Kolombiya: ELN 72 Saatlik Silahlı Grev İlan Etti

kolombiyaeln

Ulusal Kurtuluş Ordusu Hükümetin saldırı politikalarına askeri eylemleri, halk direnişiyle birleştirerek karşılık veriyor. Kolombiya mücadele tarihinde önemli bir deneyim olan silahlı halk grevi taktiği ELN tarafından yeniden uygulanıyor.

ELN “FARC ile süren barış görüşmeleri ve anlaşmaya atıfta bulunarak kendilerinin barış istemediğine dair medya spekülasyonlarının üzerilerinde herhangi bir baskı oluşturmadığını, çünkü sosyal adalet olmadan barış isteyenlerin bu yaygarayı kopardıklarını, toplumsal adalet olmadan barış olmasının mümkün olmadığını, ülkenin her yerinde toplumsal mücadele yürüten taban örgütleri militanlarının öldürüldüğü ve tutuklandığı gerçeğini herkesin gördüğünü” ifade etti.

Pazartesi başlayan grev Çarşamba günü sona erecek.  Arauca, Vichada, Norte de Santander ve Casanare  illerinde hiç kimsenin dükkanlarını açmasına, mal ve hizmet sunmasına izin verilmeyecek.

ELN, Kuzeydoğu’da grevin biteceği Çarşamba günü Güneybatı Kolombiya’da silahlı grevi uygulamaya sokup silahlı grevin alanını genişletecek.

Kamu Taşımacılığı şirketleri ELN yeniden izin verene kadar faaliyetlerini durduklarını kamuoyuna açıkladılar.

Silahlı grev taktiğinin ilk aşamasında hayat durduruluyor, ikinci aşamasında ise geniş bir askeri saldırı dalgası başlatılıyor. Saldırı esnasında polis, asker  ve altyapı hedef alınmaktadır. Son silahlı grev sonucu bir polis öldü, onlarcası yaralandı.

Mart ayında taahhütlerini yerine getirmek yerine ELN’nin egemen sınıf üyeleri ve devlet görevlilerini tutsak almayı bırakması gerektiği savı ile resmi görüşmelere başlamayan Santos Hükümeti, FARC ile barış görüşmelerini sürdürürken ELN ile savaş pozisyonu aldı.

Kolombiyadaki “Şiddet Dönemi” sonunda kırsal alanda ortaya çıkan özsavunma örgütleri 1960’ların başlarında FARC-EP ve ELN’ye dönüştü.

ELN yaklaşık 2.500 gerilla gücü ile Kolombiya’nın Doğu, Batı ve Güneybatı’sında etkinliğini sürdürmektedir.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.