Honduras: Üniversite İşgaline Polis Saldırdı

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Öğrenci hareketi üniversitedeki neoliberallesmeyi eleştirerek karar verme yapılarına öğrenci temsilcilerinin atanmasını ve eğitim hizmetlerine harcanan paralar konusunda kurumdan daha fazla şeffaflık talep ediyorlar. Onlar ayrıca öğrenci hareketinin kriminalize edilmesine son verilm…”

2

Honduras öğrenci hareketinin üniversitenin iki ana kampüsünde, üniversite yönetiminin aldığı kararlar üzerine -kamusal eğitimin özelleştirilmesi planına karşı- yaklaşık bir ay boyunca sınıfları derslere kapatması ve devam eden öğrenci protestoları sonucunda Honduras Ulusal Halk Üniversitesi yöneticileri bir düzine bölümde üçüncü akademik dönemi iptal etti. Öğrenci hareketi ise bu kararı ‘keyfi’ olarak niteledi.

UNAH olarak bilinen başkent Tegucigalpa ve ikinci büyük kent San Pedro Sula’daki Honduras Ulusal Bağımsız Üniversitesi kampüslerinde baş gösteren öğrenci protestolarında tansiyon Haziran başında yükselmeye başladı.** https://isyandan.org/haberler/honduras-universitelerdeki-ogrenci-hareketi-buyuyor//**

Öğrenci hareketi üniversitedeki neoliberallesmeyi eleştirerek karar verme yapılarına öğrenci temsilcilerinin atanmasını ve eğitim hizmetlerine harcanan paralar konusunda kurumdan daha fazla şeffaflık talep ediyorlar. Onlar ayrıca öğrenci hareketinin kriminalize edilmesine son verilmesini ve protesto etme haklarına saygı gösterilmesini istiyorlar.

İşgal hareketinin temel talepleriyle ilgili yetkililerden bir cevap gelmezken, UNAH rektör yardımcısı Rutilia Calderon, Perşembe günü bir açıklama yaparak, ikinci akademik dönemden gün kaybı olan mühendislik, toplumsal çalışma, gazetecilik, matematik ve diğer bazı bölümler de dahil olmak üzere protestolardan etkilenen en az 14 bölümde üçüncü akademik dönemin iptal edileceğini duyurdu.

Calderon, Honduras La Prensa günlük gazetesine verdiği demeçte, hali hazırda üçüncü akademik dönemin çok yoğun olduğunu, 24 günlük kaybın telafi edilemeyeceğini ve yoğunlaştırılmış bir ikinci akademik dönemin ihtiyaç olduğunu savundu.

UNAH akademik takvimine göre, ikinci akademik dönemin, Eylül ayından itibaren başlayan ve Aralık ayının üçüncü haftasına kadar süren üçüncü akademik dönemle birlikte, Mayıs ayında başlaması ve Ağustos ayında sona ermesi planlanıyor…

3

MEU olarak bilinen Üniversite Öğrenci Hareketi ise söz konusu kararın “keyfi” olduğunu ve rektörün yetkilerini kötüye kullandığını söyledi. MEU ayrıca böyle bir karar alma yetkisine sadece Üniversite Konseyi’nin – UNAH internet sitesine göre yıllık akademik takvim ve diğer yetkileri onaylar yazıyor- sahip olduğunu belirtti.

MEU sosyal medyadan bir çağrı yaparak, öğrencileri karara itiraz etmeye ve üçüncü akademik dönem telafi edilsin pankartı eşliğinde, Cuma sabahı Yargıtay’a yapılacak bir yürüyüşe katılmaya çağırdı.

Honduras çevik kuvvet polisi ise ülke çapında üniversitelerin özelleştirilmesini protesto etmek için Üniversite binasını işgal eden yüzlerce öğrenciyi zorla tahliye etti ve Cuma günü en az 12 öğrenciyi gözaltına aldı.

Protestolar, yerel basında bazı öğrencilerin mezuniyetlerini etkileyeceğinden korkmaları nedeniyle, sınıf geçmek için yüksek not alınması da dahil olmak üzere akademik düzenlemelerin bir reddi olarak servis edildi.

Ancak öğrenci hareketi, geniş çaplı işgal hareketinin; sinsice ücretlendirilen eğitim karşısında kamusal eğitimin savunulması ve politik karar alma mekanizmalarına öğrencilerin dahil edilmesi gerektiği üzerine yapıldığını açıkça belirtti.

UNAH’lı öğrenciler geçen yıl da hükümetin yolsuzluklarını protesto etmek ve Başkan Juan Orlando Hernandez’in istifasını talep etmek için sokaklara çıkmış, binlerce öğrenci bir ay süren protestolara katılmış ve eğitim haklarını korumak için kampüsü işgal etmişti.

Kaynak: http://www.telesurtv.net/english/news/Honduran-Students-Shut-Down-Classes-to-Defend-Public-Education-20160701-0006.html
Fotoğraflar: http://www.elheraldo.hn/pais/976008-466/suspensiones-y-expulsiones-habr%C3%ADa-en-unah

Bir Yorum

  1. Pingback: Dünyadan Öğrenci Hareketleri Derlemesi

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.