İspanya: Zorla Boşaltılan İşgal Evi İçin Protestolar Sürüyor

İşgal evinin zorla boşaltılmasının ardından göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı, 23 Mayıs 2016 | Foto: AFP

23 Mayıs Pazartesi günü polis Barselona’nın Gràcia bölgesinde, eski bir bankanın işgal edilmesi ile 2011’de dönüştürülmüş olan işgal evini zorla boşalttı. Toplum merkezi olarak kullanılan işgal evi eski bir banka binası olması nedeniyle halk arasında ‘kamulaştırılmış banka’ olarak da biliniyor.

Zorla boşaltmanın ardından eylemciler işgal evi önünde toplandı. Göstericilerle polis arasında çatışma çıktı. Polis işgal evini tekrar açmaya çalışan göstericilere plastik mermilerle saldırırken eylemciler de arabaları ters çevirdiler, mülkiyete karşı banka ve mağazaların vitrinlerini hedef aldılar.

İşgal evinin boşaltılmasına karşı devam eden protestolarda ikinci gün: polis şiddeti, 24 Mayıs 2016 | Foto: @jordiborras

Barselona’daki muhalif taban hareketinden gelen belediye başkanı Ada Colau işgal evinin boşaltılması karşısında sessiz kalmakla itham ediliyor. Colau’dan önceki belediye başkanı Xavier Trias başka bir işgal evi olan Can Vies’in yıkımı sonrası yaşanan ve beş geceye yayılan protestoların benzerinin yaşanmasından çekindiğinden kendi döneminde işgal evinin boşaltılması yerine bankanın sahiplerine kira ödenmesini önermişti. İşgal evi eylemcilerinin ise böyle bir anlaşma hakkında bilgisi yoktu.

Pazartesi günü gerçekleşen zorla boşaltma sonrası eylemciler protestoların 5 gün boyunca devam edeceğini açıklamıştı. Göstericiler, 25 Mayıs Çarşamba gecesi polis ablukasını kırmak için yine sokaklara çıktılar ve ‘işgal evini kuşatmaya’ sloganlarıyla yürüyüşe geçtiler.

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.