Brezilya: Darbe Hükümetinin Kemer Sıkma Politikalarına Karşı Yükselen Öğrenci Hareketi Ve İşgaller

143 okul ve başkanlık ofisi işgal edildi.

Öğrenciler başkanlık ofisini işgal etti, 10 Ekim 2016, São Paulo, Brezilya

Bir grup lise öğrencisi (UBES sitesine göre 100 civarında öğrenci) São Paulo, Paulista Bulvarı üzerindeki kamu binasının üçüncü katında bulunan Temer’e ait başkanlık ofisini 10 Ekim Pazartesi günü öğleden sonra işgal etti. İşgal eyleminin örgütleyicileri arasında São Paulo Eyalet Teknoloji Koleji Öğrenci Birliği (DCE Fatec), Ulusal Öğrenci Sendikası (UNE), Eyalet Öğrenci Sendikası (EEU), Brezilya Lise Öğrencileri Sendikası (UBES), Paulista Lise Öğrencileri Sendikası (Upes) ve bu Mayıs ayından bu yana okul yemekleri yolsuzluğunun araştırılması için mücadele veren hareketler yer alıyor.

Öğrenciler başkanlık ofisini işgal etti, 10 Ekim 2016, São Paulo, Brezilya / Foto: UNE

Brezilya Lise Öğrencileri Sendikası (UBES) yaptığı açıklamada bu işgal eyleminin, kamu harcamalarına ayrılacak bütçe payının önümüzdeki 20 sene boyunca dondurulmasını içeren PEC 241 yasa önergesine karşı yürütülecek bir dizi işgal, protesto ve eylemin bir parçası olduğunu ve yasa geri çekilene kadar mücadelenin doğrudan eylemlerle yükseltileceğini ifade etti. İşgal eylemi yasanın Temsilciler Meclisi’ndeki ilk tur oylamasının yapıldığı 10 Ekim’de gerçekleştirildi.

Peki PEC 241 ne gibi tehlikeler içeriyor?

Kamu harcamalarına ayrılacak bütçe payının 2017’den başlayarak 20 sene boyunca dondurulmasını içeren yasa büyük bir toplumsal muhalefetle karşılandı.

Bütçede sağlık, eğitim, sosyal güvenlik başta olmak üzere kamu harcamalarına ayrılacak payın yıllık enflasyon oranı ne olursa olsun önümüzdeki 20 sene boyunca hiçbir atış yapılmadan aynı oranda bırakılmasını ön gören yasa tasarısı darbe hükümetinin dayattığı kemer sıkma politikalarının devamı niteliğinde. Temer hükümeti aynı zamanda emeklilik yaşını hem kadın hem de erkek için 65’e yükseltmeyi ve haftalık yasal mesai süresini arttırmayı planlıyor.

Hükümeti destekleyenler yasanın ülkeyi yatırım açısından daha cazip kılacağını savunurken toplumun her kesiminden muhalefet yükselişte. Kamu bütçesindeki kesintiler halkın genelini yoksullaştırırken yasadan ancak ülke elitleri, bankerler ve şirketler fayda sağlayacak. Yasa ile kamu harcamalarından kesilen para, bankaların daha fazla kar edebilmesi adına yüksek faiz oranlarını karşılamak için kullanılacak.

Eğitimdeki kesintiler genç iş gücünü ucuzlaştırırken sağlık sistemindeki kesintiler ise yaşlanan nüfusun ihtiyaçları karşılanamayacağı için büyük bir sağlık krizine yol açacak.

Militan öğrenci hareketi ve işgaller

Öğrenciler başkanlık ofisini işgal etti, 10 Ekim 2016, São Paulo, Brezilya / Foto: Mídia Ninja

PEC 241 yasa teklifinin geri çekilmesi talebi ile 10 Ekim’de başlatılan işgal eylemi diğer halk hareketlerini de ayağa kaldırdı. Bina önünde öğrencilerin zarar görmemesi için toplanan muhalif gruplar işgal eyleminde öğrencilere destek verdiler, avukatlar öğrencileri koruyabilmek için binaya girmeye çalıştılar. Askeri polis binayı kuşattı. Öğrencilerin uzunca bir süre tuvalet ve su hakkının engellendiği bilgisi verildi. UBES yaptığı açıklamada iki turluk oylama süreci tamamlanana ve yasa geri çekilene kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade etti.

Avukatlar öğrencilere yardım için başkanlık ofisinin olduğu binaya girmeye çalışırken, 10 Ekim 2016, São Paulo, Brezilya / Foto: Roney Domingos / G1

Öğrenciler tüm işçi sınıfını tehdit eden yasanın yanı sıra hükümetin dayattığı lise eğitim reformuna karşı da işgal eylemleri örgütlüyor. UBES, şu ana kadar öğrencilerin PEC 241 yasasını protesto etmek için 143 okulu işgal ettiğini resmi facebook sayfasında duyurdu.

Haber: isyandan.org

Bir Yorum

  1. Pingback: Brezilya: Kemer Sıkma Yasasına Karşı Halk Direnişi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.