Yunanistan: 4 Şubat Genel Grevi Ülkede Hayatı Durdurdu

Genel grev, PAME sendikasının korteji, 4 Şubat 2016, Yunanistan | Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Hükümetin emeklilik yasa tasarısı ve bütçe kesintilerini kapsayan sosyal reform paketi sendikaların çağrısıyla gerçekleştirilen kitlesel grevlerle karşılandı. Bugün (4 Şubat) iki ayrı yürüyüş düzenlendi. Grev nedeniyle uçuşlar, feribot seferleri iptal edildi, okullar ve eczaneler kapandı, hastanelerin ise sadece acil servisleri çalıştı. Gösteriye katılan emekçilerinin sayısının 50.000’den az olmadığı rapor edildi.

Kemer sıkma politikalarına karşı özel sektör ve kamu sektörü sendikalarının çatı yapılanmaları olan GSEE ve ADEDY ile Komünist Parti tarafından desteklenen PAME sendikasının çağrıları üzerine iki ayrı yürüyüş düzenlendi. PAME sendikasının kortejinde 20.000 işçi yer alırken, yaklaşık 1.000 avukatın takım elbiseleri ile katıldığı diğer yürüyüşte de binlerce emekçi sesini işçi düşmanı reformlara karşı yükseltti. Çiftçiler ise 3 Şubat Çarşamba günü Katerini şehrinde bir araya gelerek Çalışma Bakanı Giorgos Katrougalos’un sosyal güvenlik paketine karşı muhalefeti büyütme ve yol kesme eylemleri ile gösterilere devam etme kararı aldılar.

Genel grev, avukatların korteji, 4 Şubat 2016, Yunanistan | Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Hükümet ülkenin kredi geri ödemeleri için emeklilik fonunda reforma gitmeyi ve sosyal güvence katkı payını gelirin üçte ikisini kesintiye uğratacak şekilde artırmayı önermişti. Gelirdeki bu büyük kesinti oranı sanatçılar, doktorlar, avukatlar, mühendisler, denizciler, çiftçiler dahil olmak üzere değişik sektörlerden birçok emekçiyi bir araya getirmişti.
Kemer sıkma politikalarına son verme vaadiyle iktidara gelen Tsipras hükümeti, Euro Bölgesinden çıkartılma ihtimali ile yüzleşince keskin bir dönüş yaparak Troyka’nın dayattığı sosyal reformlara yeşil ışık yakmıştı.

Syntagma meydanında gösterilerle polis çatışırken, 4 Şubat 2016, Yunanistan | Foto: REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ana kortejden ayrılan siyahlara bürünmüş genç eylemciler polise karşı molotov kokteyli ve taşlarla harekete geçti. Polisler ise gençlere göz yaşartıcı gaz ve ses bombasıyla cevap verdi.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.