Paraguay: EPP Eski Başkan Yardımcısını Tutsak Aldı, Hapisteki Liderleri İle Takas Önerdi

Paraguay’da 2012-2013 yılları arasında başkan yardımcılığı yapmış olan Oscar Denis, çiftlik arazisinde ki bir çalışanı ile birlikte uzun zamandır sessizliğini koruyan Paraguay Halk Ordusu (EPP) gerillaları tarafından tutsak alındı. EPP uzun zamandan beri sadece varlığı ile gündem olurken gerçekleştirdiği bu eylem ile Paraguay gündemine oturdu. Olay mahaline bıraktığı bildiride;

Paraguay Halk Ordusu Yerleşimci Haydutların İnfazı İçin Yerli Tugayı

İşverenler, yöneticiler, büyük toprak sahipleri, Brezilyalı soya fasulyesi şirketlerinin zorla topraklarından sürdüğü yerli toplulukların maruz kaldığı hiçbir şey cezasız kalmayacak.

Yerleşimci Haydutların İnfazı İçin, Yerli Tugayı devrimci adaleti uygulayacak.

Yerli topluluklara iyi muamele, saygı ve yardım sağlayan çiftliklerin EPP Yerli Tugayı’ndan  korkmasına gerek yok.

Yaşaşın Halk İktidarı! Yaşaşın Yerli Mücadelesi! Yaşasın EPP!” diyerek yerli halka karşı yapılan hiçbir şeyin cezasız kalmayacağını bir kere daha vurguladı.

Bölgede başlatılan askeri operasyonlar sırasında gerillalara ait olduğu söylenen bir kampa 2 Eylül’de Paraguay Ortak Görev Gücü (FTC) tarafından baskın düzenledi. Baskında iki kadın gerillanın öldürüldüğü bilgisi verildi. Fakat daha sonra öldürülenlerin Arjantin’den gerilla faaliyetinde olan babalarını görmeye gelen, 11 ve 12 yaşlarında iki kız kardeş olduğu, ortaya çıktı.

Olayın ortaya çıkması üzerine Paraguay içişleri bakanı “Savaştayız” açıklaması yaptı.

Gerilla kampına yapılan baskından sonra kampın 30 km mesafesinde bulunan bir çiftlikte yaşayan eski başkan yardımcısı Oscar Denis, EPP tarafından tutsak alındı.

EPP’in aileden ilk isteği tutsağın serbest bırakılması için taleplerinin kamuoyuna iletilmesiydi. Aile düzenlediği basın toplantısı ile EPP’in taleplerini kamuoyuna duyurdu. Basın açıklamasında EPP’deki hayatı gösteren bir videoyu da kamuoyuna gösterdiler.

EPP Oscar Denis’in serbest bırakılması için yakınları ile temas kurdu ve serbest bırakılma şartlarını iletti. EPP, 8 gün içinde 40 topluluğa her birine 50.000 dolar olmak üzere toplam 2 milyon dolar tutarında yiyecek dağıtılmasını ve hapishanede olan EPP liderlerinden Carmen Villalba, Alcides Oviedo ile Oscar Denis’in takas edilmesini istiyor…

Oscar Denis’in ailesi topluluklara verilmek üzere içinde ilaçların, yağmur çizmelerinin, etin, süt tozunun, çiftlik için aletlerin, kendi ihtiyaçları için kullanmak üzere tohumların, tatlıların, çocuk oyuncaklarının ve terliklerin olduğu gıda paketlerini hazırlamaya başladı. Gıda paketlerinin içinde EPP’den olduğunu gösteren bir notta bulunmaktadır.

Peru’da Tupacamarista Halk Ordusu-Devrimci Silahlı Kuvvetler (FAR-EPT) EPP iki kız kardeşin öldürülmesini kınayarak EPP ile dayanışma içinde olduğunu kamuoyuna açıkladı.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.