Batı Papualı Siyasi Tutsak Endonezya’nın Özgürlük Teklifini Reddetti

Batı Papua bağımsızlığı için mücadele eden eylemci Filep Karma.

Batı Papua’nın bağımsızlığı için mücadele eden eylemci Filep Karma

Batı Papualı siyasi tutsak Filep Karma, sadece koşulsuz serbest bırakılmayı kabul edeceğini söyleyerek, Endonezya’nın Ulusal Bağımsızlık Günü’nde yapılan şartlı salıverilme teklifini reddetti.

2004 Yılında yapılan bir mitingde yasaklı Morning Star bayrağı kaldıran Karma, vatana ihanetle suçlanarak, 15 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Eski bir devlet memuru, iyi hal nedeniyle Endonezya’nın Bağımsızlık Günü olan 17 Ağustos tarihinde Karma’nın Abepura cezaevinden şartlı tahliye edilebileceğini söyledi.

Ancak Karma ulusal tatil gününde özgür kalma önerisini reddetti.

Karma ancak “koşulsuz”  serbest bırakılmayı kabul edeceğini ve eğer o gün gelirse özgürce yürümekten mutlu olacağını söyledi.

Karma, Abepura cezaevindeki hücresinden gönderdiği açık mektupta o bayrağı kaldırarak herhangi bir suç işlemediğini ve Batı Papua’nın bağımsızlık mücadelesine devam edeceğini söyledi.

Birleşmiş Milletler Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu 2011 yılında verdiği bir demeçte Filep Karma’nın keyfi gözaltına alınarak ifade özgürlüğü ve barışçıl toplanma haklarını kullanması nedeniyle hapse mahkûm edildiğini söyledi.

Papua bölgesindeki Endonezya yönetimine karşı meydan okuyan duruşuyla Karma, geçmişte de Endonezya tarafından yapılan çeşitli merhamet tekliflerini reddetmişti.

Bu tekliflerden biri de Endonezya Cumhurbaşkanı Joko Widodo’nun beş Papualı siyasi tutsağın serbest bırakılmasını resmileştirmek için yapılan törene başkanlık etmek için Mayıs ayında Papua’yı ziyaret ettiği sırada gelmişti.

Ancak cumhurbaşkanının bir sonraki tasarısı Papua bölgesindeki 90 kadar siyasi tutsağın serbest bırakılması Endonezya’nın Temsilciler Meclisi tarafından reddedilmişti.

Kaynak: http://www.radionz.co.nz/international/pacific-news/281575/jailed-papuan-activist-rejects-indonesia’s-freedom-offer

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.