Hindistan’da 40,000 Maoist Gerilla Eğitildi

WARNING: unbalanced footnote start tag short code found.

If this warning is irrelevant, please disable the syntax validation feature in the dashboard under General settings > Footnote start and end short codes > Check for balanced shortcodes.

Unbalanced start tag short code found before:

“Bu durum, geçtiğimiz aylarda kolluk kuvvetlerine Maositlerce düzenlenen birkaç saldırıyla iyice açıklığa kavuşmuştur. Bahsi geçen bu 40,000 kişilik kadro, yıllar yılı işte böylesi ölümcül saldırılar düzenlemek için eğitilmişti. Eğitilmiş kadro bundan çok daha kalab…”

302957-maoists-300x300

İçişleri Bakanlığı’ndan Bilgiye Erişim Hakkı Yasası uyarınca edinilen bilgiye göre, geçen on yıl içerisinde Hindistan Komünist Partisi (Maoist), çok yönlü silah kullanımı ve gerilla savaşı konularında 40,000’den fazla kadronun eğitildiği 489 kadar eğitim kampı kurdu.

19 Ocak 2015, Pazartesi-07:32 IST / New Delhi/ DNA Haber Ajansı**Haberin orijinal kaynağı için: http://www.dnaindia.com/india/report-40000-trained-as-maoists-in-10-years-rti-2053672/**

Bu durum, geçtiğimiz aylarda kolluk kuvvetlerine Maositlerce düzenlenen birkaç saldırıyla iyice açıklığa kavuşmuştur. Bahsi geçen bu 40,000 kişilik kadro, yıllar yılı işte böylesi ölümcül saldırılar düzenlemek için eğitilmişti. Eğitilmiş kadro bundan çok daha kalabalık olabilir, zira bahsi geçen rakamlar sadece İçişleri Bakanlığı’nca kaydedilmiş rakamlardır. Bilgiye Erişim Hakkı Yasası uyarınca İçişleri Bakanlığı’ndan alınmış olan verilere göre 2004 yılında 16 olan ve yıldan yıla artış göstererek 2010’a gelindiğinde 93’ü bulan eğitim kamplarının sayısı, 2014 yılında 5’e düşmüştür. Bakanlık yetkilileri bu düşüşü Green Hunt Operasyonu’nun başarısına atfederken, Maoistler konusunda uzmanlaşmış kimseler isyancıların eğitim kamplarının yerini devamlı değiştirdiğini ve bu nedenle güvenlik güçlerinin kampları bulamadıklarını iddia ediyor.

Adının gizli tutulması şartıyla İçişleri Bakanlığı’nın Naksalit**Genellikle Hindistan Komünist Partisi (Maoist) bağlantılı olmak üzere, Hindistan’daki herhangi bir komünist (maoist) gerilla grubuna üye olanlara verilen isimdir. Hareket Batı Bengal’daki Naksalbari köyünde başladığı için bu şekilde anılmaktadır./** Yönetim Birimi’nden bir yetkili, “Green Hunt Operasyonu nedeniyle Maoistler artık eskisi gibi eğitim kampları kuramıyorlar” beyanında bulunmuştur. Green Hunt Operasyonu 2009 yılında, eski UPA hükumeti**Hindistan’da 2004 seçimleri sonrasında kurulan, merkez-sol partilerden oluşan koalisyon hükümeti (United Progressive Alliance – Birleşik İlerici İttifak)/** döneminde başlatılmıştır; paramiliterler ile devletin polis güçleri tarafından Maoistlere karşı yürütülen bir “topyekün taaruz” harekatı olarak tanımlanmaktadır.

İnsan Hakları Asya Merkezi’nin direktörü Suhas Chakma konuyla ilgili şöyle söylüyor:

İçişleri Bakanlığı’nın eğitim kamplarının gerçek sayısına ilişkin hiçbir fikri yok. Verilen rakamlar tamamen onların hayal gücünün bir ürünüdür. Gerçek rakamlar çok daha yüksek olabilir. Güvenlik güçleri ve polisin bakışları tek bir noktaya sabitlenip kalmışken Maoistler üs ve kamplarının yerini devamlı değiştirmekteler.

Örneğin Maharaştra Eyaleti’nin Gadçiroli bölgesinde 2010’a kadar henüz hiç eğitim kampı kurulmamışken; 2010’da kurulan 10 eğitim kampında 1,000’den fazla kadro eğitilmişti. Chakma bunun üzerine şöyle soruyor:

Madem bu kamplardan haberdarlar; niçin bunları ortadan kaldıramıyorlar?

Güvenlik güçleri için en büyük meydan okuma BJP**(Bharatiya Janata Party – Hindistan Halk Partisi)/** yönetimindeki Chhattisgarh Eyaletinden geldi. Maoistler (2010’dan itibaren devam eden) süreç boyunca ormanlık alanda 200 eğitim kampı kurdular ve 20,000 kişiyi eğittiler, ki bu Chhattisgarh Eyaleti’ni kadro eğitilen bölgeler listesinin başına oturtmaktadır. Listede ikinci sırada 12,582 kişinin eğitildiği 136 kampla Jharkhand Eyaleti geliyor.  Üçüncü sırada ise 4,136 kişinin eğitildiği 56 kampla Orissa Eyaleti yer alıyor. İçişleri Bakanlığı verilerine göre kamplar için tercih edilen yerler Chhattishgarh Eyaleti’ndeki Dantewada ve Narayanpur bölgeleri ile Jharkhand Eyaleti’ndeki Giridih ve Bokaro bölgeleri olarak sıralanıyor. Toplamda bu bölgelerde 15,000 kişi eğitilmiş.

Eğitim kampları iki ana bileşene sahip – askeri ve teorik. Askeri eğitim genel olarak gerilla savaşı, pusu, patlayıcı ve çok yönlü muharebe teçhizatlarının kullanımı konularını kapsıyor. Bu kamplar genellikle 10 ila 15 gün kadar sürüyor ancak kimi zaman 1 aya kadar uzayabiliyorlar. Teorik eğitimde ise Maoist ideolojinin detaylarına iniliyor ve nihai hedef açıklanıyor.

Polisin geçmişte Maoist kamplarına yaptığı baskınlarda ele geçirdiği mühimmat, bu tip kamplarda neler olup bittiğine dair anlık bir bakış sunuyor. Polis bu baskınlarda güneş panelleri ve radyo setlerinden tiffin (sefertası) bombalarına ve silahlardan envai çeşit patlayıcıya varıncaya kadar çeşitli mühimmat ele geçirdi. Gadçiroli Bölgesi’nde düzenlenlediği anti-naksalit operasyonlarla tanınan Emniyet Genel Müdürü Rahl Gopal ise şöyle diyor:

Genç çocukları da kapsayan yeni kadrolar, çok yönlü muharebe teçhizatları ve patlayıcı kullanımı konusunda eğitiliyorlar. Bunların yanı sıra bir polis baskını karşısında geri çekilme ve misilleme eğitimi de alıyorlar.

Kaynak: http://inter.rkrp.ru/info/india-40000-trained-as-maoists-in-10-years-rti/

Hiç Yorum Yapılmamış

  1. Pingback: “Yükselen Piyasalar” ve Sınıf Mücadelesi | Devrimci Proletarya

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.