemiz devam edecek’
‘Hindistan ordusuna ölüm’

İnsan hakları örgütleri Hindu milliyetçisi BJP (Bharatiya Janata Partisi) hükümetinin muhaliflere karşı Britanya sömürgeciliği dönemindekine benzer yasaları yürüttüğünü ifade ediyor.
Hindistan Parlementosuna yapılan saldırı suçundan 2013’te idam edilen Kashmiri Mohammed Afzal Guru ile ilgili düzenlenen etkinliğe katılan diğer iki öğrenci Umar Khalid ve Anirban Bhattacharya da Kumar gibi milliyet ve devlet düşmanı olmakla suçlanıyor. Delhi hükümeti her ne kadar bahsi geçen sloganları Kumar’ın attığına dair herhangi bir kanıt ortaya çıkaramamışsa da yine de etkinliğe katılan tüm öğrencilerin soruşturulması gerektiğini savunuyor. İsyana teşvik suçu Hindistan’da ömür boyu hapse varan ağır cezalara tabi.

Kaynaklar: Bu haberde http://canmua.net/world/india-student-leader-calls-for-freedom-in-moving-speech-500277.html ve http://www.signalfire.org/2016/03/04/intensify-the-on-going-struggle-against-sedition-democratic-students-union/ kaynaklarından yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.