Kolombiya: Köylülerin Militan Toprak Grevi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“resmi kaynaklar 7’si polis 21’i sivil olmak üzere 28 kişinin yaralandığını açıkladı. Grevin ilk gününde bir kişi barikatı delmeye çalışan polis aracından kaçarken hayatını kaybetti. TeleSUR muhabiri Natalia Margarita’nın bildirdiğine göre 2 Haziran Perşembe günü Gers…”

Toprak reformu talep edilen grevde polis tarafından yaralanan bir köylü taşınırken, Choco bölgesi, Kolombiya, 1 Haziran 2016 | Foto: witter / @C_Pueblos

Kır işçilerinin ve yoksul köylülerin 30 Mayıs Pazartesi günü başlattığı greve 30 bin’in üzerinde köylü katıldı. Köylüler hükümet karşıtı gösterilerde önemli yolları kestiler, polisle çatışmalar yaşandı. Bazı haber kaynakları yaralıların sayısını 74 olarak verirken**http://www.telesurtv.net/english/news/74-Colombians-Injured-as-Agrarian-Strike-Hits-Third-Day-20160601-0031.html/**resmi kaynaklar 7’si polis 21’i sivil olmak üzere 28 kişinin yaralandığını açıkladı. Grevin ilk gününde bir kişi barikatı delmeye çalışan polis aracından kaçarken hayatını kaybetti. TeleSUR muhabiri Natalia Margarita’nın bildirdiğine göre 2 Haziran Perşembe günü Gersain Geron isimli yerli gösterici silahla vurularak katledildi.

Köylülerin grevinin dördüncü gününden (2 Haziran) bir kare| Foto: @NataliaTeleSUR

Köylüler, Avrupa ve ABD ile yapılan serbest ticaret anlaşmalarının ucuz gıda ithalatını körükleyeceğini, bunun da kırdaki yoksulluğu tırmandıracağını belirtiyorlar. Protestocular hükümetin kendilerine verdiği sözleri yerine getirmesini, toprak reformunun gerçekleştirilmesini ve kırsal bölgelerde kamu ve altyapı harcamalarının arttırılmasını talep ediyorlar.

Gösteriler Kolombiya’nın 32 bölgesinden 24’üne yayılmış durumda. Köylüler kilit öneme sahip olan Pan-American otoyolu da dahil olmak üzere 14 yolu kesti. Polis 11 yol üzerindeki barikatlara saldırınca çatışmalar yaşandı.

Perşembe günü Cauca bölgesine giden İçişleri Bakanı Juan Fernando Cristo, Agrarian (toprak reformu talep eden) hareketinin liderleri ile görüşme talep etti. Ancak toprak reformu talep eden yerli toplumlarından ve köylülerden oluşan hareketin liderleri 2013 yılında gerçekleşen halk grevi sonrasında da verilen hiçbir sözün yerine getirilmediğini hatırlatarak hükümetle anlaşma imzalanmayacağını açıkladılar.

Kırdaki yoksulluk ve toprağın küçük elit kesimin elinde toplanması bundan yarım yüzyıl önce iç savaşın başladığı dönemde olduğu gibi bugün de Kolombiya’nın en yakıcı sorunları arasında yer alıyor.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.