Peru: Yolsuzluklara Karşı Öğrenciler Bir Aydır Üniversite İşgal Eylemini Sürdürüyor

İşgal eyleminin kökeni 9 Temmuz 2014’te çıkan Yeni Üniversite Yasasına kadar uzanıyor. Yasa üniversitelerdeki usulsüzlükleri örtbas etme aracı haline gelen Ulusal Rektörler Kurulunun lağvedilmesini içeriyordu. Federico Villareal Ulusal Üniversitesi (UNFV) dekanı José María Viaña Pérez başta olmak üzere statülerini korumak isteyen birçok yönetici yasaya karşı çıktı. Viaña’nın yasa gereği görevini geçici olarak Üniversite Kuruluna devretmesi gerekiyordu. Bahsi geçen kurul ise özerk bir geçici seçim komitesi oluşturmakla görevli idi. Ancak Viaña Pérez usulsüzlük yaparak bu komitenin oluşumunu da domine etti. Mevcut yönetimin koltuklarını korumaya yönelik bu girişimi nedeniyle Ulusal Yüksek Eğitim Kurulu üniversite dekanlarının imzalarını geçersiz saydı ve üniversiteyi para cezasına çarptırdı. Üniversite bütçesinden yapılacak kesinti ile ödenen ceza eğitimi etkiledi, dahası üniversitenin verdiği dereceler de geçersiz kılındı.

İki senedir süren usulsüzlükler nedeniyle eğitim hakları gasp edilen, dereceleri geçersiz sayılan öğrenciler sonunda kendileri örgütlenmeye ve yönetimin yolsuzluklarına karşı üniversiteyi işgal etmeye karar verdiler. Temmuz ayının başında başlayan işgal hareketi Ulusal Üniversitenin 18 fakültesinden öğrencilerin katılımıyla 10 binaya yayıldı. 19 Temmuz gecesi ise öğrenciler üniversitenin dekanlık binasını işgal ettiler. Yaklaşık 15 gün boyunca müzakere talepleri reddedilen öğrenciler geçici komitenin istifa etmemesi üzerine dekanlık binasına girdiler. Öğrenciler polisin zorla boşaltma girişimine ve saldırısına karşı nöbeti aralıksız sürdürüyorlar.

Yolsuzlukların araştırılması ve yönetimin istifası talebi ile yaklaşık bir aydır süren işgal şu anda 18 fakülte binasına da yayılmış durumda. Fişlenmemek için yüzlerini örten öğrenciler üniversite binalarında yaşıyor, uyuyor, yemek yiyorlar. Peru devletini temsilen kamu denetçisi üniversitedeki yolsuzlukların soruşturulacağı sözünü verse de öğrenciler Federico Villareal Ulusal Üniversitesi’nde resmi soruşturma sonuçlanana kadar işgal eylemini sürdüreceklerini ifade ediyorlar.

Haber: isyandan.org
Kaynak: Bu haberde http://www.thedawn-news.org/2016/07/25/students-in-peru-occupy-the-deanery/ sitesinden yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.