ABD, #SayHerName: Siyah Kadınlara Yönelik Devlet Şiddeti ile Mücadele

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“: Polis tarafından öldürülmelerine, dövülmelerine ve tecavüze uğramalarına rağmen siyah kadınlar radikal devlet şiddetine dair algımızda nadiren ön plana çıkıyorlar. 21 Mayıs Perşembe New York’lular sabah 10’da henüz belirlenmeyen bir noktada buluşup el ilanları dağıtı…”

isyandan_blackwomen

Michael Brown. Eric Garner. Freddie Gray. Bu genç erkeklerin polis tarafından öldürülmeleri Amerika’da kimilerinin şimdilerde ‘Siyah Baharı’ olarak nitelendirdiği protestoları ateşlemişti. Ama hareketi organize edenler devlet şiddetine maruz kalmış ve öldürülmüş siyah kadınların—Kyam Livingston, Rekia Boyd, Mya Hall— isimlerinin de unutulmamasında kararlı.

21 Mayıs Perşembe için Siyah Gençlik Projesi 100 (BYP100),  Ferguson Hareketi ve #BlackLivesMatter hareketinin örgütleyicileri devlet şiddeti yüzünden hayatlarını kaybetmiş siyah kadınların hikayelerini merkeze koyan ulusal eylem günü çağrısında bulundular. Bu hafta boyunca Chicago, New York City, Miami, Oakland ve New Orleans da dahil olmak üzere en az 8 şehirde eylem yapılması planlanıyor.

New York #SayHerName eylemi için 20 Mayıs’ta Union Meydanına çağrıda bulunan eylem deklarasyonunda şu ifadelere yer verildi**https://www.facebook.com/events/442619255916395//**:

Polis tarafından öldürülmelerine, dövülmelerine ve tecavüze uğramalarına rağmen siyah kadınlar radikal devlet şiddetine dair algımızda nadiren ön plana çıkıyorlar.

21 Mayıs Perşembe New York’lular sabah 10’da henüz belirlenmeyen bir noktada buluşup el ilanları dağıtıp, duyuruda bulunacak ve 17.30’da Flatbush’ta göz altındayken 20 saat boyunca hücre hapsinde tutulup tıbbi müdahalesi geciktirildiği için hayatını kaybeden Kyam Livingston’ın ailesinin düzenlediği eyleme destek verecekler.

21 Mayıs’ta Chicago’da, saat 19.30’da, Chicago Polis Merkezi önünde yapılması planan eylemde Chicago Polis memuru Dante Servin’in görev dışındayken öldürdüğü genç siyah kadın Rekia Boyd ön plana çıkartılacak. Servin yakın zamanda Boyd’un ölümüne ilişkin bütün suçlamalardan beraat etmişti. 4750’den fazla insanın imza atarak Chicago Polis Kuruluna Servin’in kovulması talebinde bulunduğu dilekçede şu ifadelere yer veriliyor;

Servin suçlarından sorumlu tutulmalıdır. Mahkeme adil davranmamıştır, hakim Dennis Porter resmen Servin’in işlediği suçta kasıtlı olduğunu ve daha ciddi cezaya çarptırılması gerektiğini kabul etmiş olmasına rağmen sonuçta Servin’in kasıtsız adam öldürmekten hüküm giyerek daha hafif bir cezaya çarptırılmasına karar vermiştir.

isyandan_rekia

BYP100 hareketinin Chicago bölümünde yer alan Camesha Jones, Rekia Boyd için adalet mücadelesinin sadece bir günlük bir eylem olmadığını ve belli talepleri olduğunu ifade ediyor ve şöyle sıralıyor:

  • Dante Servin Chicago Polis Müdürlüğü’nden emeklilik maaşı olmaksızın çıkartılmalıdır.

  • Chicago Polis Müdürlüğü polisin işlediği cinsel taciz suçları hakkında bilgi vermelidir.

  • Chicago’da bağımsız bir polis denetleme kurulu kurulmalıdır.

Jones sözlerine şöyle devam ediyor:

Medyanın ilgisi genellikle siyah erkekler üzerinde oluyor ancak siyah kadınlar tarih boyunca hep polis şiddetinin kurbanı oldular.

Jones genç siyah kadınların devlet baskısına daha çok maruz kaldıklarını ve ceza sisteminde özellikle ön plana çıkartıldıklarını ekliyor.

Afro-Amerikalı Politika Forumu yakın zamanda genç siyah kadınların okula geç kalmak ya da öfke nöbeti gibi basit nedenlerle kriminal suçlamalara ve tutuklamalara maruz kaldıkları ile ilgili bilgileri içeren ‘Siyah Kadınlar Önemlidir: Ötelenmiş, Kriminalize Edilmiş ve Korumasız’ **http://static1.squarespace.com/static/53f20d90e4b0b80451158d8c/t/54dcc1ece4b001c03e323448/1423753708557/AAPF_BlackGirlsMatterReport.pdf/**başlığıyla bir rapor yayımlamıştır.

Women’s All Points Bülteni tarafından 2014 yılında yayımlanan ve İşkenceye Karşı Birleşmiş Milletler Komitesi’ne teslim edilen raporda trans kadınların diğer bütün kurbanlara kıyasla 4 kat daha fazla polis şiddeti tehlikesi ile karşı karşıya oldukları belirtilmiştir. Freddie Gray’in öldürülmesinden yalnızca birkaç gün önce Mya Hall isimli siyah trans kadın NSA merkezi önünde arabasını çarpmasından hemen sonra polis tarafından öldürülmüştü.

isyandan_mya

Kadınlara, siyah kadınlara, siyah trans kadınlara ve toplumsal cinsiyet normlarına uymayanlara karşı şiddetle savaşan INCITE!**http://www.incite-national.org//**insiyatifi de 21 Mayıs Ulusal Eylem Günü’ne destek veriyor. INCITE kampanyaya destek vermek için yapılabileceklere dair beş maddelik bir liste yayımladı, bunlardan biri de #SayHerName #BlackWomensLivesmatter #BlackWomenMatter #AllBlackLivesMatter başlıkları ile Twitter’da paylaşılan eylemleri takip etmek.

Kaynak: http://revolution-news.com/sayhername-the-fight-to-end-state-violence-against-black-women-and-girls/#prettyPhoto

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: Direnişin Talepleri – 4: Kadın Özgürlük Mücadelesi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.