İngiltere: Göçmen Gözaltı Merkezinin Kapatılmasını İsteyen Protestocular Duvarları Tekmelediler

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Ellerinde “Kızkardeşlerimiz Yasadışı Değil”, “Sınırlara Hayır,” ve gözaltı merkezini işleten özel güvenlik firmasına yönelik “Serco Defol” yazılı dövizler tutan eylemciler, renkli dumanlar eşliğinde yürüyerek merkezin dış duvarları önünde durdular. Protestocu…”

det

Farklı grupların ve daha önce bu merkezde kalanların bir araya gelerek oluşturduğu Adalet Hareketi’nden yüzlerce eylemci, çoğu kadın yaklaşık 400 göçmenin İngiltere’den sınır dışı edilmeyi beklediği Yarl’s Wood Göçmen Gözaltı Merkezi’ni protesto ettiler. ** https://www.rt.com/uk/358944-yarls-wood-detention-deportation//**

Ellerinde “Kızkardeşlerimiz Yasadışı Değil”, “Sınırlara Hayır,” ve gözaltı merkezini işleten özel güvenlik firmasına yönelik “Serco Defol” yazılı dövizler tutan eylemciler, renkli dumanlar eşliğinde yürüyerek merkezin dış duvarları önünde durdular. Protestocular, bir çizgi oluşturarak, tencere, tavalarla, büyük kütüklerle ve ayaklarıyla merkezin dış duvarını tekmeleyerek gürültü eylemi yaptılar ve gözaltı merkezinin kapatılmasını istediler.

Eylemin başında pencereden “Yardım edin” yazılı talepler gösteren göçmenlere, eylem süresince hücrelerinde kalmaları emredildi. Detained Voices (Tutsakların Sesi) eylemcileri protesto eylemi sırasında tutsak edilen bazı göçmen kadınların içeride açlık grevine başladıklarını söyledi.

Detained Voices kendi sitesi üzerinden yaptığı açıklamada;

“Bugün Yarl’s Wood gözaltı merkezindeki tutuklular açlık grevine girdiklerini duyurdular. Serco özel güvenlik firması tarafından işletilen ve İngiltere Bedfordshire’de bulunan Yarl’s Wood, 400 kişi kapasiteli bir göçmen gözaltı merkezidir. Bu öğleden sonra Adalet Hareketi tarafından düzenlenen yüzlerce kişi ile merkezin çevrildiği, gürültü eyleminin yapıldığı ve tutsaklarla telefon bağlantısı kurulan başka bir ‘Yarl’s Wood Kapatılsın’ eyleminin ardından açlık grevi başladı. Eylem devam ederken gardiyanlar dayanışmayı zayıflatmak amacıyla tutukluları kilitlediler ama onlara en güzel cevabı kadın tutsaklar kendi direnişleriyle verdiler.”** http://rabble.org.uk/yarls-wood-detainees-go-on-hunger-strike//**

det2

Yarl’s Wood Göçmen Gözaltı Merkezi’ndeki kadınlar ise açlık grevine girdiklerini duyurdukları açıklamada;

“Bugün açlık grevine girmeye karar verdik. Çünkü bu onların bize yaptıklarından sonra son anda karar verdiğimiz bir şeydi. Onlar bizi kilitledi. Şu an tüm birimlerde, açlık grevine girmiş bulunmaktayız. Biz açlık grevinin ne kadar süreceğinden emin değiliz. Belkide yarın gitmek zorunda kalacağız. Barışçıl bir gösteri yapma hakkımız var. Bu bizim hakkımız, bu bizim konuşma özgürlüğümüz.

Öğleden sonra saat 13:30’da protestocular geldiği zaman, onlar bizi kilitledi ve onlar bizim sesimizin pencereden protestoculara ulaşmasını istemediler. Bu merkezde zaten kilitliyiz ve onlar içeride bizleri tekrar kilitlediler. Onlar binanın diğer tarafında bulunan protestoculara bizim haykırmamızı istemediler. Onlar bizi Crane’de kilitlediler. Dove’daki kadınları kilitlediler. Avocet’dekileride kilitlediler. Hepimiz bu birimlerde kalmak zorunda bırakıldık. Onlar bunu, ilk kez yaptılar.

Onlar hiçbir şey gizlemediklerini düşünüyorlarsa, neden bu kadar korktular? Neden böyle paniklediler? Birim üniteleri ile bazı alanlar arasındaki çok sayıda subay, bir şey yapmasanız da, koridorlardan, monitörlerden, bilmediğimiz yerlerden bizi göz hapsine alıyorlardı. Onlar bunu daha önce hiç yapmadılar.

Bize destek veren insanları takdir etmek istiyoruz ama biz kilit altındayız. Bizlere nesneler veya insan olmayan varlıklarmışız gibi muamele ediyorlar.

Biz bugün sonucun ne olduğunu ve yarın gitmek zorunda olmadığımız günleri göreceğimizi biliyoruz. Onlara soruyoruz neden bizi kilitlediniz? Bu bizim konuşma özgürlüğümüzdür. Bu bizim hakkımız ve biz bir cevap istiyoruz sizden.

Bizler süresiz gözaltının sona ermesini görmek istiyoruz.”

İngiltere’deki 13 göçmen sınırdışı merkezinden biri olan Yarl’s Wood, 2001 yılındaki açılışından kısa bir zaman sonra çıkan isyanda ateşe verildi. Yarl’s Wood Ayaklanması ** http://www.errc.org/article/riot-and-fire-in-detention-facility-in-uk/781/**olarak bilinen isyan gardiyanların Roman bir kadını 4 aylık bebeğinden ayrılmasıyla başladı. Merkezdeki kötü koşulların yanı sıra tıbbi yardımın da gelmemesi üzerine tutsaklardaki gerilim iyice arttı. Yaklaşık 50 tutsak tesisin çatısına çıkmayı başarınca isyana katılanların sayısı 200’ü aştı. Bina girişi ve idari bloklar ateşe verildi, gardiyanlardan alınan anahtarlarla kapılar açıldı ve yaklaşık 30 tutsak kaçmayı başardı. İsyandan sonra içerideki insanlık dışı koşulların su yüzüne çıktığı gözaltı merkezi pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi.

HM Cezaevleri Müfettişliği (HMIP) geçen yıl yaptığı açıklamada denetimler sonucunda özellikle bünyesinde bulunan çok sayıda hamile kadın için merkez koşullarının son iki yıl içinde “ciddi” kötüye gittiğini söyleyerek, merkezi işleten firmayı ve güvenlik personelini suçladı. 2013 ve 2015 yılları arasında, Yarl’s Wood personeline karşı görevini kötüye kullanmak suçlamasıyla ortaya atılan altı iddia bulunuyor, gerçi hiçbiri resmi kovuşturmaya tabii tutulmadı.

Gözaltı merkezindeki insanlık dışı koşulları protesto eden ve Yarl’s Wood göçmen gözaltı merkezinin kapatılmasını isteyen Adalet Hareketi şimdiye dek dokuz eylem düzenledi. Her bir eylem, eski tutukluların, sığınmacıların, Yarl’s Wood ve çitlerini hedef alan ülke çapında feminist ve ırkçılık karşıtı eylemlerle, bir öncekinden daha büyük ve canlı olmuştur. Duvarların arkasına  hapsedilmiş kadınlar kendi odalarından el yapımı dövizler, afişler, tuvalet kağıdı şeritler, kolları ve bacakları ile eylemlere katılarak, gardiyanların tehditlerine meydan okuyan öfkelerini ve özgürlük taleplerini kararlılıkla ifade ediyorlar.

Çeşitli videolarla kamuoyu oluşturan, yaptığı gösterilerle merkezi hedef alan ve dayanışmanın etkisinin, doğrudan görüleceği bu eylemler; ırkçılığa, cinsel istismara, sürgünlere, fiziksel ve psikolojik olarak yetersiz sağlık koşullarına karşı direnişe devam eden tutsak kadınlara güç vermektedir. Onlar göçmenlik sistemindeki ve sınırlardaki gaddarlık ve ırkçılığa karşı, gözaltı merkezlerine karşı mücadeleyi, ülke çapında yükselterek yeni genç eylemcilere ilham kaynağı oluyorlar.

Çoğu tecavüz, aile içi şiddet, işkence, zorla evlendirme, cinsel istismar, FGM, cinsellik nedeniyle zulüm görmüş, İngiltere’yle uzun ve derin bağlantıları olan, burada ailesi ve arkadaşları olan 400’den fazla kadın Yarl’s Wood Göçmen Gözaltı Merkezi’nde süresiz gözaltına alındı. Birçoğunun çocuğu var; bazıları yaşlı, hamile, engelli, hasta ve psikolojik sorunları var.

Yarl’s Wood’da yürütülen gizli soruşturmalarda, hükümet teftiş raporlarında, kadınlara karşı güvenlik görevlileri tarafından yapılan cinsel istismar / taciz ve soruşturma bulguları yer aldı. Kanal 4 Haber’in yayımladığı gizli kamera görüntülerinde güvenlik güçlerinin acımasız, ırkçı tutumları teşhir edildi.

Adalet Hareketi yapılan bu eylemlerin amacının Yarl’s Wood’u gündemde tutmak ve onun kapatılmasını sağlamak olduğunu belirtiyor. **https://www.crowdpac.co.uk/campaigns/106/movement-for-justice?utm_content=bufferf3af7&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer/**

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.