Meksika: Zapatista Destek Üslerine Karşı Saldırıları Durdurun!

Faşist paramiliter Ocosingo Kahve Yetiştiricileri Bölge Örgütü üyeleri 22 Ağustos’ta Zapatista Destek Üslerine saldırı gerçekleştirdiler. İsyancı Moises Gandhi özerk idari bölgesindeki Cuhulja topluluğu destek üssüne ait iki kahve deposu yağmalandı ve yakıldı. Sosyal ağlarda yayımlanan görüntüler olayı oldukça net biçimde göstermektedir. EZLN Genel Komutanlığı son saldırı üzerine “Zapatista topluluklarına karşı savaşın kesintisiz biçimde sürdüğü” açıklamasını yaptı.

Meksika’da faşist paramiliter örgütlenmelerin tarihi çok eskidir. Zapatista hareketinin görünür olduğu 1994’ten beri, yani 26 yıldır Acteal (1997) yada Samir Flores (2019)’in öldürülmesi gibi cinayetler, toprağın istila edilmesiyle mülksüzleştirme, halkın zorla göç ettirilmesi, silahlı faşist gruplar tarafından sürekli kuşatma altında tutulması, özerk bölgelere yönelik günlük şiddetin sürekliliğini göstermektedir. Faşist paramiliter gruplar Zapatismo’nun ortaya koyduğu isyancı topluluk projelerinin çıkarlarına dokunduğu hükümet, politik partiler (hangi renkten olursa olsunlar) yada iş adamı-büyük toprak sahipleri tarafından silahlı faşist bir kol olarak örgütlendiler. Bölge, eyalet ve federal hükümet düzeyinde Meksika kapitalizminin çıkarlarını savundukları için yaptıkları eylemlerin cezasızlıkla ödüllendirilmesinden dolayı Zapatista topluluklarına kesintisiz biçimde taciz etmişlerdir.

Zapatista yaşam projesi, kapitalist modernite ve kalkınma mantığına karşı muhalefettir. Yaşam projesinin doğası halkların dayanışmasına dayanan halk temelli taban örgütlenmesidir. Sistemin sınırları içinde düşünen sağcılar, “ilerici” entellektüeller ve hükümetlerin Batı’nın rasyonel geleneğinin ölçüleri ve bakışları açısından anlaşılır bir şey değildir. Halbuki 2005’te yayımlanan 6.Lacondon Deklerasyonu’ndan çok önce isyancı toprakların kendi kaderini tayin, özyönetim ve özerklik biçimleri kendilerini derin tarihsel gelenek ile ifade ediyordu zaten.

Dikkatinizi çektiyse faşist paramiliter saldırılar Zapatista yüreğinin çekirdeğini hedef alıyor. Bu grupların devam eden saldırıları bugüne kadar yaratılan toplumsal ilişkileri, öz-yönetimi, toprakları, kooperatifleri ve bireyselliklerin hepsini tehdit ediyor. Zapatismo için bütün parçalar aynı öneme haizdirler. Yaşam ve toplum için yapılan önerilerde parçalar birbirinden ayrılamazlar.

Zapatista Destek Üsleri’ne yapılan bugünün şiddeti dünün şiddetinin yenilenmesidir. Zapatistalar bu koşullar altında özgürleştirici projeyi varoluşlarıyla ve bilinçli anti-kapitalist pratikleriyle ifade ediyorlar. Meksika hükümetinin düşük yoğunluklu savaşı faşist paramiliter gruplar tarafından sürdürülüyor ve bu gruplar konjüktöre uygun biçimde kullanılıyorlar. Zapatismo Dördüncü Dönüşüm hükümeti ile devam eden sözde “Maya Treni” adıyla yürütülen  mega sermaye projelerine karşı çıkıyor. Bu durum hiçbir şeyin şans eseri olmadığını gösteriyor.

Bütün bu anlattıklarımız ve yaşananlar karşısında aynı şeyleri düşünüyorsak hiçbir sol kesim olanlara ve çığlığımıza sessiz kalamaz.

Zapatista Destek Üslerine Karşı Saldırıları Durdurun!

Kaynak: https://rebelion.org/agresiones-antizapatistas/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.