Fabrikaları Kapanan Koreli İşçiler Protesto İçin Geldikleri Tayvan’da Sınırdışı Edildiler

C612C0014H_N71_copy1

Tayvanlı patronlarının Güney Kore’de bulunan elektronik fabrikasını kapatmasını protesto eden Güney Koreli işçiler daha öncede bir işçinin ölümüne neden olan iş anlaşmazlığı için geldikleri Taipei’den Çarşamba günü sınır dışı edildiler.

Taipei şehri merkezindeki havaalanında Koreli işçileri desteklemek için slogan atan Tayvan sendikası direnişçileriyle Seul’a giden bir uçağa bindirilecek olan 11 işçiye eskortluk yapan polis arasında arbede yaşandı.

Koreli işçiler, çoğunluk hisseleri Tayvan’s YFY Inc.’de olan ve Tayvan’lı E Ink Holding Inc’in bir iştiraki olan HYDIS Teknoloji Co. Ltd. şirketince düz-yüzeyli ekran üreten elektronik fabrikasının kapatılmasını protesto etmek için Mayıs ayı sonlarına doğru Tayvan’a gelmişti.

Koreli işçiler, fabrikanın yeniden açılması ve işten atılan 400 işçinin yeniden işe alınması için YFY’nin büyük hissedarlarından ve kurucularından birinin oğlu olan S.C. Ho’nun Taipei’deki konutunun önünde oturma eylemi yapmışlardı.

İki işçi protesto eylemlerinin altıncı gününde açlık grevine girmişti. Zaten bir işçide fabrikanın kapanmasına tepki olarak Kore’de intihar etmişti.

Koreli işçilerin biri olan, Lee Sang-mok, uçağa bindirilmeden önce gazetecilere verdiği demeçte “Tüm istediğimiz, çıkıp bizzat bizimle konuşması idi” dedi.

Tartışmalar sonrası E Ink başkanı Frank Ko Çarşamba günü düzenlediği bir basın toplantısında, 2008 yılında satın aldığı Güney Kore’de bulunan Hydis fabrikasının o günden bu yana aşağı yukarı 6 milyar Tayvan Doları (194 milyon Dolar) zarar ettiğini açıkladı.

Ko “Mali gerçekler göz önüne alındığında, bizim fabrikayı kapatmaktan başka seçeneğimiz yoktu” dedi. Şirket, “Sürekli kayıplarımıza rağmen işçi ücretleri düzenli olarak arttı ve kapanma süreci boyunca sendikalarla pek çok kez pazarlık masasına oturduk” dedi. E Ink firması, Amazon.com ve Sony Corp. tarafından üretilenler gibi sözde e-okuyucu aletler için ekranlar üretir.

Tayvan ve Güney Kore büyük ve iyi gelişmiş bir teknoloji endüstriye sahiptirler. Ekran ve yarı iletkenler dahil olmak üzere ekonomilerinin temel dayanaklarından biri olarak kabul edilen bilgi teknolojileri alanında bir numaradırlar.

Güney Kore resmi olmayan ilişkilerinde büyük ölçüde dostane olsa da Tayvan’ı hain olarak gören, Çin’den gelen baskı nedeniyle Tayvan’ı resmen tanımıyor.

İşle ilgili yaşanan bu tip anlaşmazlıklarda, yabancı ülkedeki patronlarını protesto etmek amacıyla denizaşırı uçuş yapan işçileri görmek, adada son derece ender rastlanan bir durumdur.

Havaalanında Koreli işçileri destekleyen Tayvanlı direnişçilerden biri olan Chuang Shu-ching, “İşçiler, taleplerini ifade etmek için bu kadar uzun bir yoldan uçarak geldiler, ben, böyle bir protesto hiç görmedim” dedi.  (1 Dolar = 30,9370 Tayvan Doları) (Greg Mahlich tarafından düzenlendi)

Yazar: Michael Gold
Kaynak: http://www.dailymail.co.uk/wires/reuters/article-3118217/Taiwan-deports-Korean-workers-protesting-factory-closure.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.