Myanmar: KIA ve SSPP, UNCF’nin Ateşkes Anlaşması’na Uymayı Sürdürüyor

UNFC lideri U Naing Han Thar, Kaçin Kurtuluş Ordusu (KIA) ve Shan Eyaleti İlerici Partisi (SSPP) Birleşik Uluslar Federal Konseyi (UNFC)’ye üyeliğinin sürdüğünü söyledi. U Naing Han Thar, bu iki üyenin devletle ateşkes görüşmeleri ve barış sürecinde,   Konsey’in Ulusal Ateşkes Anlaşması (NCA)’ya göre alınan kararlara uygun hareket edeceğini açıkladı. “KIA ve SSPP Ulusal Ateşkes Anlaşması’nca sürdürülen barış müzakerelerine uygun davranmaktadır. İki örgütte müzakerelerin Ulusal Ateşkes Anlaşması’na dayalı devam etmesi gerektiğinde hemfikirler. Konseyden üyeliklerini çekme gibi bir durum ortada yoktur.”

Son zamanlarda ikisi de etkili gruplar olan KIA ve SSPP’nin konseyden ayrılacağı yönünde dedikodular su yüzüne çıkmıştı. Dedikodular, Birleşik Wa Eyalet Partisi (UWSP) liderliğinde Şubat ayında Pangkham’da gerçekleşen zirvede Ulusal Ateşkes Anlaşması’nın değiştirilmesi gerektiği üzerine yapılan açıklamayı onaylamaları üzerinden doğmuştu.

U Naing Han Thar, kuzeyli ve güneyli üye gruplar arasında görüş farklılıkları olduğunu belirtti. “Kuzeyli gruplar yeni bir barış süreci isterken güneyli gruplar Ulusal Ateşkes Anlaşması yolundan devam etmek istiyor.” KIA ve SSPP’nin konumlarını detaylı açıklarken bu iki grubun kuzey Myanmar’da başka gruplarla da işbirliği yaptığını söyledi. Pangkham zirvesinden sonra oluşturulan UWSP liderliğindeki koalisyonun da bunlara dahil olduğunu söyledi.

SSPP yetkilileri bize “kuzeyli gruplarla askeri işbirliği yaptıklarını, politik işbirliği içinse UNFC’yle devam ettiklerini” söylediler. UNFC üye grupları Tayland’ın Chiang Mai bölgesinde bir toplantı düzenleyerek, kendi politik müzakere delegasyonuyla barış komisyonu arasındaki anlaşmayı değerlendirip, devlete sunulan dokuz önergeyi konuştu. Önergeler, çoklu parti yerine devlet, silahlı etnik gruplar ve politik partilerin katılacağı 3 partili diyalog sistemini içeriyordu.

Diyalog düzenleme önergesi politik diyalog değerlendirme toplantısında sunulurken, askeri içerikli önergeler ortak izleme komitesine sunuldu. Toplantıda üyeler aynı zamanda Panglong referans kılavuzuyla birlikte politika, güvenlik ve federal mevzuatı tartıştı.

U Naing Han Thar, Eski başkan U Thein Sein ve etnik bloğun bu konuda anlaşamamasına rağmen UNFC’nin kapsayıcılığının barış müzakerelerinde ikincil olacağını belirtti.  Bizim pozisyonumuzdaki değişiklik Arakan Ordusu, Ta’ang Ulusal Kurtuluş Ordusu ve Myanmar Ulusal Demokratik Birliği’ne bağlıdır. “Bir önceki başkan, barış müzakerelerinde dışarıda bırakılan bu üçlü Kuzey İttifakı’nı oluşturup Ulusal Ateşkes Anlaşması’nın geçersizliğini ilan etmiştir.”

“Mevcut durumda kapsayıcı pozisyonumuzu tekrar gözden geçirmeliyiz.” diye konuşan Thar, UNFC’nin çağrısını sonlandırmayacağının altını çizdi.

UNFC’nin toplantısı geçen hafta sona erdi. Etnik blok ise konferansını Haziran sonuna doğru gerçekleştirmiş olacak.

Kaynak: http://www.mmtimes.com/index.php/national-news/25580-kia-sspp-sticking-with-the-unfc-s-nca-peace-talks.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.