Meksika: Yerli Halklara Yönelik Artan Polis Şiddetine Karşı Eylem Ve EZLN’den Açıklama

Geçen hafta Çarşamba günü işkence ile tutuklanan ve polis işkencesi sonucu hayatını kaybeden yerli hakları savunucusu Benjamín Juárez José için Isthmus Kuzey Bölgesi Yerli Halkları Birliği (UCIZONI)’den yoldaşları ve Matías Romero, Oaxaca halkı sokağa çıktı.

UCIZONI, Matías Romero yerel hükümetinin olayı örtbas etmek için Juárez José’yi ölümünden saatler sonra hastaneye taşıdığını söyledi. Protesto için ertesi gün yani 6 Nisan’da savcının ofisi önünde kamp kurulmuştu.

Öte yandan EZLN Pazar günü (9 Nisan) yaptığı açıklama ile Michoacan’daki yerli halklara yönelik artan polis saldırılarını kınadı ve yerli halkların direnişini, başkaldırısını ve adalet talebini savunmak için mücadele sözü verdi.

Polis 20 aracın çalındığı olayı kullanarak günlerdir Arantepacua yerli halkına baskınlar düzenliyordu. 6 Nisan’da Michoacan’daki ev baskınlarında polis dört yerliyi katletti. İnfaz edilen dört kişi de Michoacan’daki yerli halkları için mücadele veren Arantepacua Toplumsal Mülkiyet Kolektifi üyesiydi. EZLN bu infazların aslen toprak hakkı için mücadele veren yerli eylemcilere yönelik stratejik suikastlar olduğunu savunuyor.

Şu anda Michoacan’da 38 Arantepacua eylemcisi topraklarını gasp eden çok uluslu şirketlere karşı mücadele verdiği için tutuklu bulunuyor. On yıllardır Meksika hükümeti toprak hakkı için mücadele veren Arantepacua halkını bastırmaya çalışıyor.

EZLN Pazar günü yaptığı açıklamada Arantepacua halkına şu şekilde seslendi:

Arantepacua halkından kız ve erkek kardeşlerimiz, yoldaşlarınızın ölümü ile yaşadığınız acı bizim de acımızdır.

Halklarımızın isyanını, direnişini ve onurunu yeniden ayağa kaldırmak adına suçluluların cezalandırılması için mücadele sözü veriyoruz.

Kaynak: Bu haberde https://itsgoingdown.org/indigenous-condemn-police-killing-leader-oaxaca/ ve http://www.telesurtv.net/english/news/Mexicos-Zapatistas-Blast-Anti-Indigenous-Police-Brutality-20170411-0048.html sitelerinden yararlanılmıştır.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.