Yunanistan: Limanların Özelleştirilmesine Karşı Yeni Grev Dalgası Geliyor

Özelleştirme ve sosyal reform paketi karşıtı gösteriler, Atina – Yunanistan, 13 Şubat 2016 | Foto: Reuters

Avukatlar, liman işçileri ve öğretmenler önemli bir limanın özelleştirilmesine ve hükümetin sosyal reform paketine karşı Salı günü (16 Şubat) başlayan yeni protesto dalgasına katılma hazırlığında.

Omyle sendikasına üye liman işçileri, Piraeus Limanı İşletmesinin %67’sinin Çin menşeili Cosco şirketine satılması üzerine 48 saatlik greve gidecekler.

Limanların özelleştirilmesi Başbakan Alexis Tsipras’ın kredi ödemelerinin ertelenmesi karşılığında kabul ettiği şartlardan biriydi. Tsipras yönetime geçtiği ilk dönemde kilit önemdeki endüstrilerin ve limanların özelleştirilme sürecini dondurmuş ancak sonrasında Troyka karşısında geri adım atmıştı.

Piraeus Liman İşletmesi 402 milyon dolar karşılığında geçen ay satıldı. Bu satış işlemi devamı gelecek olan özelleştirme sürecinde kilometre taşı niteliğindeydi. Piraeus Liman İşletmesi, ülkedeki en büyük liman işletmesi olmakla kalmıyor aynı zamanda Avrupa’nın da en işlek limanı olma özelliğini taşıyor. Yeniden ateşlenen protesto dalgasının Yunan mahkemelerindeki onay sürecini geciktirebileceği ifade ediliyor. Tarım işçileri de geçen hafta boyunca hükümetin sosyal reform paketine karşı sokağa çıkmış ve kitlesel gösteriler örgütlemişlerdi.

İlkokul ve ortaokul öğretmenlerinin de Çarşamba günü greve çıkması bekleniyor.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Greece-Faces-New-Round-of-Strikes-and-Protests-20160216-0002.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.