Lübnan: Göçmen Ev İşçileri Sendikası Çalışma Koşullarını Protesto Etti

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“dikkat çekmişti. Kaynak: http://www.ibtimes.co.uk/migrant-domestic-workers-march-beirut-protest-against-human-rights-abuses-1558783”

lübnan

Filipinler, Etiyopya, Bangladeş, Sri Lanka ve Nepal gibi dünyanın çeşitli yerlerinden yaklaşık 250.000 göçmen işçinin çalıştığı Lübnan’da yüzlerce göçmen işçi kötü çalışma koşullarına karşı Beyrut’ta protesto gösterisi düzenledi. Protestolar sırasında Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nun kuralları hatırlatılarak, asgari ücret ve haftada bir gün tatil talepleri de dile getirildi.

Çoğu kadın olan ve ev işlerinde çalışan bu işçiler ağır sömürü koşulları altında yaşamlarını sürdürüyorlar. Ülkeye giriş / çıkış yapabilmek için çalıştıkları ailelerden izin alıyorlar. Lübnan’da göçmen ev işçileri Kafala Sistemi’ne bağlı olarak çalışıyor. Bu sistemde göçmen işçiler ülkedeki iş yasalarından yararlanamıyor, tamamen Lübnanlı işverenlerinin güdümünde istihdam ediliyor ve çalıştırılıyorlar. İşçilerin  başka biri için çalışmalarına, iş değiştirmelerine izin verilmiyor.

Göçmen işçiler dayak, cinsel taciz, pasaportlara el konulması, uzun çalışma süreleri gibi sorunlarla karşı karşıyalar. En çarpıcı örnek ise çocuklarını görmek için Bangladeş’e gitmesine izin verilmeyen kadının önce açlık grevi yapması, sonuç alamayınca da çalıştığı evde kendini asarak intihar etmesidir.

Göçmen işçiler 25 Ocak 2015 tarihinde Arap Dünyasındaki ilk göçmen işçiler sendikası olan Ev İşçileri Sendikası’nı kurdular. Sendikanın kurucusu Filipinli Leticia daha önce çalıştığı bir evde tecavüze uğramış ve “Bu sendika sayesinde tacizle yüz yüze kaldığımızda artık kendimizi yalnız hissetmeyeceğiz” diyor.

göçmen sendika

Lübnan Çalışma Bakanlığı sendikanın kuruluşunu yabancı işçilerin örgütlenmesini engelleyen yasayı gerekçe göstererek reddetti. Lübnan İşçi Sendikaları Ulusal Federasyonu (FENASOL) ise ülkede 250 bin civarında göçmen işçinin yaşadığını, bu işçilerin hükümet tarafından tanınmadığını ve korumasız olduklarını vurgulayarak sendikanın kuruluş sürecini desteklediğini açıkladı.

Katar’daki 2022 Dünya Kupası inşaatlarında çalışan işçilerin direnişi Kafala Sistemine**https://isyandan.org/haberler/katar-2022-dunya-kupasi-insaatlarinda-gocmen-isci-somurusu//**dikkat çekmişti.

Kaynak: http://www.ibtimes.co.uk/migrant-domestic-workers-march-beirut-protest-against-human-rights-abuses-1558783

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.