Güney Kore: Öğrencilerin Kar Amaçlı Kampüse Karşı 150 Günlük Protestosu Sonlandı

Güney Kore’nin en prestijli üniversitesinde, kar amaçlı ek kampüs yapılması planına karşı 5 ay süren öğrenci protestoları, ülkenin başbakanı Park Geun- Hye’nin görevden alınmasının ertesi günü, üniversite yönetiminin öğrencileri kampüsten zorla çıkartması üzerine sona erdi.

Güney Kore anayasa mahkemelerinin 10 Mart’ta başbakanın görevden alınmasını onaması ve Seul sokaklarında yükselen geniş protesto dalgaları, küreselleşme planı çerçevesinde kent dışında inşa edilmesi ön görülen Seul Ulusal Üniversitesi ‘uluslararası’ kampüs projesine karşı büyük öğrenci hareketini başlatan üniversitelilerin 11 Mart’taki tasfiyesini gölgede bıraktı.

150 gün süren protesto, Seul Ulusal Üniversitesi’ndeki 1970’ler ve 80’ler boyunca gerçekleştirilen şiddetli protestolara kıyasla, düzenlenen en uzun soluklu eylem oldu.

Öğrenciler 2016 Ekim’inden beri Seul Ulusal Üniversitesi’nin ana binasında; üniversiteyi küresel sıralamada üst sıralara çıkarmak ve üniversitelerin harçlara bağımlılığını düşürmek adına hükümet reformları çerçevesinde üniversiteye kar sağlamak için, Seul’un güneybatısındaki Siheung’da 2018’te açılması planlanan kampüse karşı oturma eylemi yapmaktaydı. Güney Kore dünyadaki en yüksek öğrenci harçları sebebiyle 2011’de de büyük protestolara sahne olmuştu.

Öğrenciler üniversite yönetimini; ülke medyasının büyük yolsuzluk skandalı nedeniyle görevden alınan Park ile meşgul olmasını ve öğrencilerin çoğunun da Park’ın görevden alınmasını kutlamak için sokaklarda olmasını, eylemi bitirmek için fırsat olarak kullanmakla suçladı.

10 Yıllık Proje

Seul Ulusal Üniversitesi’nin 2025’te dünyanın ilk 10 üniversitesi arasına girme hedefi ile uluslararası bir kampüs kurma planının 2007’ye kadar uzandığı ilk kez 2013 yılındaki haberlerle ortaya çıkmıştı.

Siheung yerel yönetimi arazi ve kampüs inşası için 402 milyon dolar yardım için söz vermişti. Ancak sonraki yıllarda üniversitenin öncelikleri değişince proje durdurulmuştu.

Üniversite yönetimi 22 Ağustos 2016’da Siheung yerel yönetimi ile kampüs yurtlarının inşası için sözleşme imzalayınca yeni yarıyıl için geri dönen öğrenciler döneme oturma eylemi ile başladılar.

Prostestocular tarafından oluşturulan facebook sayfasında “Öğrenciler olarak biz üniversite başkanı Sung Nak-İn’in üniversiteyi bir yatırıma dönüştürmesinden korkuyoruz” şeklinde paylaşım yapan öğrenciler “Yeni kampüs tartışmalı bir gayrimenkul yatırımından başka bir şey değildir” ifadelerini kullanmıştı.

Öğrenciler facebookta,“Üniversitenin küresel olarak itibar edilen bir kurum olabilmesi için daha çok kaynağa ihtiyaç duyduğunu söyleyen yönetim, yeni kampüsü bir iş merkezi gibi işletmeye ve harçları yükseltmeye hazırlanmakta. Bu, üniversitelerin ticarileştirilmesidir. Siheung’daki kampüs akademik bir vizyondan çok bir yatırım planı vaat etmektedir” şeklinde konuşmuştu.

Siheung şehriyle varılan anlaşmada bu büyük değişiklikle ilgili kendilerine danışılmadığı için öğrenciler anlaşmanın iptal edilmesini talep etti.  Öğrencilerin doğrudan bu durumdan etkileneceğini savundular. Çoğu, yeni kampüse transfer olan derslerine girebilmek için Siheung’a gitmek durumunda kalacaklarını dile getirdi.

Yonsei Protestoları

Protestolar, Yonsei Uluslararası Kampüsü olarak bilinen ek kampüsün Songdo’da açılması üzerine 2012’de başlayan Yonsei Üniversitesi protestolarıyla karşılaştırılıyor. O zaman da 2014 girişli öğrenciler ilk akademik yıllarını yeni açılan Songdo kampüsünde okumak zorunda kalmıştı.

Bağımsız öğrenci yayını Seul Ulusal Üniversitesi Dergisinde çıkan bir yazıya göre üniversite başkanı Ekim ayında yapılan bir toplantıda öğrencilere Siheung kampüs planının “10 yıldır sürdüğünü ve çeşitli hevesler uğruna bir kenara atılmayacağını” söylemişti.

Seul Ulusal Üniversitesi yetkilileri yeni bir kampüs inşa edilmesinin, uluslararası eğitim ve araştırma departmanları için gerekli olduğunu söylediler. Seul Ulusal Üniversitesi uluslararası ilişkiler bölüm başkanı Hahn Kyu-Sup,“Özel konut haline gelmiş bir okul yapmak gibi bir planımız yok ve ana bölümleri belli olan öğrencilerden yeni kampüse geçmelerini istemeyeceğiz” şeklinde konuşmuştu.

Seul Ulusal Üniversitesi protestoları 11 Ocak’ta, üniversitenin 100’e yakın öğrenciyi okuldan atmaya hazırlandığının açığa çıkması ile yükselişe geçmiş ancak bu öğrenciler de ülkede patlak veren politik kriz nedeniyle gölgede kalmıştı.

Öğrenciler, 11 Mart’taki zorla boşaltma nedeniyle üniversite başkanı Sung Nak-in’in istifasını talep ediyor. Öğrencilerden edinilen bilgiye göre 400 fakülte personeli içeri kapıları kırarak girdikten sonra öğrencileri sürükleyerek çıkarmaya çalıştı. Sürüklenen öğrenciler binaya geri girmeye çalışırken çatışma çıktı.

Üniversite yönetimi yaptığı açıklamada “öğrencilerin kendilerine yangın söndürücü sıktığını, onların da öğrencilere yangın hortumu ile karşılık verdiğini” iddia etti.

Diğer Protestolar

Başka bir enstitü, Sogang Üniversitesi de Gyeonggi,  Namyangju’da inşa edilmesi planlanan ek kampüs nedeniyle protestolara sahne olmuştu. Eylül 2016’da, üniversitenin o zamanki başkanı Yoo Ki-pung, üniversitenin yönetim kuruluyla; kendi direttiği kampüse destek çıkmadıkları için sıkıntı yaşamış ve istifa etmek durumunda kalmıştı.

Ewha Kadın Üniversitesi, hükümet özel fonuyla; öğrencilere sormadan tartışmalı bir sürekli eğitim departmanı kurulması kararı nedeniyle hareketlenmişti. Departman iptal edildi fakat yozlaşmaya ve Park’ın  yardımcısı Choi Soon-sil’in kızına özel makam verilmesine karşı protestolar devam etti.

Tartışmalı sürekli eğitim merkezi için direten Ewha Kadın Üniversitesi başkanı Choi Kyung-hee, geçen Ekim’de istifa etmeye zorlanmıştı. Yaşam boyu öğrenim enstitüsüyle, Park hükumeti arasındaki bağlantılar üzerine yasal soruşturmalar hala devam ediyor.

Ana muhalefet konumundaki Kore Demokratik Partisi, eski başkan Park’ın, üniversitelerin kar amaçlı yatırımlara dönüşmesine neden olan eğitim reformlarını tekrar gözden geçireceklerini açıkladı.

Kaynak: http://www.universityworldnews.com/article.php?story=20170323001530225

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.