İtalya: Roma’da Onbinler TTIP Karşıtı Gösteriye Katıldı

TTIP karşıtı yürüyüş, 7 Mayıs 2016, Roma, İtalya | Foto: Ruptly

On binlerce gösterici, 7 Mayıs Cumartesi günü Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasını protesto etmek için sokaklara çıktı. Göstericiler ellerinde ‘TTIP’yi Durdur’, ‘Sermaye değil, insanlar’ yazılı pankartlar taşıdılar. Kapalı kapılar ardında imzalanan anlaşmaya dair 2 Mayıs’ta Greenpeace Amsterdam tarafından sızdırılan belgeler, gıda bağımsızlığı başta olmak üzere çevre, bankacılık sistemi ve daha bir çok alandaki yasaların ulusötesi şirketler yararına altının oyulacağını ifşa etmişti.

Roma’nın San Giovanni Meydanı’nda toplanan göstericiler ‘Halk şirketlerin kazancından daha önemlidir’ ‘Serbest dolaşım mı? Sermaye için hayır ama insanlar için evet’ sloganları attılar. Eylemcilerin taşıdığı pankartların arasında ‘NATO ve TTIP bizi savaşa sürüklüyor! TTIP’ye, NATO’ya Hayır’ yazılı olanlar dikkat çekti. Cumartesi günü gerçekleşen gösteri İtalya’nın en büyük sendikalarından Genel Sendikalar Konfederasyonu (CGIL) tarafından örgütlendi.

Özelleştirmeyi hızlandıracak, ulusötesi şirketlerin küresel hakimiyetini genişletmek pahasına her türlü kamu yararını hiçe sayacak, yerel işletmeleri ve tarımı yok edecek anlaşmanın içeriği taraf ülkelerin halklarından saklanmıştı. Küresel ticaret anlaşmalarına karşı ekolojistler, yerli hareketleri, insan hakları ve demokratik kitle örgütleri ile sendikalar dünyanın bir çok yerinde eylemler örgütledi. Kamuoyuna sızdırılan belgelerle birlikte muhalefet daha da yükseliyor. Geçtiğimiz Nisan Ayı sonunda da Obama’nın Almanya ziyareti öncesi binlerce gösterici sokaklara akmış ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasına karşı yürümüştü.

Haber: isyandan.org
Kaynaklar: Bu haberde http://www.telesurtv.net/english/news/Tens-of-Thousands-Protest-TTIP-in-Rome-20160508-0021.html & https://www.rt.com/news/342242-stop-ttip-rome-protest/ sitelerinden yararlanılmıştır.
Etiketler:

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.