Kolombiya: ELN Silah Bırakmayı “Değerlendirmeye Niyetli”

 

 

Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), bugün filme bir video yoluyla Kolombiya hükümeti ile silahlı çatışmaya son vermek noktasında diyalog kurmaya niyetli olduğunu duyurdu.

ELN 5. KONGRE VIDEO: http://www.youtube.com/watch?v=W2dgnaz7A9M

Video’da ELN lideri Nicolás Rodríguez Bautista (namı diğer ‘Gabino’), “50 yıl önce yasal yolların halkın mücadelelerine kapalı olduğunu anladığımız için silaha sarıldık; bugün hâlen bunun doğru olduğu kanaatindeyiz. Hükümet silahlı çatışmaya son verme niyetini ifade etti ve bu yüzden ayaklanmaya bir çağrıda bulundu,” diyor. “Bu diyaloga hükümetin ve Kolombiya devletinin gerçek niyetini sorgulamak için iştirak ettik; eğer bu sorgulamadan sonra silahların artık gerekli olmadığı sonucuna varırsak, silah kullanmayı sonlandırmamızın gerekip gerekmediğini değerlendirmeye gönüllü olabiliriz.”

ELN video’su, gerilla grubunun kuruluşunun kilometre taşlarından biri olan Simacota’nın ele geçirilmesinin 50. yıldönümünde yayınlandı ve örgütün liderliğini bir araya getiren ELN 5. Kongre’si ile aynı zamana denk geldi.

Gabino’nun ifadesi, bu hafta ELN’yi, barış görüşmelerine katılma isteklerinin bir göstergesi olarak FARC’ın tek taraflı ateşkesine katılmaya çağıran Başkan Juan Manuel Santos’a bir cevap.

Karayip şehri Cartagena’da barış müzakerecileri ve uluslararası danışmanlarla birlikte gerçekleşen bir toplantıdan sonra Santos: “tek taraflı ve süresiz ateşkes üzerine çok düşündük, bu noktada FARC’ın sözünü tuttuğunu kabul etmeliyiz. ELN’yi bu girişime katılmaya davet etmek ve bir an önce bir süredir tartıştığımız gündemdeki bütün maddeler üzerine bir anlaşmaya varmak istiyoruz”, dedi.

Gabino tarafından ilân edilen tutum, bir barış sürecinin yalnızca silahlı çatışmaya son vermek değil, aynı zamanda ülkede köklü değişimleri içermek zorunda olduğunun altını çizen ELN Komutanı Antonio García tarafından tasdik edildi.

García, “ELN Kongresi demokratik bir Kolombiya için çalışmaya devam etme gereksinimini tanımladı, bu hususta kendimizi çatışmaya siyasi bir çözüm arayışıyla özdeşleştirebiliyoruz (…) barışı gerçekleştirme görevi yalnızca gerilla ve hükümet arasında bir diyalog değil, hepimizin hayata geçirmesi gereken bir çaba”, dedi.

ELN 1964 yılında Kolombiya’da kuruldu ve o günden bu yana ülkenin devam etmekte olan silahlı çatışmasının bir parçası oldu. Örgüt kendisini Marksist-Leninist olarak tanımlıyor ve başlangıç noktasında büyük ölçüde Kurtuluş Teolojisi’nden etkilendi. Üyeleri arasında 1966 yılında bir çatışmada ölen Camilo Torres’in de bulunduğu çok sayıda Katolik rahip mevcut.

Gerilla grubu etkinliklerini ağırlıklı olarak ülkenin kuzeydoğusunda yürütüyor ve tahminen 3.000 üyesi var.

Kaynak: http://www.argentinaindependent.com/currentaffairs/newsfromlatinamerica/colombia-eln-willing-to-consider-laying-down-weapons/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.