Lübnan: Yetkililer Beyrut Bakanlık Binasındaki Eylemcileri Zorla Çıkarttı

Eylemciler çevre bakanlığı binası işgalinde Lübnan bayrağı açmışken, 1 Eylül 2015, Foto: Reuters

Bir göstericinin Al Arabiya haber ajansına aktardığına göre Lübnan polisi, Beyrut şehir merkezindeki Çevre Bakanlığını Salı günü erken saatlerde işgal eden eylemcileri  zorla çıkartmaya başladı.

Haber kanalı tarafından sözleri aktarılan ülkenin iç işleri bakanı binayı boşaltmaları için göstericilere 30 dakika verdi.

Bakanlık binası içinde yaklaşık 50 eylemci bulunuyordu, ‘Berbat Kokuyorsunuz’ (You Stink) isimli hareketten bir eylemcinin aktardığına göre bunların 30’nunun nerede olduğu bilinmiyor.

Hassan Shamas şöyle aktarıyor:

Neredeyse 30 kişiden hiç haber yok. Tutuklandılar mı, yoksa başlarına başka bir şey mi geldi ya da dövüldüler mi, hastaneye mi kaldırıldılar hiçbir bilgimiz yok.

Daha sonra iki kişinin Beyrut Amerikan Üniversitesi Hastanesine kaldırıldığını ekliyor Shamas. Shamas’a göre her iki eylemci de ciddi şekilde yaralanmış.

Ülkenin içinde bulunduğu çöp krizi nedeniyle Çevre Bakanı Mohammed Machnouk’ın istifasını isteyen göstericiler günün erken saatlerinde binaya girdiler.

Grup yerde oturur halde Machnouk aleyhine slogan atarken kendilerini gösteren bir video paylaştı.

Salı günü süren gösteriler boyunca ‘Dışarı, dışarı, dışarı’ diye bağırdılar.

Al Arabiya muhabirinin bildirdiğine göre Machnouk, göstericiler tarafından sarılmış bakanlık binası içindeki ofisinde kapana kısıldı.

İşgal, hafta sonu gerçekleşen kitlesel eylem sonrası kampanyanın hükumete taleplerini karşılaması için tanıdığı sürenin dolmasına saatler kala gerçekleşti.

Shamas şöyle aktarıyor:

Bakana istifa etmesi yönünde ültimatom verdik, bu başarısız bakan gitmeliydi.

Biz halkız, o ise bir bakan, gidecek olan bakandır halk değil.

Ve şu şekilde ekliyor:

Gerginlik bakan istifa etmediği sürece yükselecek, içişleri bakanı da bundan muaf değil.

Al Arabiya muhabirinin bildirdiğine göre polis binayı terk etmeyi reddeden ve kendilerini polisin ancak zor kullanarak ve kelepçeleyerek çıkarabileceği konusunda ısrar eden 14 göstericiyi zorla tahliye etti.

‘Berbat Kokuyorsunuz’ kampanyası Lübnan’ın en büyük katı atık sahasının Temmuz ortasında kapanması üzerine patlayan çöp krizine tepki olarak başladı.

Ancak bu hareket sonrasında Lübnan’ın çöken altyapısı ve atıl politik sınıfına yönelik köklü hayal kırıklıklarının açığa çıktığı bir platforma dönüştü.

Bahsi geçen kampanya, geçen hafta dört temel talep ortaya koydu: Machnouk’un istifası, parlamento seçimlerinin yenilenmesi, çöp toplama görevinin belediyelere devredilmesi ve göstericilere karşı uygulanan şiddet için hesap verilmesi.

Machnouk ise sadece çöp krizini çözmekle sorumlu hükumet komitesinden istifa etmekle yetinip bakanlığı bırakmayı reddetti.

Eylemcilerden oluşan grup gerçekleşen kitlesel eylem sonrası Cumartesi günü hükumete taleplerini karşılamak için 72 saat verdiklerini duyurmuştu, ki bu süre de Salı gecesi dolacaktı.

Kaynak: http://english.alarabiya.net/en/News/middle-east/2015/09/01/Protesters-storm-Lebanese-ministry-over-garbage-crisis.html

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.