Uganda: Mini Etek ve Tayt Yasağına Direniş Liselerde Sürüyor

uganda

Uganda’da uzun zamandır kadınların mini etek ve tayt giymelerinin yasaklanmasına yönelik çabalara karşı kadınların direnişi sürmekteydi. Bu yasayı önerenler kadınları korumak için bu yasayı hazırladıklarını söyleseler de kadın örgütleri bu konudaki kuşkularını dile getirip hükümetin kadınların daha sağlıklı koşullarda annelik yapmaları ve diğer konulardaki ihtiyaçlarını karşılaması gerektiğini söylüyorlar.

Geçen yıl sonu Aduku Lisesi müdürü  ailelere uyarı yazısı göndererek tayt ve mini eteğin yasaklanacağını bildirmişti. Yeni eğitim dönemi başlayınca okul girişlerinde öğretmenler kılık kıyafet kontrolü yapmaya başladılar.  Tanımlanan giysiler dışında kıyafet giyen öğrencilerin disipline verileceği söylendi.

Karma eğitim yapan 1.300’den fazla Aduku Lisesi öğrencisi mini etek ve tayt girmenin yasaklanmasını okulu boykot ederek protesto ettiler. Kızlar uzun eteklerini kesip mini eteğe, oğlanlarda normal pantolonlarını tayta dönüştürerek yasağı kabul etmeyeceklerini gösterdiler.  Boykota başlarken laboratuvarları, pencereleri ve bilgisayarları kullanılmaz hale getirdiler.

Öğrencilerin direnişinden sonra polis, okul-aile birliği devreye girdi, okul 10 gün boyunca tatil edildi. Soruna çözüm aramaya başladılar.

Kaynak: http://allafrica.com/stories/201606130173.html sitesinden faydalanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.