Asyalı Çiftçiler Ağının Altın Pirinci Durdurma Çağrısı Güçlü Bir Şekilde Yankılanıyor

National Women Farmers and Workers Association golden rice ile ilgili görsel sonucu

Asyalı çiftçiler, “Altın Pirinci durdurun! Çiftçi haklarımızı savunun!” çağrısı ile altın pirincin yakın zamanda Asya’da ticarileştirilmesine karşı bir ağ oluşturdular. Militanların altın pirinci kökünden sökmesinden 4 yıl sonra ticarileştirilmeye karşı protesto hareketleri Filipinler ve Bangladeş’te tekrardan yayılmaya başladı. Endonezya ve Hindistan ve diğer Asya ülkelerinde ise altın pirincin tekrardan piyasaya sürülme tartışmaları sürmektedir.

Bugün Bangladeş Pirinç Araştırmaları Enstitüsü (BRRI) önünde yüzlerce çiftçi ve sivil toplum destekçisi, Ulusal Kadın Çiftçileri ve İşçileri Derneği (NWFA) ve Bangladeş Tarım Çiftliği İşçi Federasyonu (BAFLF) önderliğinde bir protesto gösterisi gerçekleştirildi.  4-8 Ağustos tarihlerinde NWFA ve BAFLF öncülüğünde Gazipur’da GDO ve altın pirinç konularının işlendiği bir halk toplantısı yapıldı.

Halk toplantısına NWFA’dan katılan Nasrin Sultana “2006’dan bu yana sürekli altın pirince karşı BRRI önünde bazen barikatlar kurmamıza neden olan protestolar gerçekleştirdik. Altın pirincin hükümet tarafından ticarileştirilmesinin onaylanmasını kınadık. Halk, altın pirincin tüketiminin gıda güvenliği ve halk sağlığı üzerinde yarattığı risklerden ötürü alarma geçmelidir. Altın pirincin ticarileştirilmesi ile şirketler yıllık milyarlarca dolar kar elde ederken, tüketicilerin sağlığı ve çiftçilerin tohum özgürlüğü elinden alınacak. Buna izin veremeyiz” diyerek mevcut durumu açıkladı.

Altın pirinç tartışmaları, çatışmalar ve karmaşa altında gölgelendi. Yıllardır süren araştırmalar sonucunda altın pirincin yararlılığı, güvenliği ve finansal kapasitesi belirsizliğini korurken, gıda güvenliği ve tüketicilerin sağlığı için ciddi tehdit oluşturuyor. 2012 Yılında, Çin hükümeti ve akademik dergi yayımcıları, çocuklara altın pirinç yedirilmemesi konusunda ailelerin bilgilendirilmediğini onayladı. Bugüne kadar altın pirincin insan tüketimi açısından güvenli olduğunu ispatlayan yayımlanmış bir rapor bulunmamaktadır. Buna ek olarak, altın pirincin yetersiz tarımsal performans nedeniyle düşük verimle sonuçlanacağı ve ticari ekim için uygun olmadığını belirten yeni yayımlanmış çalışmalar mevcuttur. Endonezya’da ulusal bir köylü federasyonu olan Aliansi Gerakan Reform Agrari (AGRA)  “Endonezya, tüm bölgede olduğu gibi, şirketlerin tarım üzerinde artan kontrolüyle sonuç olarak geleneksel tohum kaynaklarını kaybetme tehdidi ile karşı karşıyadır. Hükümet, GDO’ları teşvik ediyor, soya fasulyesinde % 80-90 oranında ve mısır ithalatında GDO’lar var. Endonezya Ulusal Gıda Politikası’nın iddialarına göre hükümet, gıda üretimini artırmak için başta pirinç, mısır, sorgum ve soya fasulyesi olmak üzere 19 ürünün genetik mühendisliği ile üretim hacminin artırılması gerektiğini ilan etti. Altın pirinç er ya da geç çiftçilerimiz için gerçek bir tehdit olacak bu da altın pirincin ticarileşmesine karşı Asya çapında kampanya yürütmemizin zorunlu olduğunu gösteriyor,” açıklamasını yaptı.

Dünya pirinç çeşitlerinin üçte ikisine sahip olan Hindistan’da, kampanyalarla beraber pirincin genetiğinin değiştirilmesine karşı hareketler güç kazandı. Pirincimizi Kurtarın Ağı, Halkın Pirinç Hareketi ve Tohum Anneleri Hareketi gibi oluşumların tüm amacı geleneksel, yerli tohum çeşitlerini kurtarmaya çalışmaktır. Aksi takdirde son on yıllarda artış gösteren hibrit teknolojisi altında yerli tohumlar yok olma tehdidi ile karşı karşıyadır. Yeni haberlere göre 2017 yılının son çeyreğinde Varriya şehrinde IRRI’nin Güney Asya Bölgesel Merkezi’ni kurmasıyla hükümetin genetiği değiştirilmiş pirincin ticari hale getirilmesi için saldırgan bir hareketi bahane edip alarma geçeceği söyleniyor. Yüzbinlerce çiftçi acı trajedi olarak son on yıllarda tohum tekeli Monsanto’ya pamuk tohumu borcu nedeniyle intihar etti. Filipinler’de Altın Pirinç konusu, kamu diyaloğunun olmamasına rağmen geçen Şubat 2017’de alanda test edilmesi ve doğrudan kullanımıyla yeniden karışıklığa neden oldu. Filipin Pirinç Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (PhilRICE) altın pirinç deney alanlarında bulunan pirinç ambarı önünde 8 Ağustos 2013’teki altın pirince karşı yapılan tarihi köklü ve protesto eylemlerini anmak için yüzlerce çiftçi Central Luzan’daki Nueva Ecija’da bir halk toplantısı düzenlediler. Hükümet ve sivil toplum arasındaki genel görüşme için 10 Ağustos’ta bir yuvarlak masa toplantısı düzenlendi ve ayın 11’inde altın pirince karşı ulusal sermaye ile birlikte yeni bir ekolojik halk hareketi oluşturuldu.

“Altın Pirinç, IRRI’nin açgözlü bir bilimsel kuruluşudur ve insani yardım maskeli bir şirkettir. Yoksullukla savaşmak, gerçek tarım reformunu desteklemek ve çeşitli besleyici, doğal ve kolay erişilebilir gıda kaynaklarını teşvik etmek olan asıl amacından sapmaktadır. Nihai amacı küresel gıda sisteminin tekelci kontrolü ve pirinç üretim ve tüketiminin denetimidir. Altın pirincin ticarileştirilmesiyle, neoliberal piyasada altın pirincin egemenliği ilan edilecek ve GM pirinci kendisine pazar bulamayacak. Bu, bize ülkemizde pirinç ithalatı üzerindeki sayısal sınırlamanın yakında kaldırılacağını gösteriyor. Geleneksel pirinç çeşitleri GDO bulaşmasına karşı savunmasız olacağından, altın pirinç, yerel pirinç sektörümüz için ölümcüldür. “Altın pirinci durdurun! Bu, kurumsal denetimin baskıcı pençelerine karşı hayatı ve özgürlüğü savunma çağrısıdır,” bildirisi son on yıldaki altın pirinç ticarileşmesine karşı kampanyaların ön planda yer alan yerel bir çiftçi-bilim insanı hareketi olan Siyentipiko Magsasaka’daki Pagunlad Tarım’ın ulusal koordinatörü olan Cristino Panerio tarafından açıklandı.”

Diğerlerinin yanı sıra 2001’deki kuruluşundan bu yana Syngenta (şu anda ChemChina ile birleşti), Rockefeller Vakfı, Bill ve Melinda Gates Vakfı Uluslararası Pirinç Araştırma Enstitüsü (IRRI)’nin A vitamini eksikliğini gidermek için genetiği değiştirilmiş altın pirincin araştırma ve tanıtımı için milyonlarca para harcadılar. Ancak, son on yıldaki güçlü ve tutarlı halk protestoları, özellikle Bangladeş, Filipinler ve Hindistan’daki ticaret planlamasını engelledi.

8 Ağustos 2013’te 400’den fazla çiftçi, altın pirinç denemelerine ve ticarileştirilmesine karşı güçlü bir muhalefet sinyali vermek için Pilla, Camarines Sur’deki Golden Rice deneme ekim alanlarının sökülmesine tarihi bir öncülük yaptı. Kurumsal şirketler, destekçileri Mark Lynas ve Patrick Moore gibi medya sözcüleriyle çiftçilerin doğrudan eylemlerini karaladılar. Ancak Filipinler’deki köylü hareketi, GDO’lar aracılığıyla tarımın kurumsal kontrolüne karşı haklarını savunmak için yasal olarak altın pirince karşı muhalefetini tekrarladı.

Daha sonra 2014’te 70’den fazla çiftçi ve bölgedeki halk örgütlerinin katılımıyla altın pirince karşı bir Asya Çiftçiler Konferansı gerçekleştirildi. Kampanyalar, ulusal ve uluslararası arenadaki altın pirinç üzerine kurumsal tartışma ve kurumsal hilelere karşı daha geniş halk kitlelerinin dikkatini çektiği için başarılı oldu, sonuçta pirincin ticarileştirilmesinin ertelenmesine yol açtı.

Kaynak: http://www.globalresearch.ca/asia-farmers-network-resounds-strong-call-to-stop-golden-rice/5603237

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.