Hindistan: Politik Cinayet, Öğrenci Rohith Vemula’nın İntiharı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“HKP (Maoist) Bildirgesi | Kaynak: signalfire Dalit öğrenci Rohith Vemula’nın hikayesi Hindistan’daki sosyal ayrımcılığı, kast sistemi üzerinden yapılan ırkçılığı ve çürümüşlüğü ifşa etmesi açısından önemli bir okumadır. İntiharla sonuçlanan bu hikaye kişisel bir…”

Bu yazı özgür, eşitlikçi ve adil eğitim hakkı için mücadele veren, bu uğurda gözaltını, tutuklanmayı, sürülmeyi, soruşturmaları ve ölümü göze alan ve üniversitelerdeki baskılara, faşist saldırılara göğüs geren öğrencilere, öğretmenlere, akademisyenlere ve eğitim emekçilerine adanmıştır.

17 Ocak 2016’da intihar eden Dalit öğrenci Rohith Vemula

2010 yılında Muğla’daki öğrenci protestoları sırasında polis kurşunuyla katledilen Kürt öğrenci Şerzan Kurt

Rohith Vemula, Hindistan’daki kast sisteminde en altta yer alan ve kelime anlamı ‘ezilmişler’ olan Dalit sınıfından bir doktora öğrencisiydi. Dalitler Adivasilerle birlikte Hindistan nüfusunun %25’ini oluşturmaktadır. Bu toplam, toplumun en yoksul, kast sistemine bağlı olarak ayrımcılığa en çok maruz bırakılan kesimidir. Ezilmiş halkların yaşadığı bölgelerde toprak ve sınıf mücadelesinin ve Maoist hareketin güçlü olması tesadüf değildir. Naksal isyanın örgütlü olduğu bu bölgeler ve halklar hükümetin politik olarak hedef aldığı ve paramiliter güçlerle bastırmaya çalıştığı alanlardır. 13 Ekim 2015’te, faşist BJP hükümetinin ‘Görev 2016’ ismi ile provasını yaptığı operasyon planı Dandakaranya’daki devrimci mücadeleyi ve ezilmiş halkları bastırmayı amaçlamaktadır. Hindistan Komünist Partisi (Maoist), 28 Kasım’da yayınladığı bir bildirge ile Adivasi ve Dalitlere ve devrimcilere yönelik bu operasyonlar karşısında uluslararası dayanışma çağrısı yayınlamıştı.**http://www.signalfire.org/2016/01/13/against-proposed-aerial-attacks-on-adivasi-areas-cpi-maoist//**

HKP (Maoist) Bildirgesi | Kaynak: signalfire

Dalit öğrenci Rohith Vemula’nın hikayesi Hindistan’daki sosyal ayrımcılığı, kast sistemi üzerinden yapılan ırkçılığı ve çürümüşlüğü ifşa etmesi açısından önemli bir okumadır. İntiharla sonuçlanan bu hikaye kişisel bir trajedi değildir ve üniversitelerdeki solcu, mücadeleci kesimi de bu nedenle harekete geçirmiştir.

Rohith Vemula’nın ölümü üzerine öğrencilerin İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği gösterilerden bir kare, 18 Ocak 2016, Yeni Delhi | Foto: Vipin Kumar/HT Photo

*Vijay Prashad: Solcu öğrenciler ve gençlik Rohith Vemula politik cinayetine karşı sokaklarda.

Dalit haklarını savunan Ambedkar Öğrenci Birliği’nden (ASA) dört arkadaşı ile birlikte Vemula, sağcı Akhil Bharatiya Vidyarthi Parishad (ABVP) grubu ile Hyderabad Ünivesitesi kampüsünde yaşanan çatışma sonrası kısmi olarak üniversiteden uzaklaştırılmıştı. Bu uzaklaştırma kararı öğrencilerin öğrenci yurtlarına, yönetim binasına ve grup olarak ortak alanlara erişimini yasaklıyordu. Yurttan atılan öğrenciler kampüste açıkta sabahladıkları bir grev eylemi başlatmışlardı. Grevin 12’inci gününde Vemula direniş alanından uzaklaşarak bir yurt odasına kapandı ve Pazar günü ASA flaması ile kendini asmış halde bulundu.

The Hindu gazetesinde yayımlanan çizim: ‘Vemula’ya dokunmadığını iddia eden üniversite yönetimi ayrımcılık yaparak boynundaki ipi çekiyor’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bandaru Dattatreya, İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanı Smriti Irani’ye Ambedkar Öğrenci Birliğini ‘aşırıcı’ ve ‘anti-ulusalcı’ olmakla itham ettiği bir mektup göndermişti. Bu mektup, Vemula da dahil olmak üzere ASA üyesi beş öğrencinin eğitim ve barınma hakkının gasp edilmesine yol açan süreci başlattı. Her ne kadar Bakan Dattatreya, Hyderabad Ünivesitesi Rektör Yardımcısı P. Appa Rao ve iki ABVP üyesi hakkında soruşturma başlatmış olsa da solcu muhalifler Hindistan toplumunun öncelikli olarak kast sistemi, feodal yapı ve ırkçılık gerçeği ile yüzleşmesi gerektiğini ve Vemula’nın intiharının aslen bir politik cinayet olduğunu vurguluyor.**http://www.thehindu.com/opinion/editorial/death-of-a-dalit-scholar-at-university-of-hyderabad/article8120936.ece?homepage=true/**

Rohith Vemula’nın ölümü üzerine öğrencilerin İnsan Kaynakları Geliştirme Bakanlığı önünde gerçekleştirdiği gösterilerden bir kare, 18 Ocak 2016, Yeni Delhi | Foto: PTI

Rohith Vemula’nın trajik ölümü bugün ve dün Hindistan sokaklarında, üniversiteli gençler tarafından politik bir dava olarak sahiplenildi. Öğrencilerden oluşan Birleşik Eylem Komitesi (JAC) sorumlular cezalandırılıncaya ve rektör yardımcısı görevden alınıncaya dek süresiz greve çıktıklarını açıkladı. **http://www.hindustantimes.com/india/rahul-heads-for-hyderabad-as-varsity-simmers-over-dalit-scholar-s-suicide/story-TdibAkuhBT69Gm7JpyuZkK.html/** Ezilmiş halkların gençlerinin eğitim hakkı için; ırkçılığa, sosyal ayrımcılığa, paramiliter şiddete, üniversitelerdeki faşist çetelere, politik soykırıma karşı sınıf mücadelesini yükseltmek için sokağa çıkan gençler, bu yüzleşme sürecinin siyasi boyutunu meydanlara taşımış oldular. Protestolar toplumun farklı kesimlerinde de yankı buldu ve Hindistan Komünist Partisi (Marksist) tarafından destek gördü.

*Hindistan Komünist Partisi (Marksist): Öğrenciler İnsan Kaynakları Bakanlığı önünde Rohith Vemula’nın ölümünü protesto ederken tazyikli suyla saldırıya uğradılar. Bu hükümet utanmalı. BJP hükümeti Dalit öğrenciyi öldürdü. 

İntihar mektubunda yıldızlara, doğaya ve bilme olan aşkından bahseden Vemula yazar olmak istiyordu. Gidişi ile birlikte Hindistan üniversitelerinde dönüm noktası olabilecek bir mücadeleyi ateşledi.

Haber: İsyandan.org

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Dünyadan Öğrenci Hareketleri Derlemesi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.