Nikaragua: Halk Direnişi Altın Devinin İmtiyazlarını İptal Ettirdi

El Rancho sakinlerinin El Pavon madencilik projesine karşı düzenledikleri protesto yürüyüşü. Fotoğraf: Environmental Justice Atlas.

El Rancho sakinlerinin El Pavon madencilik projesine karşı düzenledikleri protesto yürüyüşü. Fotoğraf: Environmental Justice Atlas.

Projeye direnen topluluğun uzun süreli kampanyasının ardından, Nikaragua hükümeti altın madeni açmak için başvuran B2Altın adlı Kanadalı şirketin teklifini çevresel etkiler nedeniyle “geçersiz” ilan etti.

Hükümet sözcüsü Rosario Murillo 12 Ekim günü gazetecilere verdiği demeçte “Projenin doğada, çevrede, su kaynaklarında ve insanların yaşam tarzları üzerinde ne gibi hasarlar meydana getireceğini bilmemiz mümkün değil,” dedi.

Hükümet Matagalpa bölgesinde Rancho Grande kaynaklarının kullanıma açılması planlarını reddetti. Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega ise B2Altın şirketine verilen iznin kaldırılmasını onayladı. Çevre ve doğal kaynaklar bakanlığı tarafından yapılan analizlerde El Pavon projesi baz alındı.

Haber, Vancouver merkezli B2Altın’ın programından kendi topraklarını korumak için mücadele eden kuzey Nikaragua’daki topluluklar için zafer anlamına geliyor.

Bölgede madenciliğe karşı yürütülen mücadelede önemli bir sembol haline gelen Matagalpa piskoposu Rolando Alvarez, “Hükümetin bu vesileyle halkın ayyuka çıkan feryatlarını dinlediğine ve halkın isteklerine saygı gösterdiğine inanıyorum” dedi.

“Bizler şimdi herşeyimizi kaybetme tehlikesinden kurtularak altın işletmesi hevesiyle ülkemize gelen yabancı maden şirketlerinin etrafını kuşattık.”

Planlanan sömürüye karşı 2 Ekim tarihinde düzenlenen protesto gösterisinde Piskopos ve binlerce bölge sakini birlikte yürümüştüler. Hükümetin yaptığı açıklamaya göre, Kanadalı şirkete 2007 yılından önce lisans verilmişti ve şirket neoliberal hükümetler döneminde yetkilendirilmişti.

Kaynak: https://www.greenleft.org.au/node/60371

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.