Fransa: Hükümet İş Yasasını Zorluyor, Halk Karşı Çıkıyor

Hükümetin “El Khomri yasası” olarak bilinen anayasa maddesinden yararlanıp tartışmalı iş reformu yasasını parlamentoyu baypas ederek geçirme girişiminin ardından 10 Mayıs Salı günü eylemciler Paris Ulusal Meclis binası önünde toplandılar. Polis göstericilere plastik mermilerle saldırdı ve kalkanlarıyla eylemcileri sürmeye çalıştı.

Polisin Paris’te eylemcilere saldırı anından bir kare, 10 Mayıs 2016, Paris | Foto: AFP

Toulouse şehrinde protestolar alevlendi. Polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. En az bir gösterici çıkan çatışmalarda yaralandı. Rennes şehrinde de öfkeli kalabalıklar sokaklardaydı.

*Çeviri: Binler Toulouse şehrinde iş reformuna karşı yürüyor. #LoiTravail

Rennes şehrindeki protestolardan bir kare, 10 Mayıs 2016 | Kaynak: @emmanbrossier

Nantes şehrinde polis ile eylemciler arasında çatışmalar yaşandı, kesin sayı belli olmamakla birlikte polis birçok göstericiyi tutukladı.

Nantes şehrindeki protestolardan kareler, 10 Mayıs 2016

Hükümetin meclisi baypas ederek iş reformu yasasını geçirmeye çalışması protestoları alevlendirdi. Yedi sendika ve gençlik örgütü 12 Mayıs Perşembe günü için eylem çağrısı yaptı. FIDL gençlik örgütü yaptığı yazılı açıklama ile hükümetin bu girişimini ‘yasanın demokratik yollardan tartışılmasının engellenmesi’ olarak niteledi. Yasa gündeme getirildiğinden beri özellikle liselerdeki öğrenci sendikaları ve gençlik örgütleri en radikal eylemlere imza atıyor. Mayıs ayında daha da yükselmesi beklenen, gençlik örgütlerinin başı çekeceği protestolar için sosyal medyada 1968 Mayıs’ında Fransa’da gerçekleşmiş tarihi anti-kapitalist öğrenci isyanlarına atıfta bulunuluyor. 2016 Mayıs’ı da  Fransa’da özellikle gençliğin öne çıkacağı kitlesel direnişlere gebe…

Mayıs 1968, tarihi öğrenci protestoları, Fransa

Haber: isyandan.org

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.