Filistin: Muhammed Allan Yeniden Tutuklandı

1

İşgalci İsrail, 65 gün süren açlık grevi sonrası beyninde ciddi hasar meydana gelen ve hastaneye kaldırılan Filistinli politik tutsak Muhammed Allan’ı Çarşamba günü (16 Eylül) yeniden gözaltına aldı.

Siyonist polis sözcüsü Luba Samri yaptığı açıklamada sağlığının daha iyiye gitmesi üzerine Ashkelon şehrindeki Barzilai hastanesinde bulunan Muhammed Allan’ın Çarşamba sabahı polis tarafından tutuklandığını teyit etti.

Açlık grevinde iki kez komaya girmesinin ardından 4 Kasım’a kadar sürmesi planlanan idari gözaltı süresi askıya alınan Allan, tıbbi tedavi görmesi için hastaneye kaldırılmıştı. İdari tutukluğunun askıya alınmasını takiben Uluslararası Af Örgütü ve başka örgütler bu kararın sadece Allan’ın tıbbi durumu ile ilgili olduğu ve yasal olarak tutukluğunun tekrar gündeme gelebileceği uyarısında bulunmuşlardı.

Muhammed Allan’ın açlık grevinin son günlerinde İsrail zorla besleme yasasını çıkarttı. FHKC’li tutsaklar idari tutukluluk ve zorlama besleme yasasına karşı verdikleri ve “Zincirleri Kırma Savaşı” olarak isimlendirdikleri açlık grevinde 26 günü geride bıraktılar. Nidal Ebu Aker, Şadi Maali, Ğassan Zevahre, Munir Ebu Şerar ve Bedr el-Ruze 20 Ağustos tarihinde açlık grevine başlamıştı. İdari tutukluluğu protesto etmek için 4 tutsağın, hapishane koşullarını protesto etmek için ise 1 mahkumun daha direnişe geçmesi ile birlikte açlık grevindeki Filistinli tutsakların sayısı Eylül ayında 10’u buldu.

Hem Uluslararası toplum hem de Filistinli ve İsrailli insan hakları örgütleri tarafından eleştirilen idari tutukluluk uygulaması 6 aylık periyotlarla süresiz olarak yenilenebiliyor. İşgalci İsrail bu yöntemi kanıt, suçlama veya duruşma olmaksızın muhalif Filistinlileri bastırmak ve ‘gizli kanıtlara’ dayandırılan kitlesel tutuklamalarla tüm Filistin toplumunu cezalandırmak için kullanıyor.

Ağustos ayının başında idari tutukluluk ve İsrail Hapishanelerinde Filistinli mahkumlara karşı işlenen insanlık suçlarına karşı tutsaklar Uluslararası Boykot Hareketine (BNC) bir mektup göndererek İsrail Hapishane Yönetiminin suçlarına ortak olan şirketlerin ve özellikle de işgalcinin hapishanelerini, İsrail polis merkezlerini, apartheid duvarı üzerindeki kontrol noktalarını donatan uluslararası G4S güvenlik şirketinin boykot edilmesi çağrısında bulunmuşlardı.

Filistinli Tutsaklar Derneği Başkanı Qadura Fares, Ağustos ayında Anayasa Mahkemesi’nde gerçekleşmiş olan duruşmada savcının Allan’ı ‘çok tehlikeli’ olarak nitelediğini ve idari tutukluluk süresinin üç kere daha yenilenerek 1,5 sene daha uzatılması talebinde bulunduğunu ifade etti.

Baba Nasser al-Din Allan ise oğlunun daha önce kendisine İsrail Hapishane Yönetimine güvenmediğini ve kendisinine verilen sözün tutulmaması ve idari tutukluluğuna son verilmemesi durumunda tekrar açlık grevine başlayacağını söylediğini belirtti.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.