Filipinler: NPA, PNP-AFP Askerlerine Ortak Operasyonlar Düzenledi

Communist-Party-of-the-PhilippinesNew-People’s-Army-

NPA Davao Oriental’de PNP-AFP Askerlerine Ortak Operasyonlar Düzenledi 12 Tüfek Ele Geçirildi, 10 Kişi öldü.

Kızıl savaşçılar, Yeni Halk Ordusu (NPA) komutasında 3. Pulang Bagani Birliği (3. PBC), 15. Ön Operasyonlar Komutanlığı, 8. Pulang Bagani Birliği ve devrimci kitlelerin yardımıyla, Filipinler Silahlı Kuvvetleri (AFP) 67. Piyade Taburu’na ortak bir harekat düzenleyerek, yeni darbelervurdu. Faşist Vali Corazon Malanyaon’a 22 Mayıs 2015 tarihinde Davao Oriental’de iki ayrı tuzak kurdu.

3.Pulang Bagani Birliği ve 15. Ön Operasyonlar Komutanlığı, Filipin Ulusal Polisi (PNP)  Kamu Güvenliği Bölüğü’nün 3. Müfrezesinin bulunduğu Barangay (köy) Bangol, Taragona ve Davao Oriental’de bulunan karakollarına saldırdı. Bir polis öldürüldü ve beşide yaralandı. NPA, iki M203 tüfek, üç M16 tüfek, iki M14 tüfek, dört adet 9mm’lik tabanca ve çok sayıda askeri malzeme ele geçirdi.

Saat 04:00-07:00 arasında yapılan saldırı, son yıllarda gelişen altına arama bölgesinde rüşvet almaya alışmış Vali Malanyaon’a koruma hizmeti veren PNP’yi  hedef almıştır. Neredeyse aynı zamanda, Barangay Kasunugan, Baganga ve Davao Oriental’de psikolojik savaş ekibi 67. Piyade Taburu PDOP’dan (barış ve kalkınma tanıtım programı) 14 kişi 8. PBC tarafından pusuya düşürüldü. Üç faşist asker öldürüldü bir asker ise yaralandı. 22 Mayıs sabah saat 08:00’deki kısa çatışma sırasında, NPA düşmanın sahip olduğu bir Colt M16 tüfeği, bir sırt çantasını ve iki adet cep telefonu ele geçirildi.

Bölgede gerçekleştirilen her iki pusuda da şiddetli düşman saldırıları ortasında, gerilla savaşının üstünlüğü göz kamaştırdı. NPA’nın kurtarılmış bölgesi olan Davao Oriental’deki saldırıları, Vali Malanyaon’nın iddialarını ve ordunun kirli çamaşırlarını ortaya çıkaran başarılarıyla göze çarpan eylemlerdir. Ayrıca NPA saldırıları, Malanyaon kampı için gönderilen tayfun yardım fonlarının afetzedelere ulaştırılmasını reddeden ordunun tavrından dolayı ciddi bir şekilde zarar gören Tayfun Pablo (Uluslararası ismi Bopha, Aralık 2012) afetzedeleri için adaleti gerçekleştirdi.

IMG_2439

Bu yılın  ilk çeyreğinde, halk ordusu ve devrimci güçlerin Filipin Silahlı Kuvvetleri Doğu Mindanao Komutanlığının 10. Piyade Tümeninin , 701. Tugayı’na karşı başlattığı çeşitli yaratıcı taktik saldırılar;

  1. Mati şehri Polis karakoluna karşı saldırı düzenlendi
  2. 7 Nisan 2015, saat 02:00’de Palina, Barangay Binondo, Baganga bölgelerinde 450 km’lik askeri araç yoluna NPA kuvvetlerince döşenen mayın patlatıldı. Olayda çok sayıda güvenlik görevlisi yaralandı.
  3. 24 Nisan saat 01:00’de 67. Piyade Taburu karargahı yakınında NPA kuvvetlerince yola mayın döşenerek askeri konvoydaki beş kamyon havaya uçuruldu.
  4. NPA 8 Mayıs 2015 tarihinde, 67. IB elemanları ve CAFGU paramiliter güçleriyle karşılaştı, CAFGU’lu bir kişi ve Uwabangon devriye üssünden iki asker öldürüldü.
  5. 10 Mayıs’ta, Paglascon, Kasunugan, Mahanob ve Baganga’daki  Koruyucu Atlı Polis Taburu tatbikat yaparken NPA tarafından pusuya düşürüldü. Beş polis öldürüldü, iki asker yaralandı.
  6. 19 Mayıs günü, NPA kuvvetlerince düzenlenen pusuda, Kamansi, Aliwagwag ve Cateel’deki mayınlar patlatıldı, PNP başkanının arabası vuruldu.

Bu taktik saldırılar, Vali Malanyaon ve AFP’nin zülmünden bıkmış olan kitlelerin ve devrimci güçlerin haklı ve meşru cezalandırmalarıdır. İl sınırları içinde Oplan Bayanihan programını başarıyla uygulama iddiasına olan, en iyi tugay olan 701. Tugay ve onun en iyi taburu olan 67. Piyade Taburuna karşı cüretkar bir tokat oldu.

Gerçek anlamda Ordu  Tayfun Pablo’nun getirdiği haksızlığa karşı şiddetle mücadele eden kitleleri bastırmak için acımasız terör ve psikolojik savaş yöntemlerini dayattı. Patong şehrinden, Barangay Kasunugan ve Baganga’dan 30 ailenin deneyimi böyle bir baskının bariz örneğidir. Geçen yıldan beri onların çiftliklerinin yeri değiştirildi, çiftliklerine geri dönmeye karar verdikleri zaman da tehdit edildiler. Fideleri uzağa atılıp kıymetli ürünlerinin üzerine insan dışkısı boşaltılarak pirinç ve mısır çiftlikleri askerlerce imha edildi. Bölge halkını korkutmak için bazı önderlere zorla askeri üniforma giydirildi. Kızıl savaşçılar için pirinç ve yiyecek alan köylülere NPA militanı olduğundan şüphelenildiği iddiasıyla uyduruk davalar açıldı.

Hedefimiz, daha fazla madalya ve övgü için kitlelere baskı ve yoksulluğu öngören AFP Doğu Mindanao Komutanlığı Başkanı Orgeneral Baladad ve 10. Piyade Tümeni Başkanı Orgeneral Ano’dur. Onları hedef almak hayal kurmaktan çok gerçekçi olmaktır. Onların NPA’nın önemli bir gücünü yok etme amaçları gerçekçi değildir çünkü bölgenin birçok yerinde sürekli taktik saldırılar başlatarak düşmanı yok etmede kararlı olan NPA, Oplan Bayanihan programını da bertaraf etmiştir.

Bu arada, Davao Oriental’den Vali Malanyaon gibi yerel yönetim birimi başındakiler, insanların paralarının yağmalanmasında görevlerini ihmal ettiklerinden dolayı kitlelerin gazabıyla karşı karşıya kaldıkları zaman suçlu geri kafalılar gibi kamuoyuna sunuldular. Devrimci güçler gerçek kalkınma yolu ve adalete ulaşmak için, Filipinler Silahlı Kuvvetleri’ni, Vali Malanyaon ve gözdelerini cezalandırmak ve  halk savaşını yükseltmek için her zamankinden daha güçlüdür.

Yazar: Rigoberto F. SANCHEZ – NPA-Güney Mindanao Bölge Komutanlığı Sözcüsü

Kaynak: http://www.philippinerevolution.net/statements/20150524_npa-joint-operations-vs-pnp-afp-troops-in-davao-oriental-yield-12-rifles-10-casualties

Yorum Bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.