Hawaii: Mauna Kea’da Yol Kesme Eylemi ve Tutuklamalar

Adsız

Hawaii’ nin Mauna Kea bölgesinde yapılmak istenen yaklaşık 1.4 milyar dolar değerindeki 30 metrelik teleskop inşaatına karşı yapılan yol kesme eyleminde en az 15 kişi tutuklandı. 1.4 milyar dolar değerindeki bu proje, yerel halk tarafından kutsal olarak bilinen dağa saygısızlık olarak görülmektedir. #TMTshutdown diyen eylemciler kendilerini protestocu olarak değil koruyucu olarak tanımlıyorlar ve oturma, yol kesme eylemlerini proje tamamen durdurulana kadar sürdüreceklerini belirtiyorlar.

VİDEO: Mauna Kea’da ki TMT neden kapatılmalı?

Polis, protestoculara eğer yoldaki araçları engellemeye devam ederlerse tutuklanacakları uyarısında bulunmasına rağmen protestocular geri çekilmeyi reddettiler. Polis en az 15 eylemcinin tutuklandığını teyit etti. Eylemciler ise, polisle yaşanan çatışma sırasında, hiç bir şekilde karşı koymayarak pasif bir şekilde kalmalarına rağmen 70 yaşındaki bir kadının sürüklenerek göz altına alındığını aktardılar.

Teleskop inşaatının yapılacağı dağ ,Hawaii yerlilerince kutsal olarak görülmekte; inşaata karşı duran kesimler arazi değerlendirmelerinin doğru yapılıp yapılmadığını ve Hawaiili yerli gruplarla istişare edilip edilmediğini sorguluyorlar.

hawaii-1024

TMT projesine karşı çıkan protestolar günlerdir sürüyor ve inşaat kendilerine Aloha Güvenlik Kontrolü (Aloha Safety Check) diyen grubun gerçekleştirdiği yol kesme eylemiyle etkili bir şekilde durdurulmuştu.

Geçen hafta ise büyük inşaat ekipmanları ve makinalar inşaatı tekrar başlatmak üzere Mauna Kea dağının tepesine doğru bir kez daha haraket etmeye başlamıştı. Bu, ilgili şantiye arazisinin sahibi olan Hawaii Üniversitesi’ne ve geçen sene müteahhit firmanın kira kontratını onaylayan Toprak ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na karşı bir dizi protesto gerçekleştirilmesine yol açmıştı.

Yerli kültürün koruyucuları, çevreciler, vatandaşlar her gün inşaat alanına giden yolun karşısına barikat kurarak yol kesme eylemi yaparak direnmeye ve inşaat alanına giden araçları engellemeye devam ediyorlar.

Kaynak: http://revolution-news.com/hawaii-roadblocks-arrests-at-mauna-kea/

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.