Hindistan: HKP(Maoist) Polis Aracına Saldırdı, 8 Polis Hayatını Kaybetti

Hindistan’ın doğusunda Koraput bölgesinde Çarşamba günü Hindistan Komünist Partisi (Maoist) tarafından bir polis aracına düzenlenen bombalı saldırı sonucu 8 polis hayatını kaybetti, 5 poliste ağır yaralandı.

Çinli devrimci komünist Mao Tse-tung’ dan esinlenen ve halk arasında “Naksallar” olarak bilinen HKP(Maoist)’in önderlik ettiği isyan, on yıllardır Hindistan’ın doğu ve merkezi bölgesinde, köylü ve yoksullar için daha fazla kaynak ve daha fazla iş olanağı ve daha fazla toprak talebi ile güvenlik güçleri ve egemen sınıflara vur-kaç gerilla taktikleriyle şiddetli biçimde savaşmaktadır.

Hindistan’daki Maoist grupların kökleri Andhra Pradesh’in özgürlüğe yürüyen köylü hareketine dayanmaktadır. Maoist ideolojiyle donanan hareket radikalleşmiştir. 2004’te farklı maoist grupların birleşmesi ile mevcut sistemi yıkarak sınıfsız toplumu kurma amacıyla Hindistan’ın  Komünist Partisi (Maoist) kurulmuştur.

HKP (Maoist), Hindistan’ın 29 eyaletinden 20’ sinde faaliyet göstermekte, genellikle köylüleri ve adivasileri örgütlemektedir. Hükümet onları ülkenin iç güvenliğine yönelik en büyük tehditlerinden biri olarak görmektedir.

Kaynak: https://sputniknews.com/asia/201702021050294119-india-maoist-kill-eight-police/ linkinden yararlanılarak düzenlenmiştir.

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.