Ukrayna: Solun Yeniden Yapılanması – Doğu’dan Gelişmeler

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“  üyesi M. ile Donbas’taki politik durum ve son gelişmeler üzerine yapılan röportaj aşağıdadır. Yakın zamanda Donetsk’te ve oradaki militanlarla temas halindeydiniz. Bize gelişmeler konusunda bilgi verirmisiniz? Ateşkes nedeniyle askeri cephe az çok sakin. Tabii ki sık s…”

Donetsk bölgesi

Donetsk Bölgesi

Borotba **Mücadele Birliği; Odessa, Harkov, Kiev ve Ukrayna Dnipropetrovsk faaliyet gösteren sol eğilimli bir organizasyondur. “Borotba” Birliği Devrimci Marksizm savunan Anti-Kapitalizm, Enternasyonalizm, anti faşist mücadele, Siyasi radikalizm ve Toplumsal Cinsiyet eşitliği ilkelerini benimseyen Rus muhalefeti Sol Cephe ile işbirliği olan bir örgütlenmedir./**  üyesi M. ile Donbas’taki politik durum ve son gelişmeler üzerine yapılan röportaj aşağıdadır.

Yakın zamanda Donetsk’te ve oradaki militanlarla temas halindeydiniz. Bize gelişmeler konusunda bilgi verirmisiniz?

Ateşkes nedeniyle askeri cephe az çok sakin. Tabii ki sık sık ateşkes anlaşması ihlal ediliyor. Örneğin Kiev birlikleri Donetsk’i bombalamaya devam ediyor fakat resmi olarak artık savaş yok. Buna rağmen politik olarak ortam hareketli.

Tabii ki hiçbir şey tek bir yönde gitmiyor, diyalektik olarak birbirine bağlı iki çelişkili gelişme olduğu söylenebilir. Bir yandan Rusya, daha doğrusu Putin yönetiminin etkisi güçlü ve gittikçe güçleniyor. Bu durum, baharda az çok kendiliğinden öne çıkan birçok askeri ve politik liderlerin uzaklaştırılıp yerlerine Moskova’ya karşı daha itaatkâr kişilerin getirilmesiyle açıkça görülebilir. Yanukovich rejiminden gelen sivil liderlik anlayışı her zaman böyleydi.

Öte yandan, “kendiliğinden” öne çıkan liderler kendilerini kabul ettirmekte başarılı oldular. Bunlardan en iyi bilineni kendi adını taşıyan bir askeri birlik hareketinin lideri olan Alexey Mosgovoy. Onun politik görüşüne göre bu talihsiz durumun sebebi oligarşik yöneticiler ve bu nedenle bu insanları zengin eden özelleştirmelere karşı durup onları kamulaştırmaktan yana. Bu çok nesnel bir sorun çünkü “Doğulu” oligarşik yöneticiler daha önce Yanukovich’i desteklerken şimdi yeni Kiev rejimini destekliyorlar. Bunlardan en iyi bilineni Shaktar Donetsk futbol kulübü ile birçok maden ve fabrika sahibi olan Rinat Akmetov.

Onun için bile futbol takımını sahibi olduğu madenle birlikte Lviv’e taşımak kolay olmadı! Bazı madenler bombardıman yüzünden çalışamaz hale geldi, bazı fabrikaları çalışırken bazıları greve gitti. Öyleyse neden Akmetov’un mülkleri kamulaştırılmasın? Bu işyerlerindeki çoğu çalışan ancak bunun adil olabileceğini düşünüyor ve ihanete uğramış hissediyorlar. Putin taraftarları tabii ki buna karşılar. Onlar, bu yatırımları ya batıya karşı pazarlık unsuru olarak kullanmaktan veya Rus oligarşik yöneticileri tarafından devralınmasından yana.

Mosgovoy, direnişçiler arasında ilerici fikirleri yaygınlaştırmaları için birliklerinde propaganda bölümleri kurdu ve bu görevde komünistlerden yardım istedi. İçlerinde yurtdışından gelen birçok anti faşist olan komünistlerden özel bir “komünist tabur” kurdu (video https://www.youtube.com/watch?v=og1UzzFFMdU ) . Bu insanlar sadece Rusya’dan değil batıdan da geliyorlar. Bu birlikler Rusya hatta monarşik bayrak taşıyanlara karşı kızıl sancağın altında savaşıyorlar.

Ancak Mosgovoy Birlikleri bunu yapan tek birlik değil. Kendi kontrolü altında kasabalarda bir çeşit “askeri komünizm” kuran malları “eşitlik” ilkesine göre paylaştıran Dryomov Birliği de var. Ancak o bir propaganda bölümü kurmadı.

Kızıl sancak altındaki en büyük birlik “Kızıl Kazaklar” dır. Aslında, birçok madenci ve işçi sınıfından başkan insan bu birliklere katıldı. Artık bir işleri olmadığı için başka seçenekleri de pek yoktu denebilir. Bu birlikler işçi sınıfından ve toplumun en alt tabakasından genç, yaşlı kadın ve erkeklerden oluşan “gerçek insan” ordusu denebilir.

Yıldız

Kızıl Sancak

Seçimde “Halk Cumhuriyetleri”ndeki sol için sonuç neydi?

Seçim Ekim sonunda yapıldı ama komünistlerin katılma hakkı yoktu. Komünist Parti eski Ukrayna Komünist Partisi üzerinden yeniden inşa edildi ama hiç şansı yoktu. Tabii ki, devrimciler olarak biz bütün bu prosedürde çok önemliydik, Meclis’in seçilmesini önerdik.

Bir Kremlin temsilcisi Komünist lider Litvinov’a, Komünist Parti’nin seçimlere katılmaya izni olsaydı kesinlikle kazanacaklarını söyledi. “Batıdaki dostlarımız bunu anlamayacaklardı ve bizi suçlayacaklardı” dedi. Kendi pozisyonu için anlayış rica etti! Yine de, aynı şu anda Litvinov Donetsk Bölge Meclisi’nin sözcüsü olarak bir “kitle örgütü”yle yoluna devam etmeyi başardı.

Bu komünistleri nasıl tanımlarsınız?

Çoğu insan tabii ki komünizmi eski Sovyetler Birliği mantığında algılıyor. Ukrayna veya bu konu için Rusya’da politik anlayış seviyesi çok yüksek değil. Bunun etkisiyle, Stalinizm’in gerçek bir değerlendirmesi hiçbir zamana yapılmadı, sola net bir dönüş oldu.

Sanırım ekonomik durum iyi değil?

Tabii ki. Bazı fabrikalar hala çalışıyor ancak günlük ihtiyaçların tedariki bile tehlikede. Halk Cumhuriyetleri dışarıya bağımlı. Daha barışçıl bir ortamımız olsa, Ukrayna’nın diğer bölgelerine örneğin kömür ihraç edilebilir, çünkü ülkenin batı bölgelerinde yeterince üretemiyorlar. Bazı fabrikalar tamamen kapalı, ama fabrika sahiplerinin terkettiği bazı fabrikalar işçilerin kontrolünde çalışıyor.

Yardım etmek için bizim üstümüze düşen nedir?

En iyi dayanışma, doğu Ukrayna’daki durumla ilgili gerçekleri dünyaya yaymak. Bunu burjuva basına bırakmayın. Rusya devlet medyası bazen gerçeklere batıdan daha yakın olsa da yine de Kremlin yönetimini temsil ediyor. En iyisi krasnoje.tv veya “trench-truth” u takip etmek ama onlar da İngilizce’ye fazla tercüme yapmıyorlar. Malzeme göndermenin çok mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Nakliye zor ve işin gerçeği birçok şey Rusya yakınındaki sınırdan alınabiliyor. Tabii ki, yine de paraya ihtiyacımız var.

Başka söylemek istediğiniz şeyler var mı?

Evet! Lütfen bütün dünyaya bunun bir iç savaş olduğunu söyleyin. Uluslar ve milliyetler arasında bir şey değil bu. Ukraynalılar gibi Ruslar, Ermeniler ve Yahudiler de her iki tarafta da savaşıyor. Bu faşizme karşı ve işçilerin çıkarlarını gözeten bir savaş. Doğu’nun yenilmesi Ukrayna işçi sınıfı için tam bir felaket olur. Son aylar bunu daha da açıkça gösterdi.

Kaynak: https://ukraineantifascistsolidarity.wordpress.com/2014/12/13/ukraine-reorganisation-of-the-left-new-developments-in-the-east/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.