Fransa: Grev Yeniden, Militan Gençlik Hareketi En Önde

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Mevcut seçim sonuçları ne olursa olsun, “serbest piyasa” politikalarından kaynaklanan yoksulluğun ortak anıları, nüfusun çoğunluğunun hafızasına kazılı durumda. Yeni seçilen yetkililerin kazanımları tersine çevirme yönündeki herhangi bir girişimi açık sınıf savaşı ol…”

İş reformuna karşı grev, 15 Eylül 2016, Paris | Foto: Thomas Samson/AFP

Her ne kadar iş güvencesizliğinin önünü açan, iş verenlere fazla mesai için pazarlık imkanı tanıyan ve kuralsız, güvencesiz, esnek çalışmayı tesis eden iş reformu hükümetin dayatmasıyla bu yaz parlamentodan geçmiş olsa da, CGT, FO, FSU, Solidaires, UNEF, UNL ve FIDL sendikaları ve muhalif örgütler direnmekte kararlı.

Dünyanın dört bir tarafında yükselen neoliberalizme karşı isyan dalgası tohumlarını serpti. Arjantin’de sağcı Macri’nin iktidara gelmesi ve Latin Amerika’daki merkez sol hükümetlerin neoliberalizme kayması üzerine Petras şöyle yazmıştı:**https://isyandan.org/makaleler/latin-amerika-basarisiz-neoliberal-saldiri//**

Mevcut seçim sonuçları ne olursa olsun, “serbest piyasa” politikalarından kaynaklanan yoksulluğun ortak anıları, nüfusun çoğunluğunun hafızasına kazılı durumda. Yeni seçilen yetkililerin kazanımları tersine çevirme yönündeki herhangi bir girişimi açık sınıf savaşı olmasa bile militan direnişle, kurumsal ve siyasi zorlukla, ihracat gelirlerini sınırlayan düşük eşya fiyatlarıyla karşılaşacaktır.
Neoliberal sağın ileri sürdüğü politikaların, bunların uygulanışının ve etkilerinin dikkatli bir analizi, muhtemel başarısızlıklarını ve sağ kanat atağın çabuk çürümesini ortaya koyacaktır. Bu, neoliberal döngüyü durduracaktır.

İş reformuna karşı grev, 15 Eylül 2016, Paris | Foto: Thomas Samson/AFP

Ana akım medya ve yetkililer Fransa’da Mart ayından beri süren direnişe katılımın giderek düştüğünü iddia ediyor. Ancak özellikle Fransa’daki lise öğrencilerinin okullarının önüne, sokaklara barikatlar kurarak örgütlenmeleri  hafızalarda hala çok taze. Dahası direnmek saldırı, baskı, egemen gücün ezici politikalarının yükseldiği durumlarda cevaptır. Buna karşın direnişin tek sonucu, kazanımı anlık saldırının geri püskürtülmesi veya o duruma dair belanın defedilmesi değildir. Direnmek ezilenlerin artık eskisi gibi yönetilmeye devam etmek istemedikleri devrimci durumun daha geniş cepheye taşınarak ‘sürekli’ bir karşı saldırı hattına çekilmesi için bir araç, deneyim biriktirme fırsatı, örgütlenme imkanıdır aynı zamanda. İşte bu nedenle sömürüye, mülksüzleştirmeye karşı ayağa kalkan yerli hareketlerini, devlet baskısına boyun eğmeyen Honduraslı, Şilili öğrencileri, Üçüncü İntifada’yı yükselten Filistin gençliğini ve sokakları terk etmeyen Fransız militan lise öğrencilerini dikkatle takip etmek gerek. Nasıl ki egemenler, ulusötesi şirketler, devletler öğreniyorsa şimdi sürmekte olan ve gelecekte çok daha çetin geçecek sınıf savaşı adına bizim için de öğrenme zamanı.

15 Eylül Perşembe günü CGT sendikasının verdiği bilgiye göre 170 bin civasında gösterici Fransa’da sokaklara çıktı ve geçen iş reformu yasasını ‘kabul etmek’ istemediklerini yeniden beyan etti. Paris sokaklarındaki polis sayısı inanılmaz boyuttaydı. Paris’in yanı sıra Lyon, Marsilya, Toulouse, Rennes, Grenoble, Montpellier ve Nantes’te de gösteriler vardı. Havaalanı çalışanlarının da greve katılması nedeniyle Paris’teki uçuşların %15’i iptal edildi. EasyJet ve Ryanair 140 uçuşunu iptal ettiğini duyurdu.

İş reformuna karşı grev, 15 Eylül 2016, Paris | Foto: Charles Platiau/Reuters

Paris’te polisin coplu ve gazlı saldırılarına gençler taşlar ve havai fişeklerle cevap verdi. İçişleri Bakanlığının verdiği bilgiye göre ülke çapındaki gösterilerde 62 eylemci tutuklandı, 15 jandarma ve polis yaralandı, bunlardan ikisi ise hastaneye kaldırıldı.

İş reformuna karşı grev, 15 Eylül 2016, Nantes | Foto: Loic Venance/AFP

Force Ouvriere (FO) sendikası başkanı Jean-Claude Mailly ile CGT sendikası başkanı Philippe Martinez, başkanlık seçimlerine sadece 7 ay kala bu yasanın hükümetin ayağına dolaşacağını, yasanın uygulamaya geçirildiği her alanda yasal itirazlarla zorluk çıkarmaya hazırlandıklarını ifade ettiler. Sendikalar yeni çıkan yasaya karşı yasal mücadele ilan ederken gençlik hareketi sokakları terk etmemeye kararlı gözüküyor.

İş reformuna karşı grev, 15 Eylül 2016, Bordo| Foto: Georges Gobet/AFP

İş reformuna karşı grev, 15 Eylül 2016, Rennes| Foto: Damien Meyer/AFP

Yeni çıkan yasa işverenlere fazla mesai ücretini %25’ten %10’a çekme imkanı tanırken ülkedeki genç işsizlik oranını düşürmek bahanesi ile aslında genç iş gücünü ucuzlaştırmayı ve esnekleştirmeyi hedefliyor. İşte bu nedenle yasaya karşı en militan cevap gençlik hareketinden yükseliyor.

Haber: isyandan.org

Bir Yorum

  1. Pingback: Dünyadan Öğrenci Hareketleri Derlemesi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.