Milyonlar Ayağa Kalktı: Efrin’e Selam, Newroz Piroz Be!


Bugün Kürdistan başta dünyanın birçok merkezinde yüzlerce meydanda milyonlar Newrozu kutladı. Kürdistan’ın tüm parçalarında, Türkiye’nin metropollerinde ve Avrupa’da milyonların katıldığı serhildana döneşen Newrozlarda iki slogan öne çıktı. AKP hükümetinin anti-Kürt savaş politikalarına lanet yağan gösterilerde, Efrîn direnişi selamlanırken, Öcalan’a yönelik tecrit lanetlendi ve çözümün adresi olarak Öcalan işaret edildi. Meydanlar ‘Biji Serok APO ve Biji Berxedana Efrînê’ sloganlarıyla inledi

Kürdistan’da Amed, Wan, Cizir, Bitlis, Kars, Ağrı, Gever, Iğdır, Batman, Urfa, Mardin, Dersim, Malatya, Maraş, Antep, Erzurum, Kobani, Suleymaniye, Qabanê, Qandil, Hewler, Qamışlo, Efrîn, Hasêke, Muş, Bingöl, Siirt, Hakkari başta olmak üzere onlarca merkezde milyonlar meydanları doldurdu. Metropollerde ise başta İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin, Antalya, Muğla, Denizli, Manisa, Balıkesir, Bursa, Tekirdağ, Hatay, Osmaniye, Konya’nın da içinde olduğu onlarca merkezde halk meydanlara aktı. Avrupa’nın tüm ülkelerinde de Newroz kutlamaları kitlesel olarak yapıldı.

AMED

Yüzbinlerin katıldığı Newroz’da mesaj HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan’ın konuşmasıyla verildi. Buldan, AKP hükümetinin çözüm masasını devirerek girdiği savaş politikalarını sert bir dille eleştirirken, Öcalan’ın barış için rolüne dikkat çekerek, İmralı tecritinin bir an önce kaldırılmasını ve Öcalan’la görüşmelere başlanılmasını istedi. Efrîn’in işgalini lanetleyen Buldan, bu meydanlar Kawalarla dolu dedi. Amed Newrozu’na mesaj gönderen Efrinliler ise, ‘Başkent Amed rolünü oynamalıdır’ çağrısı yaptı.

WAN

Wan bu yıl tarihinin en kalabalık Newroz kutlamalarından birine sahne oldu. Newroz kutlamasının yapıldığı tarihi Wan Kalesi’nin eteğindeki alanı hınca hınç doldu. On binlerin tek ağızdan slogan atması polisleri rahatsız etti. Bu nedenle platformdan sürekli uyarı anonsları yapılmak zorunda kalındı. Ancak yapılan anonslar karşılık bulmadı, kitle yapılan anonslara yine sloganlarla karşılık verdi. Kürtlere dönük süren soykırım saldırılarına karşı, ulusal birliğin önemi üzerinde durulan konuşmalarda ‘Kaderimizi biz yazalım’ denilerek, ‘Öcalan’a yönelik tecriti halk kıracaktır’ mesajı verildi.

İSTANBUL

İstanbul Bakırköy Halk Pazarı alanında kutlanan Newroz’a onbinler katıldı. Platformdan Kürtçe, Türkçe, Lazca, Ermenice, Süryanice, Çerkesçe direniş ezgileri yükselirken HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli ve HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit sloganlar eşliğinde alanda yerini aldı. Tüm engellemelere rağmen Öcalan’ın posterleri ve sarı kırmızı yeşil flamaların dalgalandığı Newroz’da kitleye dikkat çekilerek, polise ‘mesajı aldınız’ yanıtı verildi. Tertip Komitesi, ‘Bu Newroz halklarımızın faşizme karşı isyanıdır’ dedi. İstanbul Newrozu HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit ve HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin konuşmalarıyla devam etti. Koçyiğit, konuşmasında ‘Bugün Efrin günüdür, Efrin için direniş günüdür’ derken, Temelli de ‘2013 yılında okunan o mesajda barış mücadelesinden dönmeme sözü verdik. Selam olsun İmralı’ya, Sayın Öcalan’a’ dedi

ANKARA

Ankaralılar Newroz kutlamaları için Kolej Meydanı’nda buluştu, Newroz ateşi yaktı. Barış ve demokrasi mücadelesinde hayatını kaybedenler için yapılan saygı duruşunun ardından Newroz kutlamaları düzenleyicileri adına Fikret Aslan konuşma yapmak için sahneye çıktı. Aslan, AKP’nin seçim yasalarını değiştirmesinin, her türlü hukuksuzluğa başvurmasının nedenini bekaa sorunundan kaynaklı olduğunu belirterek “Bizim sorunumuz barış, demokrasi, eşitlik, adalet ve özgürlüktür” dedi

GEVER

Gever (Yüksekova) büyük bir coşku ile süren Newroz kutlamasına PKK lideri Öcalan ve Efrîn damga vurdu. Yapılan konuşmalarda “Kürt düşmanlığı tarih boyunca kaybettirmiştir. Yine kaybettirecektir” denilerek, çıkış yolu olarak İmralı işaret edildi.

CİZRE

Baskı ve engellemelerin önleyemediği Cizîr Newrozu’nda alan doldu taştı. Roboskî Katliamı’nda katledilen 34 sivil yurttaşın aileleri, Kuşkonar ve Koçağaçlı katliamlarında yaşamını yitirenlerin aileleri, Cizîr’de sokağa çıkma yasakları döneminde diri diri yakılan insanların aileleri ve yakınlarının katıldığı Newroz alanında, tecrit, işgal, baskı, tutuklama ve OHAL uygulamalarına tepki gösterildi. Cizîrliler, ‘AKP iktidarı Dehaq ise, bizler Botan meydanlarında Kawa’yız’ mesajı verildi. Newrozu’nda coşkulu kitleye hitap eden HDP’li Aycan İrmez, “Botan halkı baş eğmedi” dedi. HDP’li Osman Baydemir ise, Efrin’deki saldırılara dikkat çekerek, “Kürt halkının evlatlarına bomba yağdırmak Çanakkale ruhuna ihanet değil midir?” diye sordu.

NUSAYBİN

Nisêbîna Rengîn’de 2 yıl sonra yapılan kutlamalar, kente bağlı 8 Mart Mahallesi’nde bulunan Cegerxwîn Parkı’nda gerçekleşti. Tüm baskılara rağmen binlerin alanı doldurduğu Nisêbin’de, Newroz ateşinin yakılması ile coşku doruğu ulaştı. Kadınların zılgıtları ile inleyen alanda, ‘Nusaybin’in direniş tarihi, Efrin’e ışık tutuyor’ mesajı verildi.

AĞRI

Agirî’de Newroz kutlamasının adresi Belediye Garajı alanı oldu. Kent halkı, sabah saatlerinden itibaren günler öncesinden düzenlemesi yapılan alana aktı. Kurulan kontrol noktasında bir genci üzerine giydiği sarı, kırmız yeşil tişört nedeniyle alana almayan polisler yine, gazetecilerin kalem ve defterlerine de el koymaktan geri durmadı. Ancak bu engelleme ve tacizler Newroz coşkusunu yine de azaltamadı. Yöresel kıyafetlerle Newroz’a gelen kadınlar, boyunlarındaki beyaz şallar ile dikkat çekti.

ADANA

Adana’da binlerce kişi Mimar Sinan Açık Hava Tiyatrosu’nda düzenlenen Newroz kutlamasına katıldı. Alana çıkan tüm yollar polisin ablukası altına alınmasına rağmen, tecritte, işgale, tutuklama ve gözaltılara, OHAL’e tepkilerini dile getiren binlerce kişi, engel tanımadan Newroz’a akmaya devam etti. Adeta renk cümbüşünü andıran alan HDP bayrakları ile süslendi. Kitle sık sık, “Biji Newroz”, “Bu daha başlangıç mücadeleye devam” gibi sloganlar attı.

MERSİN

Mersin HDP, DBP il örgütleri ve HDK İl Meclisi tarafından organize edilen Newroz kutlaması için halklar ve inançlar Akdeniz ilçesi sınırları içinde bulunan Tırmıl Miting alanına aktı. Newroz alanının çevresi polis bariyerleriyle kapatılırken, alana çıkan yollarda kurulu arama noktalarında didik didik arama yapıldı. 7’den 70’e katılım sağlandığı Newroz alanında anneler ve genç kadınların giydiği rengârenk yöresel elbiseler ve taşıdıkları sarı, kırmızı, yeşil flamalar alanda renkli görüntüler oluşturdu. Müzik eşliğinde halaylar çekip, zafer işareti yapan kitle, sık sık “Bijî bexadana Efrin’e”, “Newroz piroz be”, “Bijî Serok Apo”, “Disa disa serhildan Seroke me Öcalan” gibi sloganlar attı.

OSMANİYE

Osmaniye’de HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen’in katılımıyla kent merkezde bulunan Ali Boğan Mahallesi’nde yapılacak kutlamaya binlerce kişi katıldı. Newroz ateşini yakan kadınlar, “Biji Serok APO” sloganını atarken, platformda barış güvercini uçuruldu.

HATAY

Hatay’ın İskenderun İlçesi Yıldırımtepe Mahallesinde buluşan halklar, Newrozu büyük bir coşkuyla kutladı. Kadınlar rengarenk yöresel kıyafetleriyle Newroz’a katılırken, polisin ablukası dikkat çekti. HDP PM Üyesi Serpil Kemalbay ve Gezi direnişinde yaşamını yitiren Ahmet Atakan’ın annesi de kutlamaya katılanlar arasında.

ANTEP

Dilok’ta sabah saatlerinden itibaren rengarenk giyinen yurttaşlar kutlama için, Tur Otobüsleri Meydan’ına geldi. Polislerin yoğun güvenlik önleminden dolayı yurttaşlar ve polisler arasında sık sık tartışma yaşanması da dikkat çekti. Okul üniformasıyla gelen öğrenciler polisler tarafından yasak denilerek alana alınmadı. Bebeklerini kucaklarına alan anneler, yaşlılar, çocuklar, gençlerin girdiği alanda on binlerce kişi birikti ve alan doldutaştı. Halaya duran yurttaşların ağızlarından “Şehit namirin”, “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo”, “Biji berxwedana Efrinê” sloganları eksik olmadı.

MARAŞ

Maraş’ta da Newroz ateşi Narlı mahallesi ve Pazarcık ile Elbistan ilçelerinde yakıldı. Maraş Newroz’larında da Efrin’e yönelik saldırılar sloganlarla protesto edildi.

MALATYA

Meletî’deki kutlama için sabah saatlerinde Emeksiz Alt Kavşağı’nda toplanan işçi ve memur sendikaları, siyasi partiler ve STK temsilcileri, “Direne direne kazanacağız”, “Bijî berxwedana Efrinê’ sloganlarıyla 1 Mayıs Meydanı’na yürüdü. Yapılan konuşmalarda AKP iktidarın emekçilere dayattığı antidemokratik uygulamaların son bulması için mücadeleyi yükseltme çağrıları yapıldı.

URFA

RİHA’da polisin tüm engellemelerine ve grup grup insanların alana yakın noktalarda geri çevrilmesine rağmen halk Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı. Polis kontrol noktasında GBT uygulaması sırasında yerel kıyafetleri bahane edilerek birçok kadın Newroz alanına alınmadı. Yine alana yakın arama noktalarında bazı grupların saatlerce bekleyişinden sonra çeşitli bahanelerle geri çevrildikleri görüldü. Newroz’u coşkuyla kutlayan halk, Urfa’dan Efrin direnişine selam gönderdi. Alanda, PKK Lideri Öcalan üzerindeki tecridin kırılması gerektiği mesajı verildi.

 

ADIYAMAN

Semsûr’da Newroz Mimar Sinan mahallesindeki alanda kutlandı. “Newroz piroz be” pankartı ve HDP ile DBP flamalarıyla süslenen alana giren yurttaşlar,aralıksız “Bijî berxwedana Efrinê” sloganı attı. Barış annelerinin Newroz ateşini yaktığı esnada sayısı binleri bulan kitle, coşkuyla davul zurna eşliğinde halaya durdu. Konuşma yapan HDP İl Eşbaşkanı Hayriye Korkmaz, kitlenin bayramını kutlayarak direnenleri selamladı. HDP PM Üyesi Bedriye Yorgun da Efrin’de direnenleri selamladı.

SERHAD

“Newroz direniştir. Faşizme karşı halkların baharıdır” şiarıyla bugün birçok kentte yapılan kutlamalarda olduğu gibi Serhad bölgesinde Agirî (Ağrı), Qers (Kars), Îdir (Iğdır), Mûş, Tetwan’da (Tatvan) düzenlenen Newroz kutlamalarına binlerce kişi akın etti. Polislerin farklı biçimlerde gelişen engellemeler bile halkı durduramadı. Baharın bütün renklerini taşıyan rengarenk kıyafetleri ile Newroz alanlarını hıncahınç dolduran halk, her yerde aynı mesajı verdi. O mesaj ise, “Direne direne kazanacağız” oldu.

EGE

Newroz coşkusunun dinmek bilmediği Ege kentlerinde yer gök Newroz renkleriyle şenlendi. Newroz alanlarında bir dakika bile dinmeyen “Bijî berxwedana Efrinê” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarının yanı sıra yapılan konuşmalarda da Efrin halkı ve Öcalan selamlandı. İzmir’de konuşan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Saruhan Oluç, “İmralı’da bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Newrozunu kutluyor kendisine buradan selamlar gönderiyoruz” dedi. Ardından söz alan HDP’li Ertuğrul Kürkçü de, “Mutlaka ve mutlaka kazanacağız. Yalnız yaşamayacağız” dedi.

KUZEY SURİYE

Kuzey Suriye halkı, “Newroz ruhuyla direnişi büyütelim, Efrin’de zaferi kazanalım” şiarıyla birçok kentte Newroz’u kutladı. Kuzey Suriye kentlerinde kutlanan Newrozlar Efrin direnişine adandı. Kürt siyasi partilerinin Efrin saldırısına karşı birliklerini oluşturmaları gerektiğini belirtilen açıklamalarda “Daha önce de zalimliğe ve haksızlığa karşı durduk, şimdi de Türkiye faşizmine karşı savaşıyoruz. Bu yılki Newroz, Erdoğan’ın sonunu getirecek. Haklıyız, kendi topraklarımız üzerinde yaşıyoruz ve kimse bizi topraklarımızdan çıkararak gerçekleri değiştiremez. Efrin de tüm saldırılara rağmen kazanacak. Halkımıza kurtuluş sözünü verdik, yakın zamanda zafer müjdesi vereceğiz” denildi.

Kaynak: http://demokrasi78.com

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.