Suudi Arabistan: Yüzlerce İşçi Tutuklanma Riskine Rağmen Greve Çıktı, Yol Kesti

CtWJVIZWEAEZdrJ

Suudi Arabistan’daki Saad Grup’a ait bir hastanede çalışan yüzlerce göçmen işçi, yedi aydır maaşlarını alamadıkları gerekçesiyle Krallığın grev ve gösteri yasağını hiçe sayarak Salı günü greve çıktı ve Doğu Eyaleti’ndeki bir karayolu bloke ederek yol kesti. Khobar şehrindeki Dr. Fakhry & Alrajhi Hastanesi’ndeki doktorlar ve hemşireler ise kliniğin koridorlarına girişi engelleyerek işverene maaşlarının ödenmesi çağrısında bulundular. Tutuklanma riskine rağmen işçiler greve çıktıklarını belirttiler.

Suudi milyarder Maan el-Sanea’ya ait Saad Grup bünyesindeki Saad Özel Hastanesi’nde çalışan bir doktor, işverenin hastanedeki 1 günlük kazancının 600.000 riyal (160.000 $) olduğunu söyledi. Düzenlediği lüks gece partilerine getirdiği uluslararası şarkıcılar için astronomik ücretler ödeyen ancak işçilerin maaşını ödemeyen işverene karşı çoğunluğunu Hindistanlı ve Pakistanlı işçilerin oluşturduğu çalışanların öfkesi büyüktü.

Suudi Arabistan’ın dünya petrol politikalarını belirlemek için petrol fiyatlarını düşürmesi ile birlikte ülke ekonomisi açık vermiş, 2015 yılı itibarıyla bütçe açığı 100 milyar $ olarak açıklanmıştı. Gayri safi milli hasılanın % 80’nini petrol gelirlerinin oluşturduğu ülkede devlet, inşaat sektöründe bazı yatırımları durdurma kararı almış, kamu yatırımlarında kesintiye gidilmiş ve özellikle ülkedeki göçmen işçiler ücretleri ödenmeden sınır dışı edilmeye çalışılmıştı. Son dönemde ülkedeki işçi protestoları yükselmeye başladı. Mayıs ayı başlarında da Bin Ladin’e ait inşaat şirketinde ücretlerini alamayan işçiler şirkete ait 7 aracı ateşe vermişlerdi.

Çöldeki işçi kamplarında kalan göçmen işçiler ise maaşlarını alamamanın yanı sıra kaldıkları kamplarda elektrik ve gıda sıkıntısınında yaşanmasından şikayetçiler. Riyad merkezli inşaat firması United Seemac One’da çalışan Pakistanlı bir işçi Pazartesi günü yaptığı açıklamada Krallıkta çalışan işçilerin durumunun “çalış ya da öl” haline geldiğini söyledi. İşçi ayrıca “Riyad’da işçiler için sol bir seçenek var mı ben gerçekten bilmiyorum ancak benim gibi göçmen işçilerin burada daha çok olduğunu hissediyorum ve bu bizim bileşik ve etkili bir güç olmamızı sağlayacak diye düşünüyorum,” diyor.

Haber:isyandan.org

Bir Yorum

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.